J. Bidenas ragina Rusiją ir Kiniją įsitraukti į derybas dėl branduolinių ginklų kontrolės | Diena.lt

J. BIDENAS RAGINA RUSIJĄ IR KINIJĄ ĮSITRAUKTI Į DERYBAS DĖL BRANDUOLINIŲ GINKLŲ KONTROLĖS

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį paragino Rusiją ir Kiniją įsitraukti į derybas dėl branduolinių ginklų kontrolės ir sakė, kad ypač Maskva turi pareigą po invazijos į Ukrainą pademonstruoti atsakingumą.

Savo pareiškime JAV lyderis pakartojo, kad jo administracija yra pasirengusi „sparčiai derėtis“ dėl susitarimo, turinčio pakeisti 2026 metais pasibaigsiančią naująją Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutartį dėl Vašingtono ir Maskvos turimų tarpžemyninių branduolinių pajėgų apribojimo.

„Rusija turėtų pademonstruoti, kad yra pasirengusi atnaujinti darbą dėl branduolinių ginklų kontrolės, – sakė J. Bidenas. – Tačiau deryboms reikia norinčio, sąžiningai veikiančio partnerio, o Rusijos brutali ir neišprovokuota agresija Ukrainoje sudaužė taiką Europoje ir yra išpuolis prieš pagrindinius tarptautinės tvarkos principus.“

Kalbėdamas apie Kiniją, didinančią savo daug mažesnį branduolinį arsenalą, J. Bidenas sakė, kad ši komunistinė valstybė kaip nuolatinė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narė yra įpareigota „dalyvauti derybose, sumažinsiančiose apsiskaičiavimo riziką ir spręsiančioje destabilizuojamą karinę dinamiką“.

„Priešintis realiam įsipareigojimui dėl ginklų kontrolės ir branduolinių [ginklų] neplatinimo nenaudinga nė vienai iš mūsų šalių, kaip ir pasauliui“, – pabrėžė JAV prezidentas.

Anot J. Bideno, branduolinės supergalios, ypač Rusija ir JAV, turi nustatyti toną užtikrindamos svarbios Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties (NPT), kuria siekiama užkirsti kelią branduolinių ginklų technologijų plitimui pasaulyje, gyvybingumą.

„NPT klestėjimas visuomet priklausė nuo prasmingų, abipusių Jungtinių Valstijų ir Rusijos Federacijos ginklų limitų. Net Šaltojo karo įkarštyje Jungtinės Valstijos ir Sovietų Sąjunga sugebėjo dirbti drauge palaikydamos mūsų bendrą atsakomybę užtikrinti strateginį stabilumą“, – sakė J. Bidenas.

„Pasaulis gali būti tikras, kad mano administracija toliau rems NPT ir sieks stiprinti neplatinimo architektūrą, visur saugančią žmones“, – pabrėžė jis.

 

Gairės: Joe Bidenas, Rusija, Kinija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS