Sveikatos rojus už 711 mln. eurų | Diena.lt

SVEIKATOS ROJUS UŽ 711 MLN. EURŲ

Nieko nėra pastoviau už nuolat vykstančią reformą. Prezidentas palaimino Seimo ant bėgių pastatytą traukinį – sveikatos sistemos pertvarką – kuris žada pūškuoti penkerius metus.

Kai paklausai Sveikatos apsaugos ministerijos aiškinimų, reformos traukinys veža tiesiai į rojų: paslaugų prieinamumas pacientams tik gerės, nebereikės važiuoti į didmiesčius, gydymo įstaigoms už paslaugas bus mokama daugiau, šeimos gydytojams darbo sąlygos tik gerės, o ir uždirbs jie daugiau ir t.t.

Tad kodėl šeimos gydytojai visai į tą rojų netrokšta ir, vos iškilus į viešumą reformos gairėms, stoja piestu prieš šį traukinį – esą pertvarką grąžins visą sveikatos priežiūros sistemą 30 metų atgal. „Šeimos gydytojų bendruomenė išsakė daug svarių argumentų, kokią grėsmę keičiami įstatymai kelia šeimos medicinai ir visai pirminės sveikatos priežiūros plėtotei, pacientų teisėms ir sveikatos sistemos efektyvumui apskritai, tačiau į juos atsižvelgta nebuvo – juos paprasčiausiai ignoravo“, – viešai konstatavo šeimos gydytoja, Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos narė Rūta Radzevičienė-Jurgutė.

„Balti herojai surištomis rankomis“ bandė susirinkti ir sostinės V.Kudirkos aikštėje, kur įspėjo: paslaugų prieinamumas nepagerės, pacientai lauks ilgesnėse eilėse ir nebegalės rinktis medikų. Ligų kamuojamiems pacientams tokia žinia prilygsta nuosprendžiui: ką reiškia ilgesnės eilės, jeigu dabar pas gydytoją specialistą įmanoma patekti po mėnesio, dviejų ar trijų, o pas kardiologą – gal net po metų...

Bet, pasirodo, SAM galvos žino geriau, ir jokie argumentai jų nesustabdė, nors akivaizdu, kad ir dabar, kai jau teisės aktai patvirtinti ir žalia šviesa reformos traukiniui įžiebta, nenutuokia, kaip iš tiesų viskas veiks po tų penkerių metų.

Ministras Arūnas Dulkys viename iš Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdžių pabrėžė, kad sprendimus reikia priimti dar ir dėl to, kad Lietuva reformai gautų finansavimą iš ES. Sakote, pinigai nekvepia? Reformai finansuoti suplanuota 710,9 mln. eurų ES ir valstybės biudžeto lėšų. Tik kas tuo kvapu mėgausis, o kas nuo jo spjaudysis?

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

???

Sveiki, kodėl toks visiems Lietuvoms piliečiams itin svarbus straipsnis nutrenktas į pačią nematomiausią vietą? Žurnalistai, galimai už paramą nekoloboruokite su "galimai" sukčiais, "galimai" esančiais valdžioje. Kur jūsų pilietiškumas ir vienybė? Tiesiog apgailėtina ir nepadoru :DD

SUSIJUSIOS NAUJIENOS