Valdžios primatų paradoksai | Diena.lt

VALDŽIOS PRIMATŲ PARADOKSAI

Kol dekoratyviniai patriotai rujojo dėl V.Landsbergio "žydelkos" ir falsifikuotos praeities, Vyriausybė nesnaudė ir tyliai subrandino automobilių mokestį. Žodžiu, kol žmonės žaidė istoriją, buvo pradėti įgyvendinti nauji piliečių melžimo užmojai. Kaip visada.

Tiesa, S.Skvernelis apreiškė, kad nekilnojamojo turto (NT) kol kas neapmokestins. Tačiau apie 20 eurų už mašiną geriau pamirškite – valdžios primatai nepratę gyventi iš išmaldos. Kaip kažkada dainavo A.Kaušpėdas, "sumą papuoškite nuliu".

Kodėl neapmokestins NT? Na, čia yra nedidelė bėdelė. Mat pati valstybė to NT plotų turi daugiau nei reikia – 10,3 mln. kv. m už 2,7 mlrd. euriukų.

Taigi, jei jau valstybė deklaruoja atstovaujanti teisingumui, tiesai, lygybei ir tikrai neužsiima į piliečius nukreipta segregacija, ji pati turėtų apmokestinti ir save, tiksliau – savąjį NT.

Tik Lietuvoje viena bėdelė paprastai paskui save velka visą bėdų šleifą. Taip ir šiuo atveju. Tuos valdiškus 10,3 mln. kv. m reikia išlaikyti: šildyti, tiekti elektrą, vandenį.

Strateginis čia yra kanalizacijos vaidmuo, nes vien Seimas tualetinio popieriaus kasmet nusiperka už 12 tūkst. eurų.

Visa tai, suprantama, kainuoja, todėl pernai valstybės NT išlaikymui buvo išleista 167,1 mln. eurų. Čia ir prasideda paradoksai. Valdininkai sako, kad praėjusiais metais "vykdant NT centralizaciją" institucijos atsisakė 23 tūkst. kv. m patalpų.

Puiku, vadinasi, biudžetas turėjo lengviau atsikvėpti. Tačiau nors valdiškų patalpų pernai, palyginus su 2017 m., sumažėjo, išlaidos valstybiniam NT išlaikyti 2018-aisiais kažkodėl padidėjo net 8 proc.

Kaip taip yra? Juk mažėjant naudojamų patalpų kvadratams turėjo ne didėti, o mažėti ir jų išlaikymo sąnaudos. O čia atsitiko atvirkščiai: NT mažiau – išlaidų daugiau.

Kaip sakoma, varpa žino. Parafrazuojant pavalgiusį bankininką, valdžios sektoriuje logika, kaip ir moralė, – ne šio pasaulio dimensija.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

alepatriotė

buvo tiesiog malonu skaityti . Viskas savais vardais apibūdinta .

Cirkininkas

p. Pociau, tai gal už tuos 12 t įsidarbink užpakalių laižytoju?

Kaunas

Tai arba seimūnai tualetinį popierių nešasi namo, arba valytojoms moka grašius ir skirtumą jos kompensuojasi tualetiniu popieriumi, arba ir tai ir tai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS