Ūsuotoji diplomatija | Diena.lt

ŪSUOTOJI DIPLOMATIJA

Aliaksandras Lukašenka dar praėjusią savaitę lipšniai spaudė ranką Tarptautinės ledo ritulio federacijos (IIHF) prezidentui Rene Faseliui, tikindamas, kad Baltarusija nemato problemų vykdant savo pažadus surengti pasaulio čempionatą. Bet praėjo keletas dienų ir vualia, kaip sako prancūzai, – čempionatas atimtas. Imkite kas tik norite, kad ir lietuviai.

Tai, kad Baltarusija neteko vieno svarbiausių pasaulio sporto renginių šeimininkės statuso, be abejo, yra nemalonus antausis. Juk dar pernai šalis buvo pristatoma kaip viena saugiausių pasaulio valstybių, pagal atitinkamus reitingus net rikiuojama greta Danijos ar Islandijos. Tačiau pilietiniai protestai, virtę valdžios nusikaltimais prieš savo tautą, ją nubloškė į vieną gretą su Afrikos nužmogėjusiais režimais. Dar didesnis smūgis buvo suduotas pačiam A.Lukašenkai. Kolūkietis diktatorius save pateikė kaip išmintingą derybininką, galintį išlaviruoti tarp Rusijos ir Vakarų įtakos zonų, išspaudžiant maksimalią naudą savo valstybei. Tačiau pamažu ūsuotasis derybininkas savo visuomenės akyse virto primityviu šantažuotoju, paniškai bijančiu prarasti valdžią.

Tiesa, čempionato atėmimo istorijoje R.Faselio nereiktų idealizuoti. Savo veidą IIHF prezidentas parodė visai neseniai atsakydamas į Baltarusijos sportininkų laisvės sąjungos (SOS BY) kreipimąsi dėl Baltarusijoje vykstančio smurto ir psichologinio teroro sportininkų atžvilgiu. Ne viena šalies sporto žvaigždė buvo sulaikyta, sumušta ar pašalinta iš rinktinės vien todėl, kad reikalavo demokratinių permainų savo tėvynėje. R.Faselis, užuot jau tada išplėšęs čempionatą iš Batkos nagų, tik išreiškė susirūpinimą ir paragino susėsti prie derybų stalo. Tegul derasi auka su prievartautoju.

Nežinia, kiek dar laiko tokia "diplomatija" būtų besitęsusi, jei ne bendra visų IIHF rėmėjų pozicija – esą, jei gerbiamas Rene, ketini eiti koja kojon su Batka, būk malonus, išsiversk be "Škoda", "Nivea", "Tissot" ir kitų bendrovių finansinių injekcijų. Šito šveicarui jau buvo per daug.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Edas

Ka te rodys tam pc jei be žiūrovų?

Kol

Kolchoze nieko naujo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS