Akrobatinė joga – minčių ir judesio laisvė | Diena.lt

AKROBATINĖ JOGA – MINČIŲ IR JUDESIO LAISVĖ

Kas yra joga, žino visi. Jos rūšių ant vienos rankos pirštų nesuskaičiuosi. Viena gana neseniai į Lietuvą atklydusi jogos šaka žavi ne tik jogos mėgėjus, bet ir estetus.

Lietuvoje – ketvirti metai

"Akrobatinė joga susideda iš akrobatikos, jogos ir gydomųjų menų. Labiausiai priimtinas ir apibendrinantis terminas yra pozicija, todėl jį dažniausiai renkamės norėdami apibūdinti judesį užsiimant šios rūšies joga", – pristato Karolis Valickas, įkvėptas šios jogos rūšies naudingumo bei grožio ir pradėjęs ją populiarinti Lietuvoje.

Akrobatinė joga atsirado 1999 m. Monrealyje. Jos įkūrėjai – Eugene Poku ir Jesse Goldbergas akcentavo akrobatiką, jogą ir šokį. Antroji akrobatinės jogos atšaka gimė 2006 m. Kalifornijoje. Šokį pakeitęs tajų masažu Jasonas Nemer sukūrė pasaulį užkariavusį metodą, kurio pagrindas yra gydomieji menai: raumenų stiprinimas, tempimas ir sąnarių apsauga. K.Valickas šią jogos rūšį atrado 2011 m. pradžioje.

"Viename seminare apie tai išgirdęs supratau: būtent to aš ieškojau. Nors daug metų užsiėmiau kovos menais, jų trūkumas buvo impulsų trumpalaikiškumas", – pripažino sportuojantis vyras.

Joga buvo geriausias atradimas ieškant stabilumo po įtempto darbo įmonėje.

"Terapinio skraidymo procesas, jį pabaigus, nesibaigia. Žmogus jaučia tęstinumą. Tuomet vyksta atsipalaidavimas", – pasakoja specialistas.

Apie akrobatinę jogą iš pirmųjų mokytojų jis tik sužinojo, o ne išmoko jos. Domėjosi savarankiškai.

"Tai buvo tiesiog kitas apvalkalas. Kai pasikeitė filosofinis apvalkalas, pasikeitė veiksmų seka, atsirado priežastis, kodėl vieni ar kiti dalykai daromi", – aiškina Karolis.

Netrukus jis įkūrė "AcroYoga LT" bendruomenę. Atsakingumas – pagrindinis jos veiklos bruožas. Įkūrėjas daug tariasi su medikais. Bendruomenėje yra kineziterapeutų. Jie bei akrobatinės jogos specialistai įvertina naujų narių sveikatą ir pagal jos problemas parenka pratimus. "AcroYoga LT" vieninteliai Europoje šia tema atlieka mokslinius tyrimus.

Negali būti vienas

Šį trijų komponentų sintezės sportą sudaro aktyvioji dalis fiziniams raumenims stiprinti ir tempimai. Tai yra akrobatika ir tik šiek tiek joga.

"Kai raumuo trumpėja, jis stiprėja, tampa galingas, mes įgauname daugiau jėgos, tačiau tampame mažiau atsparūs traumoms", – žino akrobatinės jogos meistras K.Valickas.

Jo teigimu, tvirtinant raumenis, juos reikia ištempti. Taip netenkame jėgos, tačiau įgyjame saugumo ir sveikatos. Būtų viskas gerai, bet nuo to apkraunami sąnariai. Būtent trečiasis komponentas – gydomieji menai – skirti sąnariams apsaugoti nuo uždegimų, garantuojami optimalūs judesiai, išvengiama ataugų, tai yra ypač aktualu stuburui.

"Gydomųjų masažų nereikėtų įsivaizduoti tiesiogiai, kaip tradicinių. Tai dar vadinama tinginių joga, nes judesius už tave atlieka kitas žmogus. Svarbiausia – visiškai atsipalaiduoti. Tik tada tempimas tampa efektyvus", – originalią metodiką pristato Karolis.

Anot jo, joga reikalauja pasiryžimo ir atsidavimo. Rezultatai pajaučiami tik po kelių mėnesių, tik tajų masažas atpalaiduoja iš karto.

"Joga – ne sportas, o gyvenimo būdas. Akrobatinė joga apima protą, mintis, kūno jėgą, sąnarių lankstumą ir, skirtingai nei kitoks sportas, nėra individuali, – pabrėžia K. Valickas. – Šis sportas yra socialinis, jis įtraukia. Vienas užsiimti ja negali. Šios rūšies joga prasideda nuo dviejų."

Taigi akrobatinė joga netinka individualistams. Kiekvienas esame visuomenės dalis, norime to ar ne. Nebūdami atsiskyrę, duodami gauname: jei šypsaisi, aplink tave atsiranda vis daugiau besišypsančių žmonių. Tokia akrobatinės jogos filosofija. Ji moko pasitikėti, o tai panaikina žmoguje susikaupusią įtampą. Akrobatinė joga stiprina žmogaus ryšį ne tik su kitais, bet ir su savimi, stiprėja motorinės funkcijos. Žmogus gerai suvokia, kas ir kodėl vyksta su kūnu, kartu ir protas ima veikti aštriau, gerėja kraujotaka.

Svarbiausia – pasitikėjimas

"Jeigu mes esame ne augalai, vadinasi, kažkas iš gyvūnijos pasaulio. Mes linkę gyventi grupėmis: dirbame kartu, kad pasiektume rezultatų, specializuojamės srityse ir siekdami bendro gėrio kuriame bendrą rezultatą. Šis sportas tai skatina", – dar vieną aspektą atskleidžia akrobatinės jogos meistras K.Valickas.

Jo teigimu, šis sportas skatina bendradarbiavimą, o konkuruojantiesiems čia ne vieta. Tik ieškant bendrumo, derinantis, gebant išklausyti galima pasiekti rezultatų. Svarbiausias dalykas čia yra pasitikėjimas, kuris žmonėms, ypač lietuviams, yra labai sunkiai suprantamas ir sudėtingas.

"Visų pirma, žodžio "pasitikėjimas" reikšmė yra iškreipta. Dauguma žmonių pasitikėjimą painioja su žinojimu, įsitikinimu, kad, pavyzdžiui, jis tai padarys", – teigia K.Valickas.

Tačiau tikrasis pasitikėjimas atsiranda tada, kai nežinai, kaip viskas vyks, kokios žmogaus galimybės, ir pasitiki juo. Nejaučiantis pasitikėjimo žmogus veiksmo nė nepradeda – jam reikia žinojimo.

"Užsiimant akrobatine joga reikalingas pasitikėjimas. Žinoma, kitas taip pat turi padaryti savo darbą, tačiau jeigu nepasitikėsi – krisi", – tvirtina akrobatinės jogos meistras.

Tai neturi būti kančia

Tradicinės jogos fanatikai skeptiškai vertina naujas jogos rūšis, pavyzdžiui, juoko jogą.

"Pas mus ši praktika naudojama, nes kaip kitaip žmogų išmokysi kvėpuoti? Jei liepsi kvėpuoti diafragma, kaip dainininkas, jis atsakys – aš ne dainininkas. O jei paklausi: ar juoktis moki? Aišku, moka. Taip besijuokdami jie išmoksta kvėpuoti pilvu", – aiškina Karolis.

Vis dėlto kai kam akrobatinė joga primena cirką ar žaidimą. Tokiems neverta kankintis, nors mūsų visuomenėje būdinga būti auka. K.Valickas pastebi, kad daug kas savo kančią išreiškia sportuodami ir guosdamiesi, kaip jiems tai sunku.

"Jei tau sunku bėgioti ryte – bėgiok vakare ir būk laimingas. Mūsų tikslas – kad žmogus patirtų džiaugsmą ir laimę, kad tai būtų vieta, į kurią atėjęs gali juoktis, jaustis maloniai", – dar daugiau akrobatinės jogos privalumų atskleidžia meistras.

Saugumą garantuoja patys jos principai. Žmogus, kuris pasirenka netaisyklingą poziciją, neišsilaiko ir paprasčiausiai nukrenta. Treneris neturi būti griežtas.

Minimalią akrobatinės jogos poziciją gali sudaryti trys žmonės: pagrindas (dažniausiai tai gulintis ant žemės ir kojomis bei rankomis keliantis asmuo), skraiduolis (kurį kelia) ir stebėtojas-sergėtojas. Žinoma, gali būti ir daugiau, paskirstant keliančiuosius ir skraiduolius. Pats svarbiausias komandoje – stebintis asmuo, kuris suteikia visą psichologinę pagalbą, saugumą.

Atpalaiduoja mintis

"Jei žmogui patinka daryti kažką gražaus, tai džiugina, nepriklausomai, ar tavo siela meniška, ar ne. Jeigu svarbu meditacija, čia atėjęs jis atranda pusiausvyrą, gali atsipalaiduoti", – su susižavėjimu vardija meistras.

Pasak Karolio, užsiimdamas akrobatine joga žmogus įgyja galimybę pasiekti neįprastą meditacinę būseną, kai atsipalaiduoja tam tikroje neįprastoje pozicijoje. Į tradicinės meditacijos užsiėmimus atėję žmonės neretai nesugeba atitraukti savo minčių nuo kasdienybės ir darbų, protas nespėja išsivalyti ir išsibalansuoja netgi dar labiau.

"Tiesiog mūsų ritmas yra per didelis, kad per penkias minutes padarytume tai, ką jogai prieš tūkstantmečius darydavo kelias dienas. Mes turime potencialą, turime suvokimą, bet prie to prieiti reikia kitaip", – sako Karolis.

Būdamas akrobatinės jogos pozoje žmogus negali galvoti apie mokesčius ar kitas problemas, nes tada paprasčiausiai neišlaikys pusiausvyros. Tik sutelkęs visą dėmesį jis gali išsilaikyti. Tai padeda išsivalyti protą ir pajausti savo kūną.

Iš pradžių mokinys pratinasi būti čia, savame kūne, ir tik po kiek laiko įgudęs atsipalaiduoja. Tačiau tada jis jau yra išmokęs paleisti mintis, susitelkti į esamą akimirką, jam nebereikia nieko daryti. Toks atsipalaidavimas padeda tekėti energijos srautui kūne, sąnariai subalansuojami. Tai, anot K.Valicko, viso ciklo užsiėmimas, pirmasis pasaulyje, vienintelis šiandien.

Po kiekvienos pozos – pagrindo, skraiduolio ar sergėtojo – keičiamasi vietomis. Tokiu principu visi atlieka kiekvieną vaidmenį ir gali pabūti kito kailyje. K.Valickas pastebi, kad žmogus, užsiimantis akrobatine joga, mato labai tolimas perspektyas, planuoja, suvokia veiksmus ir atoveiksmius.

Itin naudinga vadovams

Išsiugdę šias savybes žmonės pritaiko jas kasdienybėje. Jogos meistras pastebi, kad tai ypač naudinga vadovams, nes išmokstama suteikti laisvės savo pavaldiniams, pasitikėti jais.

Šios rūšies jogoje Karolį labiausiai žavi tai, kad galima pereiti iš vienos pozicijos į kitą, ir pati dinamika, kai, keičiant pozicijas, dirba skirtingi raumenys: vieni atsipalaiduoja, kiti įsitempia.

"Kai kultūristai sporto salėje dirba su treniruokliais, jie sutelkia jėgas tik į tam tikrą raumenų grupę, o mūsų tikslas – kad raumenys į veiklą įsijungtų vienas paskui kitą", – aiškina K.Valickas.

Jo teigimu, nereikia daryti nieko neįtikimo, gali pakakti nuo žemės pakilti penkis centimetrus. Tai, kad šiuolaikinis žmogus, dirbantis sėdimą darbą, negali padaryti tam tikrų jogos pratimų, yra natūralu. Tada, kai atsirado joga, žmonės buvo sveikesni.

"Jie anksčiau galėjo saugiai ir ant galvos stovėti. Dabar tai tiesiog neįmanoma, net ir remiantis rankomis, – sako specialistas. – Mūsų kaklas yra pakrypęs kitu kampu ir stovėjimas ant galvos nebeatlieka tos funkcijos, kurią turėtų atlikti. Aš nedraudžiu, bet ir nerekomenduoju žmonėms tai daryti."

Neįvertiname savo galimybių

"Mes Europoje kuriame trečią kryptį. Lietuvoje surengti akrobatinės jogos mokymai truko dešimt dienų, juose dalyvavo 39 žmonės iš devynių valstybių", – džiaugiasi K.Valickas.

Aktyviai populiarinantis akrobatinę jogą kryptį, jis neseniai siekė rekordo – kėlė stipriausią pasaulyje žmogų Žydrūną Savicką. Rekordas buvo užregistruotas, tačiau ne vien šlovė – esmė. Tai atskleidžia, kad žmogaus galimybės, kūnui esant taisyklingoje padėtyje, sutelkus dėmesį ir protą, gali pranokti lūkesčius. Šiuo atveju dvigubai lengvesnis žmogus pakėlė stipriausią pasaulio žmogų.

"Dvigubai už save sunkesnį žmogų be didesnių problemų gali pakelti kiekvienas. Mane, sveriantį 86 kg, lengvai pakelia mergaitės, nes viskas yra galvoje, – tvirtina akrobatinės jogos ekspertas. – Jeigu yra technika, atsiranda pasitikėjimas ir dingsta baimė."

Neįtikimoms galimybėms atskleisti reikia suprasti ir pažinti savo kūną. Remdamiesi taisyklėmis, vien ant rankų galime išlaikyti apie 500 kg. To moko akrobatinė joga.

Paklaustas, kaip pasikeistų pasaulis, jei visi užsiimtų akrobatine joga, K.Valickas atsakė: "Sustiprėtų ryšis, atsirastų didesnis bendruomeniškumas ir didėtų produktyvumas."

GALERIJA

  • K. Valickas
  • Akrobatinė joga – minčių ir judesio laisvė
  • Akrobatinė joga – minčių ir judesio laisvė
  • Akrobatinė joga – minčių ir judesio laisvė
AcroYoga.lt nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS