JAV – rekordinis koronaviruso aukų skaičius: per parą mirė beveik 1,5 tūkst. žmonių | Diena.lt

JAV – REKORDINIS KORONAVIRUSO AUKŲ SKAIČIUS: PER PARĄ MIRĖ BEVEIK 1,5 TŪKST. ŽMONIŲ

Jungtinėse Valstijose per parą mirus beveik 1,5 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių buvo užfiksuotas naujas pasaulinis šios pandemijos vienos dienos aukų rekordas, paskelbė Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universitetas.

Nuo ketvirtadienio 20 val. 30 min. Vašingtono (penktadienio 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku iki penktadienio to paties laiko šalyje mirė 1 480 pacientų, kuriems buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija COVID-19.

Tuo pačiu bendras aukų skaičius JAV nuo pandemijos pradžios išaugo iki 7 406.

 

JAV pareigūnai rekomendavo gyventojams dėvėti kaukes

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį rekomendavo amerikiečiams išėjus į lauką prisidengti veidus kaukėmis, siekiant sulėtinti naujojo koronaviruso plitimą, nors anksčiau tvirtindavo, kad taip elgtis nėra būtina.

Prezidentas pakeitė nuomonę, vis daugiau mokslo tyrimų duomenų rodant, kad visuotinis kaukių naudojimas gali pažaboti užkrato sklaidą.

D. Trumpas per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose sakė, kad JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) ragina žmones prisidengti veidus šalikais, skarelėmis arba savadarbėmis medžiaginėmis kaukėmis, bet nenaudoti medicininių kaukių, kad jų pakaktų sveikatos apsaugos darbuotojams.

„Tai bus išties savanoriškas dalykas, – pabrėžė prezidentas. – Neprivalote to daryti, ir aš renkuosi to nedaryti, bet kai kurie žmonės gali norėti tai daryti, ir tai yra gerai.“

Šio D. Trumpo pareiškimo buvo laukiama, kai aukšto rango sveikatos apsaugos pareigūnai patvirtino žurnalistams, kad būtinybė dėvėti kaukas yra patvirtinta mokslo tyrimais.

Penktadienį kalbėdamasis su televizija „Fox News“ Nacionalinio sveikatos instituto (NIH) užkrečiamųjų ligų padalinio vadovas Anthony Fauci (Entonis Fosis) citavo „naują informaciją, kad virusas iš tiesų gali būti platinamas netgi žmonėms tiesiog kalbantis, ne vien kosint arba čiaudint“.

Keliomis dienomis anksčiau CDC direktorius Robertas Redfieldas (Robertas Redfildas) sakė, kad iki ketvirtadalio žmonių, užsikrėtusių koronavirusine infekcija COVID-19, nepajunta jokių ligos simptomų.

Visi šie veiksniai yra stiprūs argumentai plačiai naudotis veido kaukėmis.

Anksčiau buvo rekomenduojama kaukėmis veidą prisidengti tik sergantiems asmenims ir jų slaugytojams.

Naujosios rekomendacijos atitinka penktadienį pateiktas Prancūzijos nacionalinės medicinos akademijos ir ankstesnę dieną Niujorko mero Billo de Blasio (Bilo de Blasijo) paskelbtą rekomendaciją.

Šiame mieste mirė jau daugiau kaip 1,8 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių, bendram pandemijos aukų skaičiui JAV peržengus 7,1 tūkst., rodo Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universiteto duomenys.

Tačiau pasiųstą žinią silpnino faktas, kad nė vienas iš pareigūnų, dalyvavusių Baltųjų rūmų spaudos konferencijoje, kaukių nedėvėjo.

D. Trumpas sakė, kad nusprendęs kaukės nedėvėti.

„Kai susitinku su prezidentais, premjerais, diktatoriai, karaliais, karalienėmis – nežinau, man kažkaip... Nemanau, kad pats tai naudosiu“, – pareiškė jis.

Kvėpuojant ir kalbantis

A. Fauci komentaras, kad virusas gali būti platinamas kvėpuojant pasirodė po to, kai JAV pelno nesiekianti nevyriausybinė organizacija Nacionalinė mokslų akademija (NAS) balandžio 1-ąją nusiuntė laišką Baltiesiems rūmams, kuriame apibendrinami naujausi šia tema atlikti tyrimai.

Anot NAS, nors tyrimų dar nepakanka, turimi rezultatai rodo, kad virusas gali "pasklisti kaip aerozolis įprastai kvėpuojant".

Iki šiol JAV sveikatos priežiūros tarnybos teigė, kad pagrindinis viruso perdavimo būdas – maždaug milimetro skersmens kvėpavimo takų lašeliai, kuriuos sergantys žmonės išskiria į aplinką čiaudėdami ar kosėdami.

Šie lašeliai greitai nusėda ant paviršių maždaug metro atstumu.

Tačiau jei virusas gali išsilaikyti itin smulkiose dalelėse, dulksnoje, kurią žmonės išskiria kvėpuodami, kitaip tariant – aerozoliuose, užkirsti kelią jo plitimui tampa daug sunkiau. 

Diskusijos dėl aerozolių

Neseniai žurnale „New England Journal of Medicine“ paskelbtas NIH finansuotas tyrimas atskleidė, kad SARS-CoV-2 virusas prikibti prie aerozolių ir išsilaikyti ore iki trijų valandų.

Ši publikacija susilaukė plataus dėmesio, nors kritikai ir tvirtino, kad tyrimo išvados yra išpūstos, nes mokslininkai panaudojo medicinos prietaisą, vadinamąjį nebulizatorių, kad susidarytų viruso dulksna, o natūraliomis sąlygomis, anot kritikų, tai neįvyktų.

NAS laiške atkreipiamas dėmesys į preliminarų tyrimą, atliktą Nebraskos universiteto medicinos centro, kuris aptiko SARS-CoV-2 viruso genetinį kodą – jo RNR – sunkiai pasiekiamose patalpų, kuriose buvo izoliuoti pacientai, vietose.

NAS mokslininkai taip pat mini kitus du tyrimus, atliktus Honkonge ir pagrindinėje Kinijos dalyje. Tiesa, šie tyrimai dar nerecenzuoti. 

Honkonge atlikto tyrimo metu kai kurie koronavirusu ir kitomis virusinėmis kvėpavimo takų ligomis segantys pacientai dėvėjo kaukes, o kiti veidų prisidengę nebuvo. Kaukes dėvėję pacientai išskyrė mažiau lašelių ir aerozolių.

Kinų publikacijoje išreikštas susirūpinimas, kad sveikatos apsaugos darbuotojų naudojamos asmeninės apsaugos priemonės gali būti oru plintančių virusų šaltinis.

Tyrėjų grupė ištyrė Uhano – Kinijos miesto, kuriame paėjusių metų pabaigoje pirmiausia pasirodė koronaviruso užkratas, – ligonines ir nustatė dvi pagrindines zonas, kuriose virusas pasklido aerozolio pavidalu: pacientų tualetuose ir patalpose, kur medikai nusiimdavo apsaugos priemones.

Pasak NAS mokslininkų, taip gali būti todėl, kad nusiimant apsaugos priemones dalelės gali vėl pakibti ore. Net jei šios dalelės nėra tokio dydžio, kad galėtų būti įkvėptos, jos gali nusėsti ant žmonių rankų ir kūnų.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) iki šiol atsargiau vertino grėsmę užsikrėsti koronavirusu per orą.

Kovo 29 dieną paskelbtoje analizėje PSO rašo, kad, kiek žinoma, plitimo per ore esančius aerozolius atvejų yra pasitaikę tik tam tikrų medicininių procedūrų, kurias atliekant reikalingas kvėpavimo palaikymas, metu. 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

taigis-kaipgis

kada toks prezedentas valdo ,,sieplionak,,sito reikejo laukti,jeigu zmones toki isrinko su rusijos pagalba ko noreti,

Žiauriai daug per parą mirė

Tokia valstybė, o neturi nei vaistų nei vakcinos. Ginkluotis turi iš ko.

TOMAS

Pas juos nėra valstybinės medicininės priežiūros, tai kapitalistinė sistema, tap kad ir tas turi įtakos. Tai yra pamirštama.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS