Viskas – dėl bulvių | Diena.lt

VISKAS – DĖL BULVIŲ

Amerikos žemynai padovanojo pasauliui bulves. 1845 m. Airijoje prasidėjo ketverius metus trukęs bulvių badas. Baisioji stichija ne tik pražudė vieną milijoną žmonių, bet ir sukėlė neregėto masto emigraciją. Tuo metu didžioji dalis iš gimtinės išvykti pasiryžusių airių dažniausiai nuspręsdavo keliauti į istorinę bulvių tėvynę, stūksančią anapus Atlanto.

Į protestantų kurtas ir puoselėtas Jungtines Valstijas atvykę airiai katalikai neretai susidurdavo su baltųjų senbuvių priešiškumu, o išsilavinimo ir anglų kalbos spragos juos pasmerkdavo patiems prasčiausiems ir menkiausiai apmokamiems darbams.

Vergų išlaisvinimas airių varguoliams sukėlė nemažai nerimo dėl ateities, tad 1863 m. liepos 13 d. Niujorke kilo riaušės, jos pasiglemžė ne vieno juodaodžio gyvybę. Nepraėjus nė šimtui metų, airių požiūris į juodaodžius radikaliai pasikeitė. Viskas prasidėjo 1955-aisiais.

Tuo metu Jungtinių Valstijų pietuose (ir iš dalies šiaurėje) buvo įsitvirtinusi rasinė segregacija, apimanti įvairiausias gyvenimo sritis. 1955 m. gruodžio 1 d. Montgomerio mieste (Alabama) juodaodė siuvėja Rosa Parks (1913–2005) buvo suimta už sėdėjimą baltiesiems skirtoje autobuso vietoje.

To paties mėnesio 5-ąją dieną vietos juodaodžių teisių aktyvistai pradėjo viešojo transporto priemonių boikoto akciją. Autobusų boikotas sulaukė nemažai žiniasklaidos dėmesio, tad vienas organizatorių – jaunas teologijos daktaras Martinas Lutheris Kingas Jaunesnysis (1929–1968) greitai tapo tikra nacionalinio masto garsenybe.

Prasidėjo bendravimas su spauda ir susitikimai su politikais, nebuvo išvengta ir grasinimų bei pasikėsinimų. 1958 m. rugsėjo 20 d. Harleme jam peiliu į krūtinę smogė aistringa juodaodė gerbėja. 1960 m. spalio 19 d. M.L.Kingas Jaunesnysis buvo suimtas už Atlantos parduotuvėje surengtą pacifistinę-sėdimąją protesto akciją.

Vergovei ir konfederacijai nostalgiją jaučiantys baltieji pietiečiai nebuvo vieninteliai JAV gyventojai palaikantys segregaciją.

Tuo metu vyko JAV prezidento rinkimai, tad vieno kandidatų Johno Fitzgeraldo Kennedy (1917–1963) rinkimų štabas išleido specialią brošiūrą, kurioje buvo smulkiai atpasakojamos visos pastoriaus suėmimo detalės. Leidinys buvo dalijamas juodaodžių kvartaluose, o turtingos airių katalikų šeimos kandidatas, apsuptas reporterių, asmeniškai skambino Corettai Scott King (1927–2006) ir tvirtino nepaliksiąs jos vyro belangėje.

1963 m. rugpjūčio 28 d. Vašingtone M.L.Kingas Jaunesnysis pasakė žymiausią savo kalbą apie svajones, o 1964 m. sausio 3 d. žurnalas "Time" jį paskelbė metų žmogumi. Tų pačių metų rudenį M.L.Kingas buvo įvertintas ir Nobelio premijos komisijos.

Vergovei ir konfederacijai nostalgiją jaučiantys baltieji pietiečiai nebuvo vieninteliai JAV gyventojai palaikantys segregaciją. Už rasinį atskyrimą pasisakė ir keista musulmoniška sekta "Islamo tauta" (Nation of Islam). Baltaodžio Wallace‘o Fardo Muhammado (1877–1934) Detroite 1930 m. įkurta organizacija siekė suderinti afrikietišką nacionalizmą su islamo doktrinomis, tad jos nariai neretai pasisakydavo už rasių atskyrimą ar net juodųjų viršenybę.

1960 m. vasarą naujasis "Islamo tautos" lyderis Elijahas Robertas Poole‘as (1897–1975) pakvietė "miestą ir pasaulį" sukurti naują, visiškai "juodą" valstiją.

XX a. septintajame dešimtmetyje žymiausias "Islamo tautos" atstovas buvo Malcolmas Little‘as (1925–1965), populiariojoje kultūroje dažniausiai vadinamas Malcolmu X . Raidė X – aliuzija į anglišką žodelį "ex" – buvęs, taigi Malcolmas X reiškė Malcolmas Buvusysis.

Gyvenimas Malcolmo nelepino. Jo tėvas mirė paslaptingomis aplinkybėmis, o motina pakliuvo į beprotnamį, tad gatvėje atsidūręs Malcolmas greitai pateko į kriminalinį pasaulį, kuris jį atvedė į kalėjimą. Įkalinimo įstaigoje jis daug laiko skyrė skaitymui ir apmąstymams, be to, būtent čia jis susipažino su "Islamo tautos" teorijomis.

Išėjęs iš belangės, jis kaipmat įsiliejo į organizacijos gretas, tapo jos šventiku ir savo charizma pritraukė nemažai sekėjų. Viešuose pareiškimuose M.Little‘as kalbėdavo kandžiai ir įžūliai, o aštresnio jo žodžio nepavyko išvengti ne tik baltiesiems, bet ir M.L.Kingui Jaunesniajam. 1963 m. rugpjūčio 28 d. pastoriaus žygį į Vašingtoną jis titulavo baltųjų valdomu farsu, surengtu prie skulptūros prezidentui, kuris juodaodžiams nepatiko net būdamas gyvas (turėta omenyje Abrahamą Lincolną).

Tų pačių metų lapkričio 22 d. buvo nužudytas J.F.Kennedy, tad komentuodamas šį įvykį, Malcolmas paminėjo patarlę apie namo grįžusias vištas (anglų kalboje vartojamo posakio "Ką pasėsi, tą ir pjausi" atitikmuo).

Tuo metu M.Little‘o santykiai E.R.Poole‘u bei kitais "Islamo tautos" lyderiais jau buvo pašliję, tad 1964 m. balandžio 13 d., atsiribojęs nuo judėjimo, jis išvyko į musulmonų šventąjį miestą Meką.

"Elija Muhammadas (E.R.Poole‘o musulmoniškas vardas) mokė mus, kad baltasis Arabijoje negali įžengti į Meką, ir mes visi jo sekėjai tuo tikėjome. Nukeliavęs į Meką ir pamatęs žmones šviesiais plaukais, mėlynomis akimis, balta oda ir panašiai, burbtelėjau sau "nagi, nagi" ir įsižiūrėjau į juos įdėmiau. Ir pastebėjau, kad nors jie buvo balti, nors vadino save baltaisiais, jie buvo kitokie nei baltieji, kurie gyvena čia. Ir esminis jų skirtumas štai koks: Azijoje, arabų pasaulyje ar Afrikoje, kur gyvena musulmonai, sutikę žmogų, vadinantį save baltuoju, išgirsite, kad taip sakydamas, jis viso labo pavartos būdvardį, įvardydamas šalutinę savo savybę, tik tiek, kad jo oda balta. Bet jei sutinki baltąjį čia, Amerikoje, ir jis pasako, kad yra baltasis, tai jis galvoje turi ką kita. Paklausykite, kaip skamba jo balsas, kai jis taria esąs baltasis, – jis sakosi esąs bosas. Iš tikrųjų. Būtent tai "baltasis" reiškia šia kalba. Girdėjote posakį "laisvas, baltas ir dvidešimt vienerių"? Tai jis, baltasis, jį sugalvojo", – 1965 m. vasario 14 d. apie savo kelionės įspūdžius pasakojo juodaodžių aktyvistas.

M.Little‘as buvo nužudytas 1965 m. vasario 21 d. O 1968 m. balandžio 4 d. šaulio kulka pakirto ir M.L.Kingą Jaunesnįjį.

Gairės: JAV, Amerika, bulvės, Airija
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Klausimas

O jei pvz, Amerikas butu uzkariave arabai, ar pagalvojote, kaip šiandien ten viskas atrodytu, o jei Albanai arba, Viešpatie apsaugos, rusai?

Nuomone

Vis tiek laimes Trumpas,pamatysit, masei nereikia nei Kingu, nei X, aplamai mentaliteta suede keptos bulves, ka pavadinimas ir liudija.

kaip visada

įdomu, ačiū.)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS