Ukraina planuoja atnaujinti taikos derybas su Maskva iki rugpjūčio | Diena.lt

UKRAINA PLANUOJA ATNAUJINTI TAIKOS DERYBAS SU MASKVA IKI RUGPJŪČIO

Kyjivas planuoja atnaujinti taikos derybas su Rusija iki rugpjūčio pabaigos, po to, kai bus įvykdytos kontrpuolimo operacijos, šeštadienį pranešė pareigūnai, rytuose tebesitęsiant smarkiems mūšiams.

Tuo metu šalis bus geresnėje derybinėje padėtyje, interviu JAV transliuotojui „Voice of America“ sakė vyriausiasis ukrainiečių derybininkas Davidas Arachamija, tačiau nepateikė išsamios informacijos apie strategiją.

Taikos derybos šiuo metu yra įstrigusios. Kovo pabaigoje Kyjivas pareiškė, kad yra pasirengęs atsisakyti narystės NATO mainais į tarptautines saugumo garantijas.

Tačiau Rusija reikalauja demilitarizuoti kaimynę ir atiduoti teritorijas, įskaitant rytinius Donecko ir Luhansko regionus.

V. Zelenskis lankėsi Mykolajive ir Odesoje

Šeštadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis aplankė karo fronto liniją šalies pietuose, užsuko į Mykolajivo ir Odesos miestus.

„Telegram“ paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip V. Zelenskis apžiūri nuo karo nukentėjusį Mykolajivo miestą ir po trumpo pokalbio įteikia medalius regiono gubernatoriui ir miesto merui. Kaip teigiama vaizdo įrašo aprašyme, su prezidentu buvo aptarta „ekonomikos būklė, vandens tiekimo atnaujinimas ir padėtis žemės ūkyje“.

Vėliau tą pačią dieną V. Zelenskis apsilankė Nacionalinės gvardijos poste Odesos regione ir pačiame Juodosios jūros uostamiestyje. Odesa, pagrindinis Ukrainos jūrų uostas, šiuo metu patiria Rusijos karinio jūrų laivyno blokadą, taip pat yra rusų apšaudomas iš toli.

Odesoje dislokuoti Ukrainos kariai, kuriems tektų atremti galimą Rusijos desanto operaciją pakrantėje.

V. Zelenskis jau ne pirmą kartą lankėsi karo fronto linijoje. Anksčiau jis lankėsi Charkive, Zaporižioje ir Donbase.

Humanitarinių koridorių pavojus

Tuo tarpu karo draskomame Sjeverodonecko mieste, britų žvalgybos duomenimis, civiliai gyventojai įtariai žiūri į galimybę pasinaudoti siūlomais humanitariniais koridoriais išvykti iš regiono.

Beveik nėra jokių kitų būdų išvykti iš miesto, išskyrus Rusijos ir jos sąjungininkų vienašališkai paskelbtais humanitariniais koridoriais.

Tačiau Maskva anksčiau naudojosi tokiais koridoriais Ukrainoje ir Sirijoje kaip priemone įgyti pranašumą mūšio lauke ir priverstinai perkelti žmones, savo kasdienėje ataskaitoje teigė Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Ministerija perspėjo, kad tuo atveju, jei civiliai gyventojai nepasinaudos pasiūlymu pasitraukti koridoriumi, „Rusija tikriausiai teigs, kad turi mažiau pagrindo atskirti juos nuo bet kokių Ukrainos karinių taikinių šiame rajone“.

Šeštadienį Kyjivas pranešė apie Rusijos artilerijos ugnį ir oro antskrydžius rytiniuose Luhansko ir Charkivo regionuose.

Šeštadienį vakare Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad Rusijos pajėgos pasiekė daugiau teritorinių laimėjimų Sjeverodonecko apylinkėse, tačiau paneigė Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo tvirtinimą, esą buvo užimtas Luhansko miestas.

Gairės: karas Ukrainoje, derybos, Ukrainos derybos su Maskva
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS