Šalutinis viruso poveikis | Diena.lt

ŠALUTINIS VIRUSO POVEIKIS

Iš Kinijos Uhano miesto gyvūnų turgaus ar tyrimų labaratorijos ištrūkęs ir sparčiai išplitęs virusas, paprasčiau dar vadinamas korona, sugebėjo „aukštyn kojomis“ apversti nusistovėjusią stabilią ir visiems suprantamą pasaulio tvarką.

Ir nenuostabu, COVID-19 statistiką skelbiančių portalų duomenimis, visame pasaulyje juo užsikrėtusiųjų skaičius artėja prie devynių milijonų.

Remiantis tais pačiais statistiniais duomenimis, nuo viruso mirė jau beveik pusė milijono žmonių.

Ir panašu, kad tai dar ne pabaiga, nes pasaulio sveikatos organizacija (PSO) garsiai trimituoja, jog valstybės turėtų ruoštis antrai SARS-CoV-2 sukeliamos COVID-19 ligos bangai ir atsargiai bei apdairiai švelninti dėl pandemijos įvestas ribojančias priemones. Tikėtina antroji COVID-19 banga galima rudenį su sezoniniu gripu.

Taigi logika diktuotų, kad ir mes turėtume ruoštis pasitikti antrąją koronaviruso bangą rudenį.

Jei dabar tai darytume ramiai ir neskubėdami, gal pavyktų išvengti daugelio absurdiškų situacijų, kurių neišvengėme užklupus pirmajai bangai, kai visoms institucijoms ir piliečiams buvo rašomi nutarimai ir duodami nurodymai, neatsižvelgiant į realias galimybes juos įvykdyti.

Manau, laikas dabar, o ne rudenį aprūpinti ligonines papildoma plaučių ventiliavimo įranga, reikalingu kiekiu vienkartinės aprangos gydytojams, sesutėms ir aptarnaujančiam personalui, užpirkti vienkartinių kaukių rezervą normalia, o ne kosmine kaina.

Pagal oficialią statistiką, mes Lietuvoje neblogai tvarkomės su koronaviruso epidemija.

Kas gali pasakyti, kiek žmonių pablogėjo sveikata, o galbūt ir numirė koronaviruso epidemijai sutrukdžius laiku gauti planuotą ar skubią medicininę pagalbą.

Nuo epidemijos pradžios patvirtintų ligos atvejų skaičius Lietuvoje siekia 1804. Sveikatos apsaugos ministerija skelbia, kad pasveikusiais laikomi 1484 asmenys, dar serga – 232. Nuo koronaviruso Lietuvoje mirė 78 žmonės.

Tačiau yra ir neoficiali statistika. Kas gali pasakyti, kiek žmonių pablogėjo sveikata, o galbūt ir numirė koronaviruso epidemijai sutrukdžius laiku gauti planuotą ar skubią medicininę pagalbą.

Gal būtų tikslinga peržiūrėti Sveikatos apsaugos ministerijos skubos tvarka duotus ir ne visada svariai pamatuotus nurodymus gydymo įstaigoms, kad gydytojas galėtų laiku suteikti pagalbą susižeidusiam akį vaikui, nelaukdamas tyrimų rezultatų dėl koronoviruso, nes per tą laiką prasidės negrįžtami procesai. Kad būtų galima operuoti apendicitą, nelaukiant, kol jis trūks ir sukels komplikacijas.

Mano minimi atvejai nėra hipotetiniai, jie nėra ir vienetiniai. Tokių atvejų yra daug ir gydytojai yra statomi į ypač sudėtingą situaciją.

Man teko keletą kadencijų dirbti Kauno miesto savivaldybės tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komitete ir betarpiškai bendrauti su daugeliu medikų bendruomenės atstovų, sprendžiant sveikatos apsaugos problemas. Kalbamės apie tai ir dabar.

Todėl nuoširdžiai tikiuosi, kad situacija pasikeis iš esmės ir antrąją viruso bangą mes pasitiksime ne tik stebėdami televizijos ekrane Če Gevaros stiliumi kalbančią galvą, tačiau turėdami visas viruso užkardymui ir jo sukeltų komplikacijų gydymui reikalingas medicinines priemones.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

NESUPRATĘS

Čia kalba tas kuris sunaikino laivyną ir upeivius pastatė į sudėtingą situaciją. O dabar jis jau medikas?

...,logika DIKTUOJA,kad...

apdairumas ir ATSARGUMAS lieka PRIVALOMU... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS