Virusas suteikė drąsos | Diena.lt

VIRUSAS SUTEIKĖ DRĄSOS

Savaitgalį Kiniją sudrebino protestai. Pagrindinė priežastis – aklavietė, į kurią šalį atvedė Xi Jinpingo kabineto kova su COVID-19. Virusas jau įveikė ne vieną mutacijos ratą, tačiau kinams nepadeda niekas: nei su XXI a. samprata apie humanizmą nesuderinamos karantino taisyklės, kai dėl vieno teigiamo testo uždaromi ištisi miestai, nei pačių sukurtos vakcinos.

Vakarai bent šią akimirką atrodo išsikapstę iš COVID-19 spąstų, tačiau Kinijoje tebegyvenama 2019-ųjų baimėmis. Neatsitiktinai ir didžiausios demonstracijos surengtos Šanchajuje. Miestas dar neatsigavo po pavasario traumos, kai du mėnesius buvo uždarytas, o žmonės jau nuteikiami naujiems apribojimams.

Tačiau nepasitenkinimas valdžios nesugebėjimu užkirsti kelio eiliniam epidemijos protrūkiui yra pats tarsi virusas: atsiradęs sveikoje visuomenėje, nebūtų sukėlęs protestų karštinės, didžiausios nuo pat 1989-ųjų. Savaitgalio demonstracijos atskleidė tai, ką pastaruosius dvejus–trejus metus prognozavo ekspertai: Xi sistema artėja prie bifurkacijos taško.

Amžinai negali tęstis valdžios dviveidystė verslo atžvilgiu, kai įkalinami jau ne tik disidentai, bet ir tie, kuriais kitos šalys didžiuotųsi, – sėkmingi verslininkai, milijardieriai iš „Forbes“ sąrašo. Nors jų istorijos labai skirtingos, nemalonę jie užsitraukė dažnu atveju todėl, kad ėmė trukdyti konkurentams iš valstybei priklausančių bendrovių. Arba – kaip interneto bendrovės „Alibaba“ įkūrėjas Jackas Ma – verslo laisvę ėmė tapatinti su asmens laisve.

Savaitgalio demonstracijos atskleidė, ką pastaruosius dvejus–trejus metus prognozavo ekspertai: Xi sistema artėja prie bifurkacijos taško.

Kad ir kiek nepatogumų kiltų dėl skaitmeninės sienos, atskyrusios Kiniją nuo pasaulinio interneto tinklo, ji bejėgė prieš idėjas apie piliečių savivertę ir suvokimą, kad liberali visuomenė yra palankesnė dirva verslui ir pažangai. Tam, kad suprastum, jog Xi planai ketvirtus metus imtis tų pačių karantino priemonių kalba apie valdžios nekompetenciją ir žada dar prastesnę ekonominę situaciją, nereikia net būti dideliu liberalu.

Tad tarp protestų dėl karantino nuskambėjęs dar neseniai nesuvokiamas atrodęs šūkis „Šalin Xi Jinpingą“ nėra atsitiktinumas. Kita vertus, Xi ne tam tiek metų augino represinį aparatą, ne tam ryžosi sulaužyti rotuojamos valdžios taisykles, kad pasiduotų miniai. Protesto banga bus naujas išbandymas ir Xi Jinpingui, ir visuomenei.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS