Svetimi marškiniai arčiau kūno | Diena.lt

SVETIMI MARŠKINIAI ARČIAU KŪNO

COVID-19 yra COVID-19. Tačiau neaišku, kuo užsienio turistai geresni už savus, kad už kas trečią nakvynę viešbučiuose jiems bus kompensuota. Gal jie gražesni? Arba kaip sykis gal negražūs, todėl nusipelnė tokios malonės.

Kas ta valdžios malonė? Iš kur ji atsiranda? Ir kas už ją sumoka? Galima pagalvoti, kad subsidijas už keliauninkų saldžius sapnus mūsų šalyje atlygins laikinasis ekonomikos ir inovacijų ministras. Ištrauks iš savo gilios kišenės milijoną eurų ir padalys laukiamiems sveteliams. Arba visas ministrų kabinetas susimes.

Bet. Kompensacijas mokės savi turistai, kurie valdžios malonės už nakvynes nesulauks. Mokės ir tie, kurie užsidirba tik kelionei į darbą ir apie turistavimą ar vaikų vasaros stovyklas net pasvajoti nedrįsta.

Ir ne tik už užsieniečių pigesnį miegą gintaro šalyje atlygins. Turizmo sektoriui paremti ta pati valdžia numatė 45 mln. eurų. Matyt, per mažai. Besidalydami kelionių organizatoriai susipjovė. Tam davė, kitam davė, trečiam nebeliko. Galėjo apskritai nuo galvos iki kojų pinigais apipilti. Juk turizmo, viešbučių verslą mūsų visos valdžios myli. Sumažina, tarkim, pridėtinės vertės mokestį, kad paslaugos būtų pigesnės. Tačiau po to jos ima ir pabrangsta. Anksčiau šalies gyventojai numodavo ranka – užsieniečiai daugiau pinigų paliks Lietuvoje. Dabar paliks trečdaliu mažiau nei savi.

Finansų tvermės dėsnis: pinigai iš niekur neatsiranda ir niekur neišnyksta, o perdėjus juos iš vienų piliečių kišenės į kitų, kiekis nesikeičia.

Tokia proga būtų gerai prisiminti ir lygias teises, kurios visiškai nelygios. Savo piliečio ir iš užsienio atvykusio jos skirtingos. Nors savas, o ne svetimas po visų krizių privalės grąžinti valstybės skolas. Yra ne tik energijos tvermės dėsnis. Lygiai toks pat yra finansų tvermės dėsnis: pinigai iš niekur neatsiranda ir niekur neišnyksta, o perdėjus juos iš vienų piliečių kišenės į kitų, kiekis nesikeičia.

Mūsų žmonės nemėgsta valdžios, nesvarbu, kad ši malonės pilnoji. Mūsų žmonės praktiškai jaučia turintys vien pareigų, o teisių – tik teoriškai, nors pastarųjų prirašyta vos ne kiekviename Lietuvos Respublikos Konstitucijos puslapyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

apta

tavo zodziai valdziai i ausi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS