Tete-a-tete trise | Diena.lt

TETE-A-TETE TRISE

Tete-a-tete trise – alogizmas, nes šis terminas reiškia vienu du. Toks pats alogizmas, jei demokratinėje valstybėje žvalgybos institucijos persistengia klausydamos trečiai ausiai neskirtų telefoninių pokalbių ar kitais būdais sekdamos niekuo valstybei nekenkiančius piliečius. Norėtųsi tikėti, kad Lietuvoje taip nėra. Tačiau piliečiams nesuteikta teisė tuo įsitikinti.

Deja, visuomenę gluminančių atvejų apstu. Štai prieš porą mėnesių paaiškėjo, kad ne valstybės, o virtuvės paslapčių žinovė kartu su visu sąrašu kitų dorų piliečių pateko į saugumiečių akiratį, nes neslėpė simpatijų kandidatui į prezidentus. Valstybės saugumo departamento direktorius Darius Jauniškis patvirtino, kad vien pernai "patikrinta" 80 tūkst. asmenų. Kai kurie "tikrinami" net trylika metų, kaip paaiškėjo Seimo kontrolieriams tiriant buvusio "MG Baltic" viceprezidento Raimundo Kurlianskio skundą.

Mažiausiai trečia Seimo kadencija diskutuojama, kad valstybėje būtina žvalgybos kontrolieriaus institucija, kuri tirtų, ar žvalgybininkai nepiktnaudžiauja savo galiomis. 2013-aisiais Seimas po pateikimo buvo tam pritaręs, tačiau paskui projektas nežinia kur dingo. Užvakar valdančiųjų balsais tokią instituciją siūlančios Žvalgybos įstatymo pataisos atmestos.

Dabar net teismai negali apginti žmonių teisės be pagrindo nebūti sekamiems, nes viskas uždangstoma valstybės paslapties šydu.

Kur kas atkaklesni siūlymai stiprinti žvalgybininkų galias. Štai gruodžio pabaigoje Gitanas Nausėda registravo įstatymų pataisas, pagal kurias žvalgybos tarnybos galėtų iškviesti žmones į prevencinį pokalbį tikrinti asmens dokumentus, atlikti administracinį sulaikymą. Beje, tokį projektą parengė pačios žvalgybos institucijos. Dalia Grybauskaitė patvirtino, kad tokių siūlymų buvo ir jos kadencijos metu, bet ji tam nepritarė. Tad žvalgybininkai palaukė kito prezidento.

Aiškinama, kad visa tai dėl mūsų pačių saugumo. Tačiau dabar net teismai negali apginti žmonių teisės be pagrindo nebūti sekamiems, nes viskas uždangstoma valstybės paslapties šydu. Piliečiams reikalingas nepriklausomas žvalgybos ombudsmenas, kuris turėtų galias tą šydą pradengti. Deja, valdžiai patogiau laikyti pridėjus ausį prie piliečių tete-a-tete gyvenimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Cha cha cha

Kalbasi sovietiniai kolonistai ar kiti Putino garbintojai kaip pakenkti Lietuvai ir NATO sąjungininkams. Tą žinodamas saugumietis turi bėgti pas teisėją, kad gautų leidimą ir galėtų pasiklausyti jų pokalbio. Kitaip teks atsakyti už žmogaus teisių pažeidimą. Juokinga ir graudu. Kenkėjų teisės aukščiau už šalies piliečių saugumą.

Veliūras bet ne aksonas

BYLA A-744-520/2018 ieškoti eteismai Čia filtras neleidžia paskelbti adreso

keista ta aušra lėka

norėtų, kad nebūtų sekami aferistai, vagys, ir Lietuvos priešai ? Sąžiningi žmonės neturi ko bijoti, o tarnybos neturi kada bobučių plepalų klausytis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS