Iranas: sulaikyto britų laivo likimas priklausys nuo įgulos | Diena.lt

IRANAS: SULAIKYTO BRITŲ LAIVO LIKIMAS PRIKLAUSYS NUO ĮGULOS

Iranas sekmadienį pareiškė, kad sulaikyto Britanijos tanklaivio, kurį jis atsisako paleisti, likimas priklausys nuo laivo įgulos bendradarbiavimo atliekant tyrimą.

Vienas aukšto rango pareigūnas pareiškė, kad visi tanklaivio „Stena Impero“, plaukiojančio su Britanijos vėliava, įgulos nariai yra sveiki. Laivas su 23 įgulos nariais yra Bandare Abaso uoste po to, kai Islamo revoliucinės gvardijos kariai jį penktadienį perėmė Hormūzo sąsiauryje.

Revoliucinės gvardijos išplatintame vaizdo įraše matyti, kaip keli nedideli laiveliai apsupa didelį tanklaivį, plaukiantį sąsiauriu. Virš jo skrenda karinis sraigtasparnis, o iš jo keli juodai apsivilkę vyrai virvėmis leidžiasi ant laivo.

Iranas teigia, kad tanklaivis neva atsitrenkęs į žvejybinį laivą nereagavo į pagalbos prašymą ir išjungė savo atsakiklį.

Laivo įgulą sudaro 18 indų, įskaitant kapitoną, taip pat trys rusai, latvis ir filipinietis.

„Visi jie yra visiškai sveiki ir yra laive, o laivas yra ... išmetęs inkarą saugioje vietoje, – sakė Hormozgano provincijos uostų ir jūrininkystės tarnybos generalinis direktorius Allah-Moradas Afifipooras (Ala Moradas Afifipuras). – Esame pasirengę patenkinti jų poreikius. Tačiau turime atlikti tyrimą dėl šio laivo.“

„Tyrimas priklausys nuo laivo įgulos narių bendradarbiavimo, o taip pat nuo mūsų galimybės gauti įrodymų, reikalingų ištirti šį reikalą, – sakė jis. – Dievui leidus, mes pasistengsime surinkti visą informaciją kaip galima greičiau.“

Britanija jos laivo perėmimą pavadino „pavojingu“ ir šeštadienį iškvietė Irano reikalų patikėtinį, per kurį paragino Iraną deeskaluoti įtampą ir paleisti tanklaivį.

Iranas šeštadienį pradėjo tyrimą dėl įtarimų, kad britų tanklaivis susidūrė su žvejybiniu laivu.

Indija, Latvija ir Filipinai pranešė, jog kreipėsi į Iraną su prašymu paleisti jų piliečius.

„Priešiškas veiksmas“

Tanklaivio savininkė teigia, kad laivas buvo „tarptautiniuose vandenyse“, kai jį „užpuolė nenustatyti laiveliai ir sraigtasparnis“.

Irano ambasadorius Britanijoje sekmadienį perspėjo dėl įtampos eskalacijos, o vienas JK pareigūnas neatmetė galimybės įvesti sankcijas reaguojant į laivo sulaikymą.

Britanija laivo perėmimą penktadienį pavadino „priešišku veiksmu“.

Britanijai reikia pažaboti „tas vidines politines jėgas, kurios nori eskaluoti esamą įtampą tarp Irano ir Jungtinės Karalystės gerokai peržengiant laivų klausimą“, socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė Irano ambasadorius Britanijoje Hamidas Baeidinejadas (Hamidas Baidinedžadas).

„Tai yra gana pavojinga ir neprotinga šiuo opiu regionui metu“, – sakė jis ir pridūrė, kad Iranas „laikosi tvirtai ir yra pasirengęs įvairiems scenarijams“.

Britanijos jaunesnysis gynybos ministras Tobias Ellwoodas (Tobijas Elvudas) neatmetė galimybės, kad Teheranui gali būti įvestos atsakomosios sankcijos.

Karininkas mėgino neleisti perimti tanklaivio

Sekmadienį paskelbtame garso įraše girdėti, kaip britų laivyno karininkas sako, jog su Didžiosios Britanijos vėliava plaukiančio tanklaivio judėjimas per Hormūzo sąsiaurį pagal tarptautinę teisę negali būti blokuojamas, kai Irano laivyno laivai perspėja tanklaivį keisti kursą.

Garso įrašą paskelbė jūrininkystės saugumo rizikos vertinimo kompanija „Dryad Global“. Jis rodo, kad Britanijos laivynas penktadienį negalėjo sutrukdyti Irano revoliucinei gvardijai perimti laivą.

Garso įraše girdėti, kaip Irano pareigūnas nurodo tanklaiviui „Stena Impero“ keisti kursą: „Pakluskite ir būsite saugūs“.

„Nedelsdami keiskite kursą 360 laipsnių, baigiau“, – nurodė pareigūnas ir pareiškė, kad laivą norima sustabdyti dėl saugumo priežasčių.

Hormūzo sąsiauryje patruliuojančio Britanijos karališkojo laivyno minininko „Montrose“ pareigūnas tanklaiviui „Stena Impero“ nurodo, kad jam turi būti leista plaukti sąsiauriu.

„Sere, kartoju, kad plaukiate tranzitu per pripažintą tarptautinį sąsiaurį ir pagal tarptautinę teisę negali būti trukdoma plaukti“, – nurodė britų karininkas.

Vėliau vienam Irano patruliniam laivui jis pasakė: „Prašau patvirtini, kad neketinate pažeisti tarptautinės teisės ir neteisėtai mėginti įlipti į „MV Stena“.“

Irano pareigūnai teigia, kad britų tanklaivis buvo sulaikytas reaguojant į Britanijos vaidmenį dviem savaitėmis anksčiau sulaikant Irano tanklaivį.

GALERIJA

  • Iranas: sulaikyto britų laivo likimas priklausys nuo įgulos
  • Iranas: sulaikyto britų laivo likimas priklausys nuo įgulos
  • Iranas: sulaikyto britų laivo likimas priklausys nuo įgulos
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

juozas

Reikia kirsti šitiems Alacho pasekėjams. Tokiais veiksmais jie rūstina Mahometą.

gintas

anglam priklauso sitas laivas. o jgula samdyta is ivairiu saliu.nebutinai turi buti igula anglai

matosi

britai nafta veze nelegaliai o kai sulaike tai ir islindo tiesa ir tai ko gero ir rusu isikista tai tiek kolkas...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS