Verkiantys namai | Diena.lt

VERKIANTYS NAMAI

Norite namo greitai ir pigiai? Italai pasiūlė superekonominį variantą – 28 tūkst. eurų kainuojantį per 6 val. pastatomą namą. Tiksliau – sulankstomą iš plokščių paketo. Dingojasi, kad ir lietuviai atrado architektūrinį burtažodį – namai išdygsta vos per kelias savaites. O tas abrakadabra – modulinė statyba, kepanti į konteinerius panašius būstus.

Kai jie lydekai paliepus, man panorėjus atsiranda, ėmė ir trūko tarpukario laikų medinės vilos Perkūno alėjoje savininko kantrybė. Nori gi žmogus moderniai gyventi, sklypą prestižinėje vietoje jau turi, tik pūpso ant jo šašas – tarpukariu pastatyta Aleksandro Gordevičiaus projektuota art deco stiliaus medinė vila.... Kad ta seniena negadintų gyvenimo, nutarė sulyginti su žeme. Nėra namo – nėra problemos.

Keli šimtai piliečių parodė didesnę galią ir gilesnį išmanymą nei valstybė, paveldosaugos klausimais vis labiau primenanti infantilų paauglį.

Problemų pridarė pilietiška Žaliakalnio bendruomenė. Jei ne ji, šiame Perkūno alėjos sklype, ko gero, jau ir kokio nors greituko pamatai būtų pakloti. Keli šimtai piliečių parodė didesnę galią ir gilesnį išmanymą nei valstybė, paveldosaugos klausimais vis labiau primenanti infantilų paauglį. Iš vienos pusės – rengia nominacinę bylą, kad Kaunas patektų tarp UNESCO pasaulio paveldo vietovių, iš kitos – akivaizdžiai parodo, kad su tuo paveldu tvarkytis nesugeba. Objektai, išlaikantys miesto charakterį, turėtų būti vienareikšmiškai įrašyti kaip saugotini, ir naujieji jų savininkai negalėtų nė mintelės puoselėti, kad tai gali pasikeisti. O amžinatilsį medinuko Perkūno alėjoje savininkas mosuoja penkerių metų senumo dokumentu: pastato nėra saugomų kultūros vertybių registre! Ir sprendimą dėl to priėmė ne Žaliakalnio turgaus bobutės, o Kauno savivaldybės Kultūros paveldo vertinimo taryba...

Prie sienos priremti paveldosaugininkai virkauja: barbarizmas, spjūvis į veidą visuomenei, pasieksime, kad istorinis namas būtų atstatytas! Matome, kaip atstatomi... Vilniečiai iki šiol piketuoja, kad Žygimantų gatvėje būtų atstatytas prieš trejus metus nugriautas medinis dvarelis. Teisingumo ratas sukasi, bet taip lėtai ir neveiksmingai, kad naujiesiems paveldo savininkams pigiau ir paprasčiau daryti pažeidimus, o ne atsakyti už juos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

viskas vyksta pagal krabų mentalitetą

parašiukai dedami krabui pamojavus piršteliu. Kokios čia kultūros ieškote krabų irštvoje ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS