D. Trumpas daugiau nei 400 kartų pasinaudojo teise neatsakinėti į klausimus | Diena.lt

D. TRUMPAS DAUGIAU NEI 400 KARTŲ PASINAUDOJO TEISE NEATSAKINĖTI Į KLAUSIMUS

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) daugiau kaip 400 kartų pasinaudojo konstitucine teise neatsakinėti į klausimus, kai davė parodymus dėl įtariamo sukčiavimo jo šeimos nekilnojamojo turto versle, ketvirtadienį pranešė JAV žiniasklaida.

76 metų D. Trumpas trečiadienį keturias valandas buvo apklausiamas Niujorko valstijos generalinės prokurorės Letitios James (Letišos Džeims), tiriančios bendrovės „The Trump Organization“ verslo praktiką, biure Manhatane.

Laikraščio „The Washington Post“ duomenimis, D. Trumpas nurodė savo vardą ir pavardę, o tada daugiau kaip 400 kartų rėmėsi Penktąja pataisa, leidžiančią atsisakyti liudyti prieš save.

Atsakydamas į tyrėjų klausimus apie savo verslą, turto vertinimą ir paskolas, D. Trumpas vis kartojo „tas pats atsakymas“, turėdamas omenyje Penktąją pataisą, pranešė leidinys.

Televizija „NBC News“, remdamasi su posėdžio eiga susipažinusiu šaltiniu, nurodė, kad D. Trumpas atsisakė duoti parodymus daugiau kaip 440 kartų.

D. Trumpas, kurio namuose Floridoje FTB pirmadienį atliko kratą, pareiškime gynė savo sprendimą pasinaudoti Penktąja pataisa.

„Atsisakiau atsakinėti į klausimus remdamasis teisėmis ir privilegijomis, kurias kiekvienam piliečiui suteikia Jungtinių Valstijų Konstitucija“, – paaiškino jis.

„Kai į tavo šeimą, tavo kompaniją ir visus žmones tavo orbitoje taikomasi per nepagrįstą, politiškai motyvuotą raganų medžioklę, kurią remia advokatai, prokurorai ir melagienų žiniasklaida, neturi kito pasirinkimo“, – pridūrė buvęs prezidentas.

Vėliau jis pavadino parodymų davimą „labai profesionaliu“.

„Turiu fantastišką įmonę su puikiu turtu, labai mažomis skolomis ir daugybe PINIGŲ. Tik Amerikoje!“ – parašė jis savo platformoje „Truth Social“.

L. James įtaria, kad „Trump Organization“, prašydama banko paskolų, apgaulingai nurodė per didelę nekilnojamojo turto vertę, o mokesčių institucijoms pateikė mažesnius skaičius, kad sumokėtų mažiau mokesčių.

Jei L. James, Demokratų partijos narė, ras kokių nors finansinių pažeidimų įrodymų, ji galės pateikti prieš „Trump Organization“ ieškinį dėl žalos atlyginimo, bet negalės iškelti baudžiamosios bylos, nes tyrimas yra civilinis.

Manhatano apygardos prokuratūra lygiagrečiai vykdo tyrimą dėl „Trump Organization“, kuriame gali būti pareikšti baudžiamieji kaltinimai.

L. James biuras patvirtino, kad D. Trumpas „pasinaudojo savo Penktosios pataisos teise“, ir pranešė, kad ji „sieks išsiaiškinti faktus,.. kad ir kur jie nuvestų“.

FTB ir Teisingumo departamentas kol kas atsisako viešai nurodyti pirmadienį Floridos rezidencijoje „Mar-a-Lago“ atlikto reido priežastį.

Tačiau JAV žiniasklaida teigė, kad krata buvo susijusi su galimais pažeidimais tvarkant įslaptintus dokumentus, išvežtus į „Mar-a-Lago“ po to, kai D. Trumpas 2021 metų sausį paliko Baltuosius rūmus.

Virtinė D. Trumpo teisinių kovų gali komplikuoti jo potencialius planus dar kartą kandidatuoti į JAV prezidentus 2024 metais.

D. Trumpas taip pat susiduria su dideliu teisėsaugos dėmesiu dėl savo pastangų anuliuoti 2020 metų rinkimų rezultatus, taip pat dėl praėjusių metų sausio 6 dieną jo šalininkų surengtų riaušių JAV Kapitolijuje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS