Tautinio kostiumo butaforijos: pasiilgote pionieriškų uniformų? | Diena.lt

TAUTINIO KOSTIUMO BUTAFORIJOS: PASIILGOTE PIONIERIŠKŲ UNIFORMŲ?

Ploja katučių "valstiečiai" ir akli jų gerbėjai: sustatė vaikelius prie šieno kupetos, pats pačiausias dizaineris klestelėjo per vidurį – dabar jau visa Lietuva pakylėta, visi aprėdyti tautiškai, ir patriotizmas trykšte trykšta. Šiukštu, tenedrįsta niekas blogo žodžio pasakyti, juk svarbiausia – idėja. O dar svarbiau – valstybei tai nieko nekainavo!

Seime yra įvairių pažiūrų politikų. Tie, kurie įsitikinę, kad ne vaikų apdarai, o lytinis jų švietimas yra svarbiausia, sukurs fondą ir pripirks silikoninių penių, kuriuos išdalys mokykloms. Tada irgi turėsime ploti katučių? Nes juk ne iš valstybės kišenės. Ir – už idėją!

Graudu žiūrėt į tuos vaikelius, pagal Naisių caro norą įspraustus į drabužėlius, nors reikėtų patikslinti, – kostiumų butaforijas. Idėjos palaikytojai nenori nieko girdėti apie tai, kad berniukų liemenės labiau primena "papinukus", kad mergaitės tokių galvos apdangalų Lietuvoje niekada nenešiojo – vainikai nuo ukrainiečių galvų nugvelbti, balti kykai – Vokietijos ir Austrijos moterų puošmenos.

Kad liemenės – tik butaforija, nes prie marškinukų prisiūta tik priekinė liemenės dalis, o nugaroje nėra nieko, priverčia krūptelėti. Kad ir kokie neturtingi buvo lietuviai, šventinį kostiumą sugebėdavo pasisiūti visą, o ne tik jo fasadinę pusę. Taupydavo nebent numirėliams – juk graban paguldžius tik priekis matyti...

Tų pseudodrabužių platintojo gerbėjai turi, jų manymu, itin svarų argumentą: aprenkite jūs visus vaikus geresniais kostiumais! O kas sugalvojo ir nusprendė, kad a la tautiškai turi būti aptaisyti visi mažieji lietuvaičiai? Jau buvo visi privalomai įsprausti į pionieriškas uniformas. Ar "valstiečiai" jų pasiilgo?

Sako, džiaukitės, bambekliai, didis dizaineris sukūrė! Bet siuvėjas nebūtinai yra kūrėjas. Apie tautinį kostiumą nusimanantys tautiečiai tik pečiais trauko: ką čia kurti? Tautinis kostiumas jau seniai sukurtas.

"Na, gerai, gal ir supopsinti, bet vaikams tai nesvarbu", – neatlyžta "valstiečiai". Nesvarbu, kad davėte tik liemenės priekį? Ar dizaineris sumaišė su ritualinių paslaugų užsakymu?

Rašyti komentarą
Komentarai (95)

dalia

visada blogai, dziaukites, kad nori deveti, nesioti tautinius rubus, patys issirenka , susmoka ,,,tai cis gi ne Versace ,,,tai musu rastai , spalvos , kas blogai?

Dalia

Zmones,zmones,kodel jums viskas blogai?

Valentinas

Ką Karbauskis bedarys - viskas bus blogai!... Nepatinka, tobulinkit patys - čia tik eskizas kūrybai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS