Hitlerio daiktų aukcione nepaisant protestų surinkta šimtai tūkstančių eurų | Diena.lt

HITLERIO DAIKTŲ AUKCIONE NEPAISANT PROTESTŲ SURINKTA ŠIMTAI TŪKSTANČIŲ EURŲ

Nacių atmintinų daiktų, įskaitant Adolfo Hitlerio cilindrą, aukcione Miunchene trečiadienį buvo surinkta šimtai tūkstančių eurų, nepaisant Vokietijos vyriausybės ir tarptautinių protestų.

Nacių lyderio cilindras buvo parduotas už 50 tūkst. eurų, skelbiama aukciono „Hermann Historica“ interneto svetainėje, o už kiekvieną iš A. Hitlerio partnerės Evos Braun drabužių buvo gauti tūkstančiai.

Vienas pirkėjas sumokėjo 130 tūkst. eurų už sidabru puoštą A. Hitlerio antisemitinio politinio manifesto „Mein Kampf“ egzempliorių, kuris kažkada priklausė nacių aukšto rango pareigūnui Hermannui Goeringui (Hermanui Gėringui).

Aukcionui taip pat buvo pasiūlyta kitų nacių lyderių, įskaitant Heinrichą Himmlerį (Heinrichą Himlerį) ir Rudolfą Hessą (Rudolfą Hesą), drabužių ir asmeninių daiktų.

„Taip subanalinami nacių nusikaltimai“, – laikraščių grupei „Funke“ sakė Vokietijos vyriausybės antisemitizmo komisaras Felixas Kleinas (Feliksas Kleinas).

„Jie elgiasi taip, tarsi prekiautų visiškai normaliais istoriniais meno objektais“, bet „yra pavojus, kad nacių relikvijos taps kulto objektais“ kraštutiniams dešiniesiems, pridūrė jis.

Prieš aukcioną Europos žydų asociacijos pirmininkas rabinas Menachemas Margolinas priminė, kad „būtent Vokietija pirmauja Europoje vien antisemitinių incidentų, apie kuriuos pranešama, skaičiumi“.

„Raginame vokiečių pareigūnus priversti aukcionus atskleisti pirkėjų vardus“, kurie „tada turėtų būti įtraukti į vyriausybės stebimų asmenų sąrašą“, sakė M. Margolinas.

Daugelį šių nacių lyderiams priklausiusių daiktų paskutinėmis Antrojo pasaulinio karo dienomis konfiskavo JAV kariai.

Ilgametė A. Hitlerio partnerės E. Braun, ištekėjusios už nacių lyderio tuojau prieš jųdviejų savižudybę, suknelės buvo rastos 40-yje lagaminų, kuriuos JAV kariškiai konfiskavo 1945 metų gegužę Zalcburge Austrijoje.

Tarp mažiau įprastų aukcionui pateiktų daiktų buvo A. Hitlerio nuomos sutarties Miunchene kopija ir akiniai nuo saulės, kuriuos saugodamasis prožektorių šviesos per nacių karo nusikaltimų teismo procesus Niurnberge nešiojo vienas atsakovų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Tai žmogus visų laikų favoritas. Pažiba istorijos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS