Cheminių preparatų verta vengti tol, kol galima be jų apsieiti | Diena.lt

CHEMINIŲ PREPARATŲ VERTA VENGTI TOL, KOL GALIMA BE JŲ APSIEITI

Sunkumo jausmas skrandyje, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas, raugėjimas, blogas kvapas iš burnos tai – virškinimo sutrikimai, kuriuos galima įveikti augaliniais preparatais.

Ilgai virti nereikia

"Jei žmogus prisivalgė, bet jo organizmas nesugebėjo įsisavinti maisto, toks maistas ima virškinti patį žmogų", – perspėja žinomas fitoterapeutas Virgilijus Skirkevičius.

Dėl šios priežasties gali nusilpti imuninė sistema, paūmėti įvairios lėtinės ligos, prasidėti alergija, cukrinis diabetas ar širdies ir kraujotakos sutrikimai.

Virškinimas – vienas sudėtingiausių žmogaus kūne vykstančių procesų. Virškinant maistas yra susmulkinamas ir suskaidomas, o netirpios medžiagos virsta tirpiomis. Bet yra daug veiksnių, kurie sutrikdo šį procesą. Vienas svarbiausių – mitybos ypatumai.

Ilgai verdamas, kepamas ar troškinamas valgis nėra maistingas, nes puode lieka tik kalorijų. Šaldytas ir vėl atšildytas maistas taip pat turi menką vertę. Užkandžiavimas perdirbtais produktais, pusgaminiais taupo laiką, tačiau tokia mityba ilgainiui atsigręžia prieš patį valgytoją.

Išgryninti ir koncentruoti maisto produktai rodo, kad žmonės vis mažiau gauna būtinų maistinių skaidulų, vitaminų. V.Skirkevičius pabrėžė, kad tikru išbandymu skrandžiui, kepenims, tulžiai ir kasai tampa blogi įpročiai. Amžinas skubėjimas, nuolatinė nervinė įtampa ir nemokėjimas atsipalaiduoti dažnai atima malonumą valgyti, sotumo jausmą ir palaimą, kurią žmonės jausdavo valgydami.

Jei žmogus prisivalgė, bet jo organizmas nesugebėjo įsisavinti maisto, toks maistas ima virškinti patį žmogų.

Fitoterapeutas V.Skirkevičius priminė, kad senstant žmogaus organizme esančių virškinimo fermentų aktyvumas mažėja, todėl blogiau įsisavinamos maistinės medžiagos, pasitaiko virškinimo sutrikimų, lengviau priaugama svorio. Virškinimas sutrinka ir dėl nejudraus gyvenimo būdo.

Kuo naudingi fermentai

Tam, kad maistas taptų energijos šaltiniu, į virškinimą turi įsijungti biologiškai aktyvios medžiagos.

Taikant šiuolaikines biotechnologijas, įmanoma išskirti fermentų iš grybų, pavyzdžiui, aspergilus, kurie pasižymi gyvybingumo ir aktyvumo teikiančiomis savybėmis. Fermentas amilazė angliavandenius paverčia gliukoze. Lipazė atsakinga už riebalų skaidymą, dėl jos poveikio riebalai virsta riebalinėmis rūgštimis. Proteazė skaido baltymus į aminorūgštis. Celiulazė suskaido ląstelieną iki gliukozės, gliukoamilazė skaido gliukozę. Laktazės fermentas padeda asmenims, kurie sunkiai virškina šviežius pieno produktus.

Plataus spektro augalinės kilmės virškinimo fermentai išlieka aktyvūs žmogaus kūno temperatūroje įvairiose virškinimo trakto terpėse.

"Dažnai žmonės nežino, kad kelių fermentų neužtenka – jų reikia kur kas daugiau. Iš septynių fermentų sudaryto komplekso pranašumas yra tas, kad jis padeda virškinti skirtingos rūšies medžiagas: baltymus, angliavandenius, daug riebalų turintį maistą, netgi ląstelieną", – pasakojo fitoterapeutas V.Skirkevičius.

Tonizuojantys kartumynai

Moksliniai tyrimai rodo, kad, sutrikus virškinimui, padeda ne tik iš grybų išskiriami fermentai, bet ir kiti biologiškai aktyvūs junginiai.

V.Skirkevičius atkreipė dėmesį, kad, be fermentų, būtina pasitelkti ir augalines medžiagas. Pavyzdžiui, tai gali būti tikrųjų margainių ir eleuterokokų ekstraktai, geltonųjų gencijonų ir paprastųjų kiaulpienių šaknų milteliai. Nuo senų laikų liaudies medicinoje šie augalai užima išskirtinę vietą, nes skatina ne tik virškinimą skrandyje, bet ir aktyvina kepenų bei tulžies pūslės, žarnyno veiklą. V.Skirkevičius pabrėžė, kad virškinimas nėra tik skrandžio reikalas, šiam procesui reikalinga visos sistemos harmonija.

Vaistingieji augalai netiesiogiai stimuliuoja kasos fermentų gamybą ir jų išsiskyrimą. Jei šių fermentų trūksta arba jie būna nepakankamai aktyvūs, ima varginti pilvo pūtimas, viduriavimas, pilvo ar skrandžio skausmai.

Tikrasis margainis – vienas dažniausiai vartojamų augalų, kuris tausoja kepenis. Klinikiniai tyrimai rodo, kad tikrojo margainio vaisiuose esanti veiklioji medžiaga silimarinas teigiamai veikia medžiagų apykaitą, turi poveikį ne tik virškinimo, bet ir imuninei, širdies bei kraujagyslių sistemoms. Silimarinas pasižymi antioksidaciniu poveikiu kepenims, regeneruoja pažeistas kepenų ląsteles.

Streso priešnuodis

Yra žinoma, kad maža kartumynų dozė skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, o didelė – mažina, slopina apetitą ir skrandžio uždegimą.

Geltonųjų gencijonų ir paprastųjų kiaulpienių šaknų ekstraktai gelbsti ir tada, kai vargina pilnumo jausmas, pilvo pūtimas dėl žarnyne susikaupusių dujų. Šie augalai teigiamai veikia kepenų, tulžies pūslės ir kasos darbą.

Nuo seno kinų medicinoje labai vertinamas juodasis eleuterokokas, vadinamas adaptogenu, nes gerina nervinių impulsų sklidimą centrinėje nervų sistemoje. Adaptogenai reguliuoja ne tik nervų, bet ir imuninės, endokrininės sistemų reakciją į stresą. Virškinimo negalavimai yra susiję su nervų sistemos ypatybėmis, todėl juodieji eleuterokokai šiuo atveju labai naudingi. Jų šaknys praverčia, kai žmogus kenčia nuo streso. Jis gali išprovokuoti stemplės spazmus, didinti druskos rūgšties kiekį skrandyje ar sukelti nevirškinimą.

Dėl streso žarnyne silpnėja maistinių medžiagų įsisavinimas, lėtėja metabolizmas, sutrinka skysčių apykaita, viduriuojama arba viduriai užkietėja.

"Eleuterokokas yra svarbus augalas tokiems negalavimams malšinti, yra naudingas sergantiesiems diabetu. Svarbu atkreipti dėmesį, kad virškinimui naudingiausias eleuterokoko šaknų sausasis ekstraktas", – patarė V.Skirkevičius.

Tyrimai rodo, kad šis augalas yra puiki apsauga ir kepenims. Nustatyta, kad, aštuonias savaites vartojant juodųjų eleuterokokų šaknų ekstraktą, kepenų ląstelėse kaupiasi mažiau riebalų.

Spartina chemines reakcijas

Dėl septynių fermentų komplekso, sustiprinto augalų ekstraktais, sklandžiau virškinamos skirtingos maistinės medžiagos –  baltymai, riebalai, angliavandeniai ir net ląsteliena. Augalinės kilmės fermentai spartina organizme vykstančias chemines reakcijas, jų pagrindinė funkcija – keisti lėtą reakciją gerokai greitesne.

Kartu su augalinių ekstraktų veikliosiomis medžiagomis toks kompleksas gerina virškinimą, skatina skrandžio sulčių ir tulžies išsiskyrimą, apsaugo kepenų ląsteles nuo žalingų veiksnių, stiprina organizmo atsparumą stresui. Kartu užtikrinamas harmoningas visos virškinimo sistemos darbas.

Virškinimo sistemos problemų neįmanoma išspręsti viena kapsule. Fitoterapeutas V.Skirkevičius priminė: svarbiausia gerbti savo kūną ir nepamiršti, kad žmogus yra gamtos dalis.

"Būkime arčiau gamtos, maitinkimės gyvu maistu, neskubėkime, venkime cheminių preparatų tol, kol galime be jų apsieiti. Augaluose slypinti galia yra neįkainojama, kai žinome, kaip ją teisingai išnaudoti", – apibendrino vaistažolių terapijos žinovas V.Skirkevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lina

Mano virškinimą išgelbėjo Gastroval. Negaliu atsidžiaugti ir esu dėkinga savo gydytojai, kuri nepasirinko papraščiausio kelio - skirti cheminius vaistus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS