Socialiniuose tinkluose – nelegalios vitaminų lašinės: žalą žmogus gali pajusti ne iš karto | Diena.lt

SOCIALINIUOSE TINKLUOSE – NELEGALIOS VITAMINŲ LAŠINĖS: ŽALĄ ŽMOGUS GALI PAJUSTI NE IŠ KARTO

  • 8

Socialiniuose tinkluose jau kurį laiką galima išgirsti apie nelegalias vitaminų lašines, kurios neva padeda atkurti organizmo būklę vos per keletą valandų. Tačiau Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklos tarnyba (toliau – Akreditavimo tarnyba) dabar praneša, kad gyventojai turėtų informuoti specialistus apie tokias nelegalias priemones, kurios gali pridaryti ir žalos sveikatai.

Apie galimus pavojus LNK žurnalistas kalbėjosi su Akreditavimo tarnybos vadovu Tadu Ženteliu.

– Socialiniuose tinkluose siūloma įsigyti tokią lašinę, kuri neva akimirksniu atstato organizmą ir leidžia toliau gerai gyventi. Taip nėra?

– Ne visai taip. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad pati lašinė nėra nelegalus dalykas. Čia ir kyla problema, kad žmonės klaidingai supranta tą pateikiamą informaciją. Lašinė yra seniai medicinos įstaigose naudojama priemonė įvairioms procedūroms ir tam tikrais atvejais padeda. Tačiau tokia procedūra nedaro stebuklų. Gal pirmiausiai reikėtų paaiškinti, kas yra nelegalus lašinių infuzijų naudojimas. Legalu bus tik tada, kai tokį preparatą naudoja medicinos specialistas sveikatos priežiūros įstaigoje. Šie du kriterijai būtini. Jei bent vieno iš jų nėra, tokia procedūra yra nelegali.  

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Socialiniuose tinkluose, priešingai, sakoma, kad nereikia tam jokio specialisto, kad kiekvienas pats namuose tą gali atlikti… Raginate žmones pranešti apie nelegalias lašines, bet ar sulaukėte nors vieno pranešimo?

– Dar nesulaukėme tokių pranešimų. Gal kažkas pasinaudojo tokiomis lašinėmis ir dabar jam nemalonu prisipažinti, kad taip suklydo. Todėl mes, nelaukdami kažkokių konkrečių pranešimų, norime iš anksto įspėti žmones, kad atkreiptų dėmesį, kad tai gali ir pakenkti organizmui. Tad prieš naudojant tokius preparatus, būtina pasikonsultuoti su gydytoju. Ir tik jam paskyrus konkrečią lašinę su konkrečia sudėtimi, o ne kažkokiu įvairių medžiagų kokteiliu, tai naudoti. Antraip poveikis gali būti priešingas.

Žala gali būti įvairi. Gali kilti, pavyzdžiui, alerginės reakcijos, net sutrikti kai kurių organų veikla.

 

– Juk net nežinoma, kokia gali būti jos sudėtis ir koks bus poveikis?

– Žala gali būti įvairi. Ką girdime iš medikų bendruomenės, viena jų – vitaminų perdozavimas, nes ne visi pasišalina iš organizmo be žalos. Kiti kaupiasi. Neigiamas pasekmes žmogus gali pajusti ir ne iš karto, vėliau. Gali kilti, pavyzdžiui, alerginės reakcijos, net sutrikti kai kurių organų veikla.

– Kiek tokios nelegalios lašinės gali kainuoti ir kodėl tai suvilioja gyventojus?

– Dėl kainų, jos gali būti įvairios, bet stebint socialinius tinklus, kainos nėra labai mažos. Galima rasti už 60–80 eurų tokią paslaugą, bet yra ir 100–200 eurų. Taigi gali būti iššvaistyti nemaži pinigai, o tos tikėtinos naudos žmogus ir negauna. Ko tiksliai žmogaus organizmui reikia, galima nustatyti tik atlikus tyrimus ir gydytojui įvertinus, kas toje lašinėje turi būti. Galbūt tam tikrų vitaminų visiškai nereikia.

– Ir pabaigai, kokia būtų jūsų žinutė gyventojams?

– Visus raginčiau naudotis tik sveikatos priežiūros įstaigų paslaugomis. O pastebėjus, kad kažkas nelegaliai siūlo tokias paslaugas, pranešti mūsų tarnybai.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

M.K.

Durniu ir bažnyčioje muša.Jei proto nėra,tai jo ir neidėsi.

nevartojantis

Tai ar lašinius lašina, ar kažką lašeliais. Mačiau Šiauliuose yra lašinių naminė ar kaip ten vadina, paragavus jaučiasi kaip lašiniais užkandęs, tai gal ją lašina

lasines?

cia apie kiauliu lasinius? ar apie nelegaliai dirbancias lasiniutus stociu mergas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS