Žodžiai – it žvirbliai | Diena.lt

ŽODŽIAI – IT ŽVIRBLIAI

Nesulaukęs dar vienos Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos, jos išvakarėse savo žemiškąją kelionę pabaigė žinomas šalies kalbininkas Pranas Kniūkšta, pastaruosius dešimtmečius nuoširdžiai rūpinęsis kanceliarinės kalbos švarumu ir kultūra.

Tačiau administracinės kalbos sterilumas niekada neprilygs gyvam šnekėjimui, kurio nevengia ir viešieji asmenys, idant visai nepavirstų žmonėmis-futliarais, nors kai kuriems tai ir negresia.

Štai premjeras Saulius Skvernelis, visai neseniai, kalbėdamas apie masinį gyventojų tikrinimą nuo COVID-19, pastebėjo, kad "šaudyti į visus nėra prasmės".

Suvaržius gyventojų judėjimą per Velykas, Klaipėdos policijos komisaras Alfonsas Motuzas patikino, kad jokie keliautojų pasiaiškinimai šiuo atveju nepadės, nes "su treningais į laidotuves ir su meškerėmis į vestuves niekas nevažiuoja".

Teismo medicinos ekspertas Gintautas Paulikas stebėjosi naujai jiems suteikta funkcija – ištirti, ar nusikaltimo auka sirgo koronavirusu: "Ką mes turėtume teisti? Virusą? Ar jį pasodinsime į kalėjimą?"

Administracinės kalbos sterilumas niekada neprilygs gyvam šnekėjimui, kurio nevengia ir viešieji asmenys, idant visai nepavirstų žmonėmis-futliarais.

"Mes norime pasmaugti smulkiuosius ūkininkus", – buvo įsitikinęs Seimo narys Bronius Bradauskas, kai šiems ketinta padidinti mokesčius.

Kitas parlamentaras Povilas Urbšys, kalbėdamas apie rinkimų įstatymo kartelės mažinimą iki 3 procentų, pastebėjo, kad šiuo atveju "demokratija naudojama kaip figos lapelis".

Dar vienas seimūnas Algirdas Sysas, vertindamas kolegos kandidatūrą į svarbias valstybines pareigas, neslėpė pasidygėjimo: "Jei norime sugriauti valstybę iki galo, tik J.Bernatonio ir trūksta Konstituciniame Teisme".

O profesorius Tomas Janeliūnas, vertindamas valdančiųjų politiką, buvo visiškai atviras: "Taip valdžia nesielgia, taip elgiasi tik parazitai."

Vis dėlto pagrindiniu geriausios pusmečio citatos prizu Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga galėtų būti apdovanota Rusnės seniūnė Dalia Drobnienė, kuri, žurnalistų paklausta apie potvynius Pamaryje, nematė jokio reikalo jaudintis dėl niekų ir oriai ištarė: "O mums dzin."

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rimvydas

Ne žvirblį,o nesuvokiančio kas galima jaučiui ,negalima asilui, VDU profesorius Liekis, laidoje Lrytas TV,paleido "politologinę įžvalga"- dėl COVID ir karantino kalti 2000 pensininkų, kurie turėtų numirti... Nekalbant apie tai kad politologas neturėtų skatinti ir taip tvyrančios priešpriešos su "veltėdžiais" pensininkais,jam reikėtų pasimokyti tiek padorumo, tiek pradinės mokyklos aritmetikos.Gyventi p.Liekiui trukdo ne 2000 ,o šimtą kartų daugiau... O kaip pasiųlysi gauti lėšų jų laidotuvėms?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS