Baltijos jūroje – palankios sąlygos daugintis sveikatai pavojingoms bakterijoms | Diena.lt

BALTIJOS JŪROJE – PALANKIOS SĄLYGOS DAUGINTIS SVEIKATAI PAVOJINGOMS BAKTERIJOMS

  • 1

Baltijos jūroje dėl šylančio vandens susidarė palankios sąlygos daugintis Vibrio bakterijoms, kurios gali sukelti infekciją, pirmadienį perspėjo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Manoma, kad aukštas jų lygis bus registruojamas Klaipėdos apskrityje ir Pernu mieste Estijoje.

Sušilęs iki +20°C jūros vanduo, kuriame yra mažai druskos, yra ideali aplinka tam tikroms Vibrio bakterijų rūšims daugintis. Šias sąlygas vasaros mėnesiais galima rasti upių žiotyse ir vidutinio druskingumo uždaruose vandens telkiniuose.

Vibrioze užsikrėsti galima maudantis jūroje, kurioje nustatytas padidėjęs šių bakterijų kiekis, taip pat valgant termiškai neapdorotas jūros gėrybes (ypač austres). Kai kurios Vibrio rūšys pvz., Vibrio vulnificus, patekus į žaizdą, gali sukelti odos infekciją.

Dažniausiai vibriozė pasireiškia gastroenterito simptomais – vandeningu viduriavimu, pilvo skausmais, pykinimu, vėmimu. Ligos simptomai išsivysto per 24 val. po užsikrėtimo ir tęsiasi apie tris dienas.

Vibrio bakterijos taip pat gali sukelti žaizdų ar minkštųjų audinių infekcijas, septicemiją ir kt. Asmenims, užsikrėtusiems Vibrio vulnificus infekcija, liga gali komplikuotis galūnių amputacija ar mirtimi.

Siekiant išvengti užsikrėtimo, ULAC medikai rekomenduoja:

valgyti tik termiškai apdorotas jūros gėrybes, ypač austres;

plauti rankas po sąlyčio su termiškai neapdorotomis jūros gėrybėmis;

neiti į sūrius vandenis ar vandenis, kuriose susilieja gėlas ir sūrus jūros vanduo, jeigu turite žaizdų (įskaitant įpjovimus, įbrėžimus) arba pridengti žaizdas vandeniui atspariais tvarsčiais;

plauti žaizdas ir įpjovimus vandeniu ir muilu, jeigu jie turėjo sąlytį su jūros vandeniu, termiškai neapdorotomis jūros gėrybėmis ar jų sultimis;

dėvėti pirštines tvarkant jūros gėrybes.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Makas

Kada pradesite valyti "Grigeo" desimtmeciais terstas marias? Ten dugnu, tikriausiai, "gyvates" sliauzioja?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS