Šventasis naivumas | Diena.lt

ŠVENTASIS NAIVUMAS

O sancta simplicitas! (O, šventasis naivume! lot.). Taip sušuko šviesaus atminimo čekų nacionalinis didvyris, teologas ir kultūros veikėjas Janas Husas (1369–1415), pamatęs senutę, metančią malkų į laužą, ant kurio jis buvo deginamas už reformacines "erezijas".

Ši jo priešmirtinė nuostaba tapo klasika, apibūdinanti naivų ir patiklų žmogų. Praėjus 600 metų po nusikalstamos J.Huso egzekucijos, šventasis naivumas apniko ir dalį Lietuvos piliečių, kurie balsavo "už permainas ir sąžiningus bei nesusitepusius politikus".

Ir tie rinkėjai paskui baisiai tūžo, kai iškart po rinkimų jiems pirštu rodytas jų išrinktųjų kvailumas, neišsilavinimas, godumas, dažnu atveju – net idiotizmas.

"Pažiūrėkite į mane, ar aš jums atrodau bukagalvis?" – klykė už daugumą balsavęs pilietis, vis dar tikėdamas, kad jo naujieji politikos dievai – šventi, o dėl visų šalies bėdų kalti jei ne žurnalistai, tai Landsbergių klanas su liberalais.

Tačiau dabar jau nebėra ko slėpti, valstietišką šventumo karūną trupina gėdingas melas apie akivaizdžius, su doro žmogaus (jau nekalbant apie politiką) vardu nederančius dalykus.

Permainomis ir sąžiningais politikais tikinčių rinkėjų naivumas vis dar šventas bei gajus.

Nepaisant to, permainomis ir sąžiningais politikais tikinčių rinkėjų naivumas vis dar šventas bei gajus, ir bent jau kol kas tai nepajudinama duotybė.

Ką kalbėti apie paprastus "tikinčiuosius", jei net pats Seimo pirmininkas, dar vienas Viktoras (kaip ta močiutė, kuri kadaise kurstė J.Huso mirties laužą, tikėdama, kad kiekviena malka į eretiko ugnį ją pačią vis labiau priartina prie žadėtosios Dangaus karalystės), tiki, kad viskas turbūt bus gerai ir kad jo kolegės tetos Gretos (taip politikė save pristato virtualioje erdvėje) automobilio nuomos ir kitos drovesnį valstietį net raudonuoti verčiančios painiavos pagaliau bus išrištos, ir ateis ramybė "ant Lietuvos".

Tik turime nuliūdinti, neateis. Kad būtų suprantamiau, pasitelksime gastronominį pavyzdį. Net meistras vargiai sugebės pagaminti puikų ir skanų patiekalą iš prastos kokybės produktų, pirktų iš nesąžiningų pardavėjų.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Naivuolis

Jo, šiaip straipsnyje maždaug teisingai pabezdėta... Ale nu tai už ką balsuot? Pabalsuoji už vieną, tas dingsta- atsiranda sekantis pagal sąrašą- kurį sušaudyt per lengva bausmė... Išrenki naujokus- pasirodo melagiai vagia tyliai svetimomis rankomis. Arba kol supras kas kaip vagiama- žiū- neliko ką. Arba jei tu ne su banda- tu prieš mus. Manau Lietuvai viena išeitis suyrti, ir dingti iš žemėlapio.

Vika

Na,is tikruju "sventas naivume". Panasu,kad zurnalistei dingojosi,kad jeigu zmones butu prabalsave uz konservus, tai butu pats geriausias sprendimas,o dabar, sventas naivume, uz valstiecius,o tie,pasirodo, nera kristalinio sventumo. Tai kaip gi cia,ajajai,o mes taip tikejomes..? Man idomu,kiek tokia zurnaliste gauna uz savo keverzones? Zmones realistai ir tikrai nesitiki,kad atejus naujai valdziai,staiga viskas pasikeistu vienu ypu,tuo labiau,kad opozicijoje like konservaI siunta ir iesko,prie ko prisikabinti. Tokie slykstukai,kurie tiek visko pridirbo per savo valdymo metus,kad esame ten,kur esame,o Lietuva baigia issivazineti i uzjurius. Bet ne,jie juk teisuoliai,tik jie zino,kaip valdyti sali,na,ir mes matome,kur atsidureme ju deka. Kaip sakoma ,nekenciu reklamos ir konservatoriu. Vien ju paminejimas man bjaurus,o apie ju valdyma nera ka ir kalbeti. O dar anukelis patupdytas i partijos pirmininko posta,tai kaip skestantieji griebiasi siaudo.

aNIMA

Viskas kaip visada.Daugelis naivuolių visada tiki gelbėtojais-jie tai padarys Lietuvą klestinčią,teisingą,nes vadovaus turtuoliai,geruoliai,labai gražiai kalbantys.Svarbiausia-ne ką kalbantys,o kaip,nes suprasti nebūtina.Štai ir dabar.Pasirodo,ne koks dėdė susietas su gražuolės tetos Gretos mašina,o paprasčiausiai tik mama.Ot ją tai tikrai reikėjo į Seimą rinkti-juk nė vienas esančių Seime nesugebės išaiškinti,kaip žmogui,uždirbančiam 600 eurų,sugebėti kas mėnesį už mašiną sumokėti po1000 ir dar pragyventi.Todėl gal perrinkim-vietoj tetos Gretos šalia Karbauskio atsisėda tetos Gretos mama.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS