Akivaizdi nauda: įsibėgėja vaistų sąveikų tikrinimas elektroniniuose receptuose | Diena.lt

AKIVAIZDI NAUDA: ĮSIBĖGĖJA VAISTŲ SĄVEIKŲ TIKRINIMAS ELEKTRONINIUOSE RECEPTUOSE

Balandžio mėnesį prasidėjusi vaistų sąveikų tikrinimo paslauga, išrašant e. receptus, sėkmingai skinasi kelią, praneša Sveikatos apsaugos ministerija.

Vienos mūsų šalies gydymo įstaigos naujove jau aktyviai naudojasi, kitos – tik žengia pirmuosius žingsnius, tačiau visos esą pripažįsta akivaizdžiai matančios jos teikiamą naudą.

Sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės teigimu, pirmieji rezultatai nuteikia optimistiškai.

„Praėjo vos trys mėnesiai, o jau matome, kad dalis šalies gydymo įstaigų aktyviai ėmėsi naudoti vaistų sąveikų tikrinimo paslaugą. Patikrinimų skaičius nuolat auga. Iš gautos statistikos matyti, kad gydytojai aktyviai ir nuolat ieško geriausio vaistų derinio varianto savo pacientams. Akivaizdu, kad ši paslauga yra ne tik papildomas saugiklis pacientų sveikatai, bet ir naudingas pagalbininkas medikams“, – sako viceministrė.

Kaskart išrašant naują e. receptą automatiškai patikrinama vaistų sąveiką tarp paciento jau vartojamų vaistų.

Skaičiuojama, kad jau pirmąjį mėnesį e. receptų sistemoje užfiksuota 85,5 tūkstančio kliniškai reikšmingų vaistų sąveikos vertinimų, o birželį šis skaičius išaugo beveik dvigubai – iki beveik 140 tūkstančių.

Viceministrės K. Garuolienės nestebina, kad vaistų sąveikų tikrinimas automatiškai, išrašant e. receptą, buvo sutiktas palankiai, nes nepageidaujamos reakcijos, susijusios su vaistų sąveikomis, yra dažna ir opi tema. Pasak jos, kai kurias vaistų sąveikas gydytojai puikiai žino, tačiau sistemos galimybės kur kas didesnės – ji tikrina daugiau kaip 12 tūkstančių kliniškai reikšmingų nepageidaujamų reakcijų pagal Lietuvoje registruotų vaistų ir veikliųjų medžiagų pavadinimus.

„Dar labai svarbu, kad kaskart išrašant naują e. receptą automatiškai patikrinama vaistų sąveiką tarp paciento jau vartojamų vaistų“, – teigia K. Garuolienė.

Įdomus faktas, kad gydytojai, birželio mėnesį išrašydami vaistą ir gavę sistemos perspėjimą dėl galimai pavojingos sąveikos su jau paciento vartojamais vaistais, keitė jį kitu. Todėl tarp naujai paskirtų vaistų ir jau vartojamų vaistų rizikingų sąveikų sumažėjo daugiau nei tris kartus.

Kalbintų aktyviausiai vaistų sąveikų tikrinimu besinaudojančių įstaigų atstovai tvirtino, kad yra patenkinti naujove.

Vilniaus Centro poliklinikos direktoriaus dr. Kęstučio Štaro teigimu, jų įstaiga viena pirmųjų pradėjo išrašinėti e. receptus ir įžvelgė informacinių technologijų efektyvumą, tad labai teigiamai vertina vaistų sąveikų tikrinimo funkcionalumą ir jo teikiamą naudą tiek pacientui, tiek visai sveikatos sistemai.

„Šis funkcionalumas leidžia mums stebėti pacientui išrašomų vaistų tarpusavio sąveikas ir taip išvengti galimų neigiamų komplikacijų paciento sveikatai. Tai ypač aktualu vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems keliomis lėtinėmis ligomis sergantiems ir jų gydymui vartojantiems daug vaistų. Sąveikaudami vaistai gali ne tik neatlikti savo funkcijos, bet ir sukelti priešingą efektą nei tikimasi – vaisto veiklioji medžiaga gali sustiprinti arba susilpninti kito vaisto veikimą. Tad kasdienėje medicinos praktikoje ir gydytojo darbe sveikintinas šio funkcionalumo įdiegimas“, – sako dr. K. Štaras.

Jo teigimu, tai padės sutaupyti ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšas, kurias ateityje būtų galimybė panaudoti kitoms prioritetinėms sveikatos priežiūros sritims.

Vilniaus Karoliniškių poliklinikos, II šeimos medicinos skyriaus vedėja Miroslava Jundienė kaip didžiausius vaistų sąveikų tikrinimo paslaugos privalumus pabrėžia sutaupomą laiką ir vaistų informacijos patikimumą bei naujumą.

„Medikams nebereikia vaistų sąveikų tikrinti žinynuose. Ypač kai pacientas vartoja daugiau nei vieną vaistą, kai juos skiria keli medikai, kai skiriami nauji ar norint patikrinti retą vaistų sąveiką. Be to, gydytojui pateikiama informacija yra nauja, aktuali ir patikima, sumažėja žmogiškosios klaidos rizika“, – sako M. Jundienė.

Tiesa, ji pripažįsta, kad didžiausias iššūkis pradedant naudotis funkcionalumu buvo įtikinti medikus, kad išrašant vaistus, reikia kliautis ne tik savo asmenine patirtimi ir žiniomis, bet ir vaistų sąveikų tikrinimo paslauga.

Alytaus poliklinikos bendrųjų reikalų skyriaus vyresnioji specialistė Evelina Butkevičiūtė galimybę skiriant daugiau vaistų išvengti klaidų bei galimų nepageidaujamų reakcijų taip pat nurodė kaip didžiausią privalumą. Pasak jos, poliklinikos medikai naujovę vertina teigiamai.

Vaikų ligoninės, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filialo direktoriaus pavaduotoja dr. Sigita Burokienė pabrėžė, kad šios ligoninės gydytojai, kaip ir kitų įstaigų medikai, sėkmingai naudojasi vaistų sąveikų tikrinimo paslauga.

„Neabejotinai ji labai taupo laiką – nereikia ieškoti informacijos, jei pacientui reikia skirti kelis vaistus. Be to, garantuoja, kad pacientui vaistai bus paskirti racionaliai, tinkamai suderinti ir nepadarys žalos sveikatai. Mums, vaikų sveikata besirūpinantiems medikams – tai itin svarbus pirmaeilis dalykas“, – sako S. Burokienė.

Jos teigimu, Vaikų ligoninėje medikai nuolat skatinami kuo dažniau rašyti ne popierinius, o elektroninius receptus. Kuo toliau, tuo skaičius receptų, išrašytų elektroniniu būdu, auga.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS