Apkartę žiemos malonumai: smarkuoliams pavojų kelia net kalniukai | Diena.lt

APKARTĘ ŽIEMOS MALONUMAI: SMARKUOLIAMS PAVOJŲ KELIA NET KALNIUKAI

Keli neatsargūs judesiai – ir žiemos malonumai kalnuose ar Lietuvoje virsta ilgais ligos mėnesiais. Kasmet su tokia realybe susiduria ne vienas kaunietis. „Per sezoną susižeidžia šimtai slidinėjimo, snieglenčių sporto mėgėjų, nemažai iš jų – vaikų“, – pasakojo Kauno klinikinės ligoninės Traumatologijos punkto vedėjas Raimondas Kunickas. Anot mediko, didžiulė problema – neatsisegančios slidės.

Nepritaikyta įranga

Medikas pastebėjo, kad traumos būtų kur kas lengvesnės, jeigu slidininkai atidžiau rinktųsi slidinėjimo įrangą. „Ji dažniausiai naudojama ne nuosava, o yra nuomojama kurortuose. Įranga neretai būna nepritaikyta, nesureguliuota“, – teigė R.Kunickas.

Su ypač sunkiais sužalojimais dažniausiai grįžtama iš užsienio kurortų, nes Lietuvoje nėra labai aukštų slidinėjimo trasų.

Į Traumatologijos punktą besikreipiantiems užsienyje traumas patyrusiems kauniečiams reikalinga skirtinga pagalba. „Tai priklauso nuo to, ar žmogus slidinėdamas buvo apsidraudęs. Tokiu atveju jam jau būna suteikta radikali pirminė pagalba. Jeigu daudimo neturėta ir žmogui būna atlikta tik, pavyzdžiui, lūžusios galūnės imobilizacija, jį operuojame mes“, – pasakojo R.Kunickas.

Pervertina savo jėgas

Dažniausios sunkios traumos – lūžta blauzdos kaulai, plyšta kelio sąnario pagrindiniai raiščiai. „Po reabilitacijos rezultatas dažniausiai būna geras. Jeigu operacija atlikta sėkmingai, kojos funkcijos visiškai atkuriamos, tačiau sužeidimams vien sugyti reikia daug laiko – net iki keturių mėnesių“, – kalbėjo medikas.

Ar sunkiausios traumos gresia naujokams, nepatyrusiems slidininkams, snieglentininkams? „Nelaimės dažniausiai įvyksta žmogui čiuožiant antrą ar trečią kartą. Nemažai čiuožėjų po kelių bandymų jaučiasi daug ką išmanantys ir keliauja į juodas trasas, kur reikia didžiulės patirties ir fizinio pasirengimo“, – pastebėjo R. Kunickas.

Pasak jo, žmonės tiesiog pervertina savo jėgas ir žiemos pramogos baigiasi liūdnai. Gydytojo žiniomis, dar nėra pasitaikę atvejų, kad slidinėjimo kurortuose lietuviai būtų nušalę galūnes.

Pavojingi ir kalniukai prie namų

R.Kunicko manymu, susižeisti labiau rizikuoja snieglentininkai nei slidininkai. „Daug ką reiškia patirtis, bet snieglentė vis dėlto, sakyčiau, yra pavojingesnė. Ja leidžiantis nuo kalno išvystomas didžiulis greitis, atsiranda didesnė tikimybė susdurti su kitu žiemos sporto mėgėju. O tokios traumos yra labai pavojingos“, – sakė medikas.

Anot jo, susidūrimo atveju gali lūžti šonkauliai, kojų kaulai. „Bet yra buvę atvejų, kai tokie susidūrimai baigėsi mirtimi“, – įspėjo R.Kunickas.

Tai, kad būtina dėvėti šalmą ir kitas apsaugos priemones, gydytojo teigimu, yra nediskutuotini dalykai.

Traumos gali tykoti ir ant kalniuko prie namų. „Labai dažnos žiemą yra vaikų traumos. Antplūdis būna savaitgaliais, jei būna geras oras. Susižalojama, kai, pavyzdžiui, čiuožiant nuo kalniuko atsitrenkiama į kitą žmogų, medį ar panašiai“, – vardijo Traumatologijos punkto vedėjas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Žmonės

Čia gi draudimo reklama

AS

Uzdraust ciuzinejima.Nera reikalo,eikit parukyt,isgert.

Mantas

nepazistu ne vieno slidininko kuris nebutu turejes traumu. del to ir neslidineju. malonumas slidineti neatperka to garso kai girdi kaip luzta tavo koja.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS