Šimtas pirma pasaulio pabaiga? | Diena.lt

ŠIMTAS PIRMA PASAULIO PABAIGA?

Man 26-eri ir jau sunkiai galiu suskaičiuoti, kiek per mano trumpą egzistavimą buvo gąsdinta pasaulio pabaigomis. Nerimą kėlė ir besibaigiantis Majų kalendorius, ir Vangos pranašystės, o kur dar reguliariai link Žemės skriejantys asteroidai? Turbūt dėl to visai nekeista, kad, klimato aktyvistams ir mokslininkams pradėjus garsiai aptarinėti grėsmes, kai kurie reaguoja tarsi į pasaką apie skęstančiu apsimetantį kiškelį – kai jau skendo iš tikrųjų, niekas nebetikėjo ir negelbėjo.

Po neseniai Gretos Thunberg rėžtos kalbos planetos galingiesiems pasaulis susiskaldė į dvi stovyklas. Vieni panikuoja dėl liūdnų ateities prognozių, kiti perka lipdukus su užrašu "Fuck you, Greta!" ir klijuoja prie savo galingų visureigių išmetamųjų vamzdžių.

Nuomonių apstu įvairiausių: nuo spekuliacijų, kad jauna mergaite kažkas gudriai manipuliuoja, iki prunkštavimų, jog aršiajai gamtos gynėjai vertėtų grįžti į mokyklos suolą, o rimtais reikalais leisti užsiimti suaugusiesiems. Tačiau realybė sufleruoja, kad tie rimti suaugusieji ilgą laiką nelabai ir žinojo, ką daro, arba tiesiog rinkosi užmerkti akis į savo veiksmų padarinius.

Pastebiu, kaip sąmoningesni mano draugai, susilaukę vaikų, kardinaliai pakeičia požiūrį į aplinkos tausojimą. Tai, ką anksčiau traktavo kaip ekoisterikų nesąmones, dabar patys skrupulingai daro: šiukšles rūšiuoja ir kavą iš daugkartinių bambukinių puodukų geria. O nemaža dalis pažįstamų kol kas apskritai nusiteikę neturėti atžalų. Viena pagrindinių priežasčių – baimė į gyvenimą paleisti žmogutį, kuriam žiloje senatvėje niekas nepaduos stiklinės vandens.

Moralizuoti ar įkalbinėti kitus tapti skarotais veganais, šampūnu neplaunančiais galvos, nei noro, nei teisės neturiu.

Ne dėl vienišumo, o todėl, kad vandens nebebus. Ir čia, beje, ne paiki svaičiojimai, o labai tikėtina įvykių seka. Vadinamajai day zero (dienai, kai dėl vandens trūkumo atjungiami vamzdynai) į akis jau šiandien žvelgia kai kurie planetos didmiesčiai. Tad visai logiška interpretuoti vaikų gimdymą tarsi šiaudinės pašiūrės statymą paplūdimyje, kai matai atriedant cunamio bangą. Ir, tiesą sakant, tada klausimas "How dare you?" ("Kaip jūs drįstate?") tiems, kurie atsisako keisti savo elgesį dėl visagalių kupiūrų, neatrodo toks jau neracionalus.

Tikrai nepretenduoju į Metų gamtininkės titulą, o tvaraus gyvenimo link be jokių abejonių turiu kur tobulėti. Mano automobilis benzininis, vargu ar sugebėčiau iš raciono visiškai išbraukti jautieną, o net dabar, kai kompiuteriu renku šį tekstą ir man visiškai pakaktų jo skleidžiamos šviesos, šalia įjungtas šviestuvas. Todėl moralizuoti ar įkalbinėti kitus tapti skarotais veganais, šampūnu neplaunančiais galvos, nei noro, nei teisės neturiu.

Vis dėlto kai kurie pamatyti dalykai ir man kelia beviltiškumo dėl svetimo abejingumo jausmą. Pavyzdžiui, įprotis parduotuvėje kiekvieną perkamą prekę dėti į atskirą plastikinį maišiuką – taip ir norisi iškratyti iš to maišelio vienišą bananą, užmauti personai ant galvos bei apspaudus kaklą palaikyti minutę kitą. Gal tada tokie pirkėjai suprastų, kaip jaučiasi vandenynų fauna, plaukiojanti tarp vieną kartą panaudotų, o paskui šimtmečiais nesuyrančių plastiko maišelių, šiaudelių, buteliukų ir kitokio šlamšto.

Pikčiausia ne tik dėl to, kad dalis visuomenės tradiciškai mąsto "po manęs nors tvanas" ir nė nebando domėtis alternatyvomis. Pavyzdžiui, jau kurį laiką beveik neperku vandens buteliukuose, o kasdien gertuvę prisipilu iš čiaupo. Stengiuosi rankinėje visada turėti medžiaginį maišą, jei nuspręsčiau užsukti apsipirkti maisto. Jei kur nors nešuosi sumuštinį ar vaisių, dedu jį į maišiuką iš popieriaus, o ne suku į maistinę plėvelę. Nuoširdžiai galiu pasakyti, kad dėl šitų menkučių pokyčių nejuntu absoliučiai jokio diskomforto. Tiesiog ramiau miegu žinodama, kad per metus kur nors nenugula keli kubiniai metrai mano išmestų amžinų šiukšlių. Todėl ir apmaudu suprasti, kad tvariau gyventi kai kuriems trūksta ne laiko, energijos ar pinigų, o paprasčiausio noro.

Vienas mylimiausių mano visų laikų komikų George'as Carlinas mirė dar 2008-aisiais, kai ekologija viešajame diskurse buvo gerokai retesnė tema nei šiandien. Tačiau viename savo pasirodyme jis sugebėjo labai tiksliai įvardyti komunikacijos spragą, dėl kurios dažnas tiesiogine tų žodžių prasme pasirenka nusispjauti ant viso pasaulio. G.Carlinas juokavo, kad planeta milijardus metų išlieka, nepaisant asteroidų smūgių, ugnikalnių išsiveržimų, didžiulių gaisrų, ledynmečių ir kitų nelaimių, o žmonija manosi esanti jai grėsminga. "Planeta niekur nedings, – sakė jis. – Dingsime tik mes."

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

...,dar neVISKA paSAKIAU i TEMA...,

JUS labai GRAZI MERGAITE...,labai TRUMPAI apie SAVE!!! ir SAVO YPATUMUS...,MAN!!! labai paTINKA GRAZIOS MERGINOS ir MOTERYS...,neLABAI grazios PATINKA,bet...neLABAI...,tai TIEK labai TRUMPAI paPILDOMAI I TEMA... TASKAS

...,man!!! IDOMU buvo suZINOT kiek JUMS METU...,

jums VISKAS pries AKIS...,rasykite,rasykite ir dar KARTA RASYKITE...,rasymas labai LAVINA PROTA ir ugdo MUS kaip ASMENYBES...,AS!!! labai megstu SAVE!!! paTEIKTI per SPAUDA...,esu SENAS SPAUDOS VILKAS...,perejes VISUS SPAUDOS PORTALUS...,kaip GERIAUSIAS tarp PACIU GERIAUSIU TEKSTU AKCENTUOTOJAS su STABILIAI pasiSEKUSIAIS TRUPAISIAIS AKCENTAIS IDOMIAUSIEMS TEKSTAMS...,paskutiniu METU APSIREISKIU Kauno dienoje...,tai TIEK apie SAVE kaip KURIKA ir ASMENYBE labai nesiGYRDAMAS,bet ir labai nesiKUKLINDAMAS...,sekmes!!! JUMS kuryboje...,su PAGARBA ir MEILE NUOSIRDZIAI JUSU... TASKAS

Anonimas

Jau daug metų darau tą patį, kaip panelė rašo. Ir maišelį pirkiniams turiu, ir vandenį leidžiu iš krano ir stengiuosi mažiau visko vartoti, t.t. Tai išeina, kad esu labai pažangus ? Bet vis vien sakau fcuk you, Greta, nes tokios rėksmingos kvaišos dar reikia paieškoti su žiburiu....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS