Šešėliai šešėlyje | Diena.lt

ŠEŠĖLIAI ŠEŠĖLYJE

Ne visi ir ne viskas laikosi mūsų šalies taisyklių, nors eina vienuoliktoji koronaviruso savaitė. Saulė, lyg nebūtų jokių karantinų, kaip ir kasdien vis dar teka be kaukės. Ir dar šešėlį meta kiekvienam. Nors ši paskutinioji gegužės savaitė, pasak valdžios, be šešėlio.

Pasidžiaugta, kad virusas kaukėtų piliečių minias išgujo iš pavėsio – mažiau atsiskaitinėta grynaisiais. Statistiką, be abejo, pagerino pačios valdžios išmintingi sprendimai. Daugumoje vietų buvo uždrausta bet kokiais pinigais atsiskaityti.

Kiek tai apkartino kontrabandininkų ir vagių gyvenimą? Klausimas be atsakymo, nes šis kontingentas nei pajamų, nei turto nedeklaruoja. Žinoma, Baudžiamajame kodekse yra tobulai ištobulintas straipsnis apie neteisėtą praturtėjimą ir teisėtą visko, kas užgyventa, atėmimą valstybės vardu. Drastiška. Tik kvailys gali vogti, kai gresia konfiskavimas. Kam nelegaliai krautis turtus, jei padariniai baisūs, jei viską teks atiduoti valstybei?

Reikėtų tokią progą valdžiai nuoširdžiai prisipažinti, kad pas mus kova su šešėliu baigta. Liko vos viena kita bobulytė, prie turgaus vartų šviežiais krapais prekiaujanti be individualios veiklos pažymėjimo. Jei būtų kitaip, nelegaliai užgyvento turto būtų konfiskuota gerokai daugiau nei dabar – kiek katino priverkta.

Tik kvailys gali vogti, kai gresia konfiskavimas. Kam nelegaliai krautis turtus, jei padariniai baisūs, jei viską teks atiduoti valstybei?

Šešėliniai veikėjai jau trauktini ne baudžiamojon atsakomybėn, o Raudonojon knygon. Pagavus bent keletą tokių pavėsyje reikėtų uždaryti zoologijos sode. Ir rodyti doriems piliečiams, kaip šie atrodo. Jei nelaisvėje pavyktų jų priveisti daugiau, galėtume nuomoti kitoms valstybėms. Kaip kinai pandas.

Šias laikyti paprasčiau, maitinasi bambukų ūgliais. O mūsiškai šešėliai minta pinigais. Per krizę pajamos vis mažėja, mažėja, mažėja. Vakar dienos duomenimis, per karantiną netekome 4,9 proc. bendrojo vidaus produkto. T.y. beveik 420 mln. eurų. Šiandien netektys padidėjusios. Kas bus rytoj? Šešėlio nebeišmaitinsime.

Gal paleisti jį laisvėn? Juk paleisti stumbrai kažkaip prasimano ėdesio. Šešėlis gal irgi nepražūtų. Jei koks valdžios medžiotojas nepašautų sumaišęs su šernu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS