Italijoje vairuotojas padegė mokyklinį autobusą su dešimtimis vaikų | Diena.lt

ITALIJOJE VAIRUOTOJAS PADEGĖ MOKYKLINĮ AUTOBUSĄ SU DEŠIMTIMIS VAIKŲ

  • 3

Italijos policija trečiadienį išgelbėjo 51 vaiką, kurį įkaitu buvo paėmęs jų mokyklinio autobuso vairuotojas, aplaistęs autobusą benzinu ir jį padegęs.

Kai kurie vaikai per 30 minučių trukusią kankynę buvo surišti. Vairuotojas, kuris tikriausiai protestavo dėl migrantų žūties Viduržemio jūroje, įkaitų dramos metu autobusu rėžėsi į vieną automobilį. Galiausiai vienas vaikas sugebėjo paskambinti ir paprašyti pagalbos – tuomet įsikišo Milano policija.

Niekas rimtai nenukentėjo.

„Tai stebuklas, tai galėjo būti skerdynės. Policija puikiai pasirodė, blokavo autobusą ir išvedė vaikus“, – sakė Milano prokuroras Francesco Greco (Frančeskas Grekas).

Nuotraukose matyti išdegę autobusas ir automobilis kelyje netoli Milano.

47 metų vairuotojas Ousseynou Sy (Useinus Si), iš Senegalo kilęs Italijos pilietis, apklausiamas aiškino, kad norėjo „atkreipti dėmesį į migracijos politikos pasekmes“, sakė jo advokatas.

51 moksleivis iš Kremos važiavo po sporto išvykos; vaikus lydėjo trys suaugusieji. Vienu metu vairuotojas staiga pakeitė kryptį ir pareiškė, kad visus paima įkaitais.

„Niekas iš čia neišeis gyvas“, – pasakė vairuotojas, kurį citavo keli moksleiviai.

Tuzinas vaikų ir du suaugusieji buvo nuvežti į ligoninę dėl apsinuodijimo dūmais, o areštuotam vairuotojui gydymo prireikė dėl rankų nudegimų.

Milano policijos kovos su terorizmu skyriui pavesta ištirti šią įkaitų dramą.

Surišti

Tačiau O. Sy neturėjo jokių ryšių su islamo terorizmu, spaudos konferencijoje sakė Alberto Nobili (Albertas Nobilis), vadovaujantis kontrterorizmo skyriui Milano prokuratūroje. Pasak jo, įtariamasis „veikė kaip vienišas vilkas“.

O. Sy, kuris pagrobimą planavo kelias dienas, „norėjo, kad visas pasaulis kalbėtų apie jo istoriją“, sakė A. Nobili. Įtariamasis interneto platformoje „Youtube“ paskelbė šeimai ir draugams Kremoje bei Senegale skirtą vaizdo įrašą, kuriame aiškina savo veiksmus ir sako: „Afrika, pakilk.“

Dviem benzino kanistrais ir žiebtuvėliu apsiginklavęs vairuotojas grasino vaikams, paėmė jų mobiliuosius telefonus, o suaugusiesiems liepė surišti juos laidu.

„Jūroje netekau trijų vaikų“, – sakė jis. Tokius jo žodžius prisiminė vienas išgelbėtų vaikų.

„Jis mums grasino, sakė, kad jei pajudėsime, jis išpils ir padegs benziną. Jis vis kartojo, kad Afrikoje tiek daug mirštančių žmonių ir tai yra (vicepremjerų) Di Maio (Di Majo) ir Salvini (Salvinio) kaltė“, – Italijos žiniasklaidai pasakojo viena išgelbėta mergaitė.

Luigi Di Maio (Luidžis Di Majas) ir, ypač, Matteo Salvini (Matėjas Salvinis), kuris taip pat yra vidaus reikalų ministras, birželio mėnesį suformavę koalicinę populistų vyriausybę užėmė griežtą poziciją prieš migrantus ir bandė uždaryti Italijos uostus laivams, Viduržemio jūroje gelbėjantiems migrantus.

„Tuomet atvyko policija ir mus išgelbėjo“, – sakė minėta mergaitė.

Prokuroras F. Greco sakė, kad įtariamasis du vaikus laikė šalia savęs ir mojavo žiebtuvėliu. Autobusas rėžėsi į vieną automobilį, iš kurio prieš jam užsiliepsnojant išsigelbėjo tėvas ir sūnus.

Vienas iš įkaitais paimtų vaikų sugebėjo paimti numestą telefoną ir paskambinti tėvams, kurie savo ruožu paskambino policijai.

„Imdamas jį truputį susižeidžiau rankas... Mes visi labai bijojome“, – Italijos televizijai pasakojo šis berniukas.

Policija blokavo autobusą kelyje ir išdaužė galinius langus, po kuriuos iškėlė vaikus. Netrukus autobusas užsidegė.

„Vaikai beldė į langus, šaukėsi pagalbos“, – sakė vienas iš šešių įvykio vietoje buvusių karabinierių Roberto Manucci (Robertas Manučis).

Italiją iš Afrikos yra pasiekę tūkstančiai migrantų, bet daug žmonių per šias pavojingas keliones žuvo.

„Noriu padaryti tam galą, noriu sustabdyti mirtį Viduržemio jūroje“, – sakė vairuotojas, cituojamas keliuose žiniasklaidos pranešimuose.

Griežti antiimigraciniai įstatymai

O. Sy Italijos pilietybę gavo 2004 metais; pranešimuose sakoma, kad jis yra išsiskyręs su žmona itale ir turi du paauglius vaikus.

Vidaus reikalų ministerijos pareiškime sakoma, kad anksčiau šis vairuotojas buvo pagautas neblaivus prie vairo, be to, yra seksualiai užpuolęs nepilnametį. Kada tai įvyko, nenurodoma.

Šaltiniai Vidaus reikalų ministerijoje sakė, kad ministras svarsto, ar atimti iš O. Sy Italijos pilietybę. Toks žingsnis tapo įmanomas dėl praėjusių metų pabaigoje priimtų griežtų antiimigracinių įstatymų.

Anksčiau trečiadienį M. Salvini sakė, kad jo imigracijos politika išgelbėjo tūkstančius gyvybių.

„Mažiau išvykimų, mažiau atvykimų, mažiau mirčių“, – sakė jis.

GALERIJA

  • Italijoje vairuotojas padegė mokyklinį autobusą su dešimtimis vaikų
  • Italijoje vairuotojas padegė mokyklinį autobusą su dešimtimis vaikų
EPA-ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Algis

Kaip matome gyvena afrikietis metu metais Europoj, bet niekaip nesiintegruoja ir gali is ju tiketis stai tokiu baisybiu.

Anonimas

Prisileiskit ,gailekit ir kentekit.

Tikras puidókas

Et, koks puidókas...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS