Senatvė nukeliama | Diena.lt

SENATVĖ NUKELIAMA

Žmogaus amžius šiais laikais – labai nekonkreti sąvoka. Dar neseniai laikytasi šios tarpsnių klasifikacijos: iki 18 metų, 18–34, 35–59 metai ir nuo 60 metų. Pastaruoju metu skirstoma: iki 44-erių – jaunas, 45–59 – vidutinio, 60–74 – pagyvenusio amžiaus žmogus, 75–90 – senas, daugiau kaip 90-ies – ilgaamžis.

Išsiginčijus iki nukritimo dėl darbingo amžiaus ilginimo, pasigirdo netgi siūlymų išvis atsisakyti tokios ribos kaip pensinis amžius. O ką, japonai ir 75-erių pripažįstami darbingais. Mūsų tautiečiai, žinantys, kad nuolat ilginamas darbingas amžius 2027-aisiais Lietuvoje pasieks 65-erių, o pagal Europos rekomendacijas gal netrukus – ir 72-ejų ribą, sunerimo: kaip rodo apklausos, pusė norėtų išeiti į pensiją anksčiau, nei leidžia šiuo metu galiojantis pensinis amžius. Žmonės pavargo akėti, drapakuoti, arti darbo dirvonus už senatvėje siūlomus grašius. Šiandien vis daugiau 40 ribą peržengusių žmonių renkasi vadinamąją jaunatvinę pensiją, kai uždirbti arba sėkmingai investuoti pinigai leidžia nedirbti arba dirbti pasirinktu krūviu. Ką jau 40-mečiai! Anot statistikos, Lietuvoje nedirba kas šeštas 20–34 metų amžiaus žmogus. Tarp jų – ne vien Užimtumo tarnybos klientai. Tiesiog dar viena naujųjų laikų tendencija – nebetaupyti ateičiai ir gyventi šia diena.

Kad ir kiek būtų suokiama apie pensinį amžių kaip apie žmogaus renesansą, Lietuvoje jis veikiau panašus į viduramžius.

Gausėja ir besirenkančiųjų išankstinę pensiją. Nusivylę valdžių ir bankininkų pažadais apie orią senatvę, kurią neva atneš pensijų kaupimas, net ir rizikuodami gauti mažesnę pensiją, daugelis mieliau renkasi gyventi dabar, o ne dėl rytojaus. Taigi šiandien, minint Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną, ko linkėti? Turėti tokį darbą, kuris džiugintų iki gyvenimo pabaigos, kad galėtum dirbti iki paskutiniosios ir, prisidurdamas prie elgetiškos pensijos, gyventi oriai? Nes, kad ir kiek būtų suvokiama apie pensinį amžių kaip apie žmogaus renesansą, Lietuvoje jis veikiau panašus į viduramžius. Tais laikais vonia buvo turtingųjų privilegija. Buvo brangu pašildyti didelį vandens kiekį, todėl paprasti žmonės prausėsi dukart per metus, keli vienoje vonioje vienu metu, o po jų – dar keli. Kai šią žiemą senjorai bus priversti taupyti elektrą ir šilumą, dar ne to išgirsime... Juk mūsų vyresnioji karta grūdinta nepriteklių, viską pakelia.

Gairės: amžius, senatvė
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Uždarykite tuos aferistus spekuliantus

„Nepriklausomus elektros tiekėjus“ į kalėjimą ir kuo greičiau. Visus!

to Lola

Klystate, kad dirbant samdomą darbą išlaidų nėra. Išlaidos ( vadinama darbo jėgos savikaina) tai pinigai reikalingi žmogui pragyventi, maistui, vaistams įgyti būstą, būsto išlaikymui, poilsiui, vaiko auginimui, lavinimui. Ir šitos išlaidos neturi būti apmokestinamos jokiais mokesčiais. Šiuo metu bent 1000 eurų turėtų būti neapmokestinama. Manau, kad imti mokesčius nuo žmogui pragyvenimui reikalingų pinigų- tai jau panašu į genocidą...

as valdziai mokescius moku

ka ji tvarka uztikrintu i garantuotu man oria ateiti....a ateitis pasirodo tik sukciams perekupams apgavikams valdziazmogiams....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS