Apie kokius pavojus įspėja dažnai kraujuojančios dantenos? | Diena.lt

APIE KOKIUS PAVOJUS ĮSPĖJA DAŽNAI KRAUJUOJANČIOS DANTENOS?

  • 0

Pakitusi odos būklė, sutrūkinėję lūpų kampučiai, atsiradęs nuovargis ar dirglumas gali būti ženklas, jog jums trūksta svarbiausių vitaminų. Tokie pojūčiai ypač dažni pavasarį, kai esame išvarginti šaltojo sezono ligų, išnaudoję visas saulės vitamino D atsargas, o organizmui pradeda trūkti visų elementų, kurie slypi šviežiuose vaisiuose ir daržovėse.

Sveikatos specialistai sako, kad mūsų organizmas labai aiškiai išduoda, kada ir kokių konkrečiai vitaminų mums trūksta, tik svarbu mokėti laiku atpažinti perspėjančius ženklus.

Pasak šeimos gydytojos Daivos Makaravičienės, vienas pirmųjų ženklų, kad organizmui stinga vitaminų, yra dažnai kraujuojančios dantenos.

„Jei dantenos kraujuoja tik kartais – nieko tokio, gali būti, kad valantis dantis tiesiog mechaniškai pažeidžiate dantenas, tačiau jeigu kraujas pasirodo kasdien, reikėtų sunerimti – tai rodo vitamino C ir B12 trūkumą“, – pažymi gydytoja.

„Eurovaistinės“ vaistininkė Regina Molotkova priduria, jog kitas vitaminų trūkumo požymis, kurį lengva pastebėti – pakitusi odos būklė. „Oda išsausėja, gali atsirasti stipriai pleiskanojančių plotų, spuogų, sunerimti reikėtų ir pastebėjus dideles mėlynes ar neįprastus paraudimus“, – sako specialistė.

Simptomai – ne iš karto

Gydytoja D. Makaravičienė atkreipia dėmesį, jog pirmieji vitaminų trūkumo požymiai pasireiškia ne iš karto, organizmas ima siųsti signalus tik po 2-3 mėn. Tačiau patys simptomai jau leidžia atpažinti, kokio konkrečiai vitamino mums stinga.

„Jei trūksta vitamino A, gali sutrikti regėjimas, dažniau pasireiškia sausų akių sindromas, sunku matyti prieblandoje, sausėja oda. Vitaminas D atsakingas už kalcio sankaupas, todėl augant organizmui kaulai gali prarasti savo formą, o vyresniame amžiuje jie tampa trapūs ir greičiau lūžta“, – paaiškina gydytoja ir priduria, kad vitaminas C atsakingas už organizmo atsparumą ligoms, o B grupės vitaminų trūkumą galima atpažinti iš padidėjusio nervingumo, dirglumo, jaučiamo nuovargio.

Jeigu iš šviesios patalpos įėję į tamsią prisitaikote ne iš karto, bet prireikia 7-8 sekundžių, vadinasi, vitamino A turite nepakankamai.

Pasak vaistininkės R. Molotkovos, nustatyti kai kurių vitaminų trūkumą gali padėti ne tik organizmo stebėjimas, bet ir paprasti testai, kuriuos galima atlikti namuose. „Jeigu iš šviesios patalpos įėję į tamsią prisitaikote ne iš karto, bet prireikia 7-8 sekundžių, vadinasi, vitamino A turite nepakankamai“, – pavyzdį pateikia „Eurovaistinės“ specialistė.

Pildyti atsargas

Natūralu, jog po žiemos sezono organizmas būna šiek tiek nusilpęs, kadangi mažiau būname lauke, trūksta saulės šviesos, o kartu ir energijos bei geros nuotaikos. R. Molotkova sako, jog ankstyvą pavasarį, kai dar nėra šviežių vaisių ir daržovių, organizmą galima pastiprinti ir žolėmis.

„Kiaulpienių ir dilgėlių lapuose gausu C, A, B vitaminų, rūgštynėse slypi C, K, E ir B grupės vitaminai. Iš šių žolių galite gaminti salotas, sriubas, paskaninti vaisių kokteilius ar kitus patiekalus“, – išvardija vaistininkė.

Jeigu su maistu gaunamų vitaminų nepakanka ir naudojate papildus, svarbu prisiminti, jog pilnaverčiam jų įsisavinimui svarbus maistas, su kuriuo jie vartojami. Pavyzdžiui, vitaminų A, D, E, K įsisavinimui būtinos riebalinės medžiagos, pavyzdžiui, riešutai. Taip pat visus vitaminus geriausia vartoti kasdien tuo pačiu metu, o multivitaminų kompleksą reikėtų vartoti pirmoje dienos pusėje, po pusryčių. „Taip gaunama energijos visai dienai. Be to, vartojami vakare, jie trukdytų užmigti“, – paaiškina „Eurovaistinės“ vaistininkė.

Ji primena, jog norint jaustis gerai ir sutikti pavasarį žvalesniems svarbi ir subalansuota mityba, reikėtų nepamiršti aktyvesnio gyvenimo būdo bei laikytis darbo bei poilsio režimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS