Valgymas – kaip prabanga | Diena.lt

VALGYMAS – KAIP PRABANGA

Na, ir pabrango naftos barelis. Nežmoniškai. Turguje bobulytės kepintų ukrainietiškų saulėgrąžų uncija – dar nežmoniškiau.

Visų juodos spalvos maisto prekių kainos juodos. Kaip juodųjų ikrų. Gerokai patamsėjo ir šviesesnių spalvų valgių kainos. Visi klaidingai mano, kad kefyras baltos. Etiketėje skaičiai byloja – pilkos. Lyg jis būtų gaminamas iš brangiausio sūrio su valgomuoju pelėsiu.

Bet. Baugintojai nesnaudžia. Tvirtina, kad netrukus pamačius daržovių kainas net akyse pažaliuos. Nes brango ne tik visų rūšių energija, bet gerokai šoktelėjo atlyginimai. Sako, labiausiai Europoje. Todėl kainos turi būti juodos, kaip tėviškės žemelė.

Alfredas Zdramys: vandens gėrybės gali tapti prieinamos tik varguoliams. Pamokslauti mėgstanti valdžia dalys ne pinigus, o meškeres.

 

Bet. Užsukus į daržovių skyrių, jau dabar pirkėjų veidai it anglis. Pavyzdžiui, pomidorai kainuoja dvigubai brangiau nei prieš metus. Nors juk jie ne mūsų šiltnamiuose beprotiškai padidėjusiomis sąnaudomis auginti. Ispanijos, Italijos, Graikijos laukuose. Kur nė mažiausios kilovatvalandės elektros nereikia, kad pūstažandžiai sunoktų.

Bet. Pardavėjai lupa pirkėjus it kopūstus, devintą lapą. Ir net nerausta. Dar priduria, kad karas. Atrodo, Ukraina mūsų auksinėse lysvėse auksiniu prakaitu laistytais auksiniais kalafiorais beigi auksinėmis gražgarstėmis užversta.

Bet. Nieko nebus su tomis juodomis nuotaikomis. Lietuvių lysvėse giriasi žiemą pergyvenę žieminių svogūnų laiškeliai, pievoje mažais lapeliais rąžosi bundančių rūgštynių lapeliai, garšvos giriasi kasdien ūgtelėjančios. Salotų bus kalnų kalnai. Dykai.

Bet. Gąsdintojai neatstoja. Paaiškino, kad žuvis rudeniop gali tapti aristokratų valgiu. Nes. Kainos bus juodesnės, nei juodos. Gal tik aristokratams, kurių pirmasis uždirbtas milijonas irgi juodas, įkandamos.

Bet. Kaip sykis, atvirkščiai bus. Vandens gėrybės gali tapti prieinamos tik varguoliams. Pamokslauti mėgstanti valdžia dalys ne pinigus, o meškeres. Kiekvienas pasigaus, kiek nori. Ant kranto (kuris dar neprivatizuotas ar neišnuomotas) dar leidžiama sėdėti be bilieto. Sliekai darže irgi – dar nemokamai.

Gairės: Alfredas Zdramys, kainos, kainų augimas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS