ES šalys susitarė stiprinti nelegalių migrantų grąžinimo teisinę bazę | Diena.lt

ES ŠALYS SUSITARĖ STIPRINTI NELEGALIŲ MIGRANTŲ GRĄŽINIMO TEISINĘ BAZĘ

  • 2

Europos Sąjungos (ES) Teisingumo ir vidaus reikalų ministrų taryba penktadienį susitarė dėl dalinės derybinės pozicijos dėl peržiūrėtos migrantų grąžinimo direktyvos, pranešė Europos Vadovų Taryba.

„Grąžinimo veiksmingumo didinimas yra viena iš pagrindinių visapusiškos migracijos politikos dalių. Tai geriausias būdas išardyti neteisėtai žmones gabenančių asmenų verslo modelį ir parodyti, kad patikėdami savo gyvybę jiems negaunate bilieto į Europą,“ – sakoma pranešime.

Siūlomų naujų taisyklių tikslas – paspartinti grąžinimo procedūras, užkirsti kelią galimybėms pabėgti ar iš naujo pamėginti patekti į Europą ir padidinti grąžinamų migrantų skaičių.

Peržiūrėtoje direktyvoje, kuriai turės pritarti Europos Parlamentas, siūloma sugriežtinti procedūras, pagal kurias priimami sprendimai grąžinti, ir aiškiai apibrėžti skundų pateikimo terminus bei ES šalių pareigą plėsti specialias savanoriško grįžimo programas.

Grąžinimo direktyva reglamentuoja nelegalių migrantų grąžinimą ES lygmeniu nuo 2008 metų. Šioje direktyvoje nustatyti nelegaliai esančių trečiųjų šalių piliečių grąžinimo bendrieji standartai ir tvarka valstybėse narėse. Tačiau nuo šios direktyvos priėmimo problemų mastas gerokai pasikeitė.

„Europos Vadovų Taryba ne kartą pabrėžė, kad reikia iš esmės pagerinti veiksmingą neteisėtų migrantų grąžinimą. ES ir valstybės narės jau įdėjo daug pastangų, tačiau dar reikia padidinti bendrą grąžinamų asmenų skaičių,“ – sakoma pranešime.

Anot jo, „Atsižvelgdama į tai, 2018 m. rugsėjo mėn. Komisija pateikė pasiūlymą dėl peržiūrėtos Grąžinimo direktyvos“.

Penktadienį Taryba taip pat pritarė pasiūlymams dėl migracijos, sienų ir saugumo politikos finansavimo 2021–2027 m. laikotarpiu. Be kita ko, siūloma sukurti prieglobsčio ir migracijos fondą, iš kurio valstybėms narėms bus teikiama parama prieglobsčio ir migracijos valdymui. Taip pat siūloma pritaikyti vidaus saugumo fondą, kuris padeda koordinuoti policijos, teisminių ir kitų kompetentingų institucijų veiksmus, prie naujų kovos su terorizmu, organizuotu nusikalstamumu bei kibernetiniais nusikaltimais realijų.

Migracijos krizė Europoje pasiekė aukščiausią tašką 2015 metais, kai nelegalių migrantų srautas viršijo milijoną. 2016-aisiais į ES nelegaliai atvyko jau mažiau nei 400 tūkst. migrantų, o pernai – apie 150 tūkstančių. Per pirmus šių metų mėnesius į bendriją pateko 26,621 žmogus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Jei anie užsimanė jūroje paplaukiot - kodėl mes jiems trukdom, kodėl juos iš vandens graibom? :s

tai

jau saukstai po pietu.....padarai.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS