Žudikas ir jo padėjėjai | Diena.lt

ŽUDIKAS IR JO PADĖJĖJAI

Mokslininkai tiksliai dar negali pasakyti, ar koronavirusu persirgusieji įgyja atitinkamą imunitetą, ar COVID-19 negrįžtamai pažeidžia jų plaučius ir kitus organus, tačiau viena aišku jau dabar: per pandemiją pratrūko ilgai brendusios votys, kurių nepastebėjome, slėpėme ar ignoravome.

Silpniausiosios fizinės sveikatos žmonės, tie, kurie, kalbant šių dienų terminais, priklauso rizikos grupės smaigaliui, yra ne tik lengvas grobis virusui, bet ir juos supančios visuomenės aukos. Vos atsigavusi nuo šoko, kai per dieną apraudodavo po tūkstantį COVID-19 aukų, Italija pradėjo ieškoti kaltų dėl masinių senelių namų gyventojų mirčių. Tyrimai, kokiomis aplinkybėmis virusu užsikrėtė ir mirė slaugos namų gyventojai, atliekami ir Austrijoje. Šiurpius faktus apie viruso siautėjimą globos namuose viešina Ispanijos žiniasklaida. Į šių skandalų gretą stojame ir mes. Į senjorų rezidencijos Nemenčinėje vartus virusas tik mandagiai pasibeldė, o į

Kokia medicinos įstaigos darbuotojų kvalifikacija, jei, tiesiogiai nedirbdami su infekuotaisiais, jie ne tik patys neapsisaugo, bet ir platina virusą?

Klaipėdos hospiso patalpas įgriuvo šaudydamas savo nematomomis kulkomis, plačiai atlapodamas duris ir atskleisdamas už jų vešėjusį pasibaisėtiną požiūrį į silpniausius. Į viešumą iškylančios šios istorijos ir jos tęsinio detalės – viena už kitą, švelniai tariant, keistesnės. Kokia medicinos įstaigos darbuotojų kvalifikacija, jei, tiesiogiai nedirbdami su infekuotaisiais, antrą mėnesį visai šaliai gyvenant karantino sąlygomis, jie ne tik patys neapsisaugo, bet ir platina virusą? Kokiais teisės aplinkkeliais galima eiti, kad, gavęs leidimą slaugyti vieną asmenį, aptarnautum jų bemaž keturias dešimtis? Į šiuos klausimus, panašu, atsakys atitinkamos institucijos. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras medžiagą dėl galimo kovos su epidemijos ar užkrečiamomis ligomis taisyklių pažeidimo ketina perduoti teisėsaugai. Norėtųsi tikėti, kad šioje byloje varžysis ne tik įstaigos advokatai ir visuomenės intereso gynėjai, bet kad satisfakcijos sulauks ir hospiso gyventojai, iš kurių buvo atimta galimybė ramiai pasitikti gyvenimo saulėlydį. Vilkimės, kad atitinkamų veiksmų jau ėmėsi kitos Lietuvos globos bei slaugos institucijos ir Klaipėdos hospiso skandalas nevirs daugiskaita.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS