Endokrinologė: cukriniu diabetu sergantysis turi pats išmokti reguliuoti insulino dozes | Diena.lt

ENDOKRINOLOGĖ: CUKRINIU DIABETU SERGANTYSIS TURI PATS IŠMOKTI REGULIUOTI INSULINO DOZES

Cukrinis diabetas – klastinga endokrininė liga, kuria kasmet suserga trigubai daugiau žmonių lyginant su praėjusiais metais.

Pacientams, sergantiems cukriniu diabetu, tenka pagrindinis uždavinys – stengtis išlaikyti normalų cukraus ir lipidų kiekį kraujyje. „Pats cukrinis diabetas mirties nesukelia. Ją sukelia diabeto komplikacijos – būtent tai, ko norime ir siekiame išvengti. – teigė Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos gydytoja endokrinologė dr. Diana Šimonienė. – Svarbu ne tik laiku diagnozuoti šią ligą, bet ją diagnozavus, išlaikyti tinkamą cukrinio diabeto kontrolę“.

 

Gydytoja endokrinologė dr. Diana Šimonienė./ Kauno klinikų nuotr. 

Mūsų tikslas – išmokyti žmones gyventi su šia liga ir kiek įmanoma ilgesnį laiko tarpą išlaikyti cukraus kiekį kraujyje tikslinėse ribose.

Kauno klinikų pacientams, sergantiems cukriniu diabetu, valdyti ligą moko ir padeda slaugytojai diabetologai, kurių indėlis yra labai reikšmingas. „Mūsų tikslas – išmokyti žmones gyventi su šia liga ir kiek įmanoma ilgesnį laiko tarpą išlaikyti cukraus kiekį kraujyje tikslinėse ribose“, – sakė klinikos slaugytoja diabetologė Aušra Krivolap.

Slaugytoja priduria, kad su šia liga būtina išmokti gyventi, tam, kad ją galėtume tinkamai valdyti ir kuo ilgiau išvengti komplikacijų. „Jeigu kitomis ligomis sergantiesiems vaistų dozę nustato gydytojas ir jis kelis mėnesius vartoja juos tiksliai, kaip nurodyta, tai cukriniu diabetu sergantysis turi pats išmokti reguliuoti insulino dozes – kiekvieno valgio metu jis privalo pasiskaičiuoti atitinkamą vaistų dozę“, – aiškino A. Krivolap.

Slaugytoja diabetologė Aušra Krivolap./ Kauno klinikų nuotr. 

Slaugytojai diabetologai pacientams aiškina apie sveikos mitybos svarbą valdant ligą, išmoko skaičiuoti angliavandenius, baltymus ir riebalus, supažindina, kaip elgtis, jei pakilo ar nukrito cukraus kiekis kraujyje.

Nuolatiniai gliukozės jutikliai susieti su išmaniuoju telefonu. Mobilioji programėlė įspėja pacientą, kai jo cukraus kiekis nukrenta arba pakyla saugios ribos

Šiuo metu pacientams tinkamą cukrinio diabeto kontrolę geriau išlaikyti padeda naujos cukrinio diabeto valdymo technologijos: insulino pompos ir nuolatinės gliukozės monitoravimo sistemos (gliukozės jutikliai), kuriais naudotis taip pat išmoko slaugytojai diabetologai. „Nuolatiniai gliukozės jutikliai susieti su išmaniuoju telefonu. Mobilioji programėlė įspėja pacientą, kai jo cukraus kiekis nukrenta arba pakyla saugios ribos“, – prietaiso veikimą pristatė slaugytoja diabetologė. Kai kurie nuolatinės gliukozės jutikliai gali veikti kartu su naujosiomis išmaniosiomis pompomis, kurios ne tik įspėja apie pakilusį ar nukritusį cukraus kiekį kraujyje, bet ir pačios sustabdo arba pradeda organizmui tiekti insuliną.

„Džiaugiamės, kad šie išmanieji įrenginiai, padedantys valdyti klastingą ligą, yra kompensuojami. Tai padeda pacientams lengviau susigyventi su cukriniu diabetu ir tinkamai prižiūrėti ligą tam, kad nesuprastėtų gyvenimo kokybė ir pavyktų kuo ilgiau išvengti ligos sukeliamų komplikacijų“, – sakė A. Krivolap.

Tam, kad vaikai, sulaukę pilnametystės, išmoktų tinkamai patys valdyti ligą, Kauno klinikose pradėta vykdyti nauja programa – tranzicija. „Vaikų konsultacijose kartu dalyvauja ir tėvai, tačiau, sulaukus pilnametystės, pacientai nukreipiami konsultuotis pas suaugusiųjų gydytojus endokrinologus, kur tėvai kartu nebedalyvauja, – aiškina dr. D. Šimonienė. – Siekiant, kad perėjimas iš vaikų pas suaugusiųjų gydytojus būtų kuo sklandesnis ir pacientas išmoktų pats tinkamai valdyti savo ligą, rengiami reguliarūs susirinkimai su vaikų ir suaugusiųjų gydytojais endokrinologais ir slaugytojais diabetologais. Susirinkimų metu pasakojame, kuo skiriasi vaikų diabeto priežiūra nuo suaugusiųjų. Tuo pat metu jie susipažįsta su suaugusiųjų gydytojais endokrinologais ir taip įgauna daugiau drąsos.“ Dr. D. Šimonienė pažymi, kad ši programa sulaukia didelio susidomėjimo ir tai parodo jos naudą ir svarbą pacientams.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Bandžiau naudotis tais jutikliais, šlamštas. Kalorijas ir angliavandenius tegul pačios patarėjos sau skaičiuojasi. Puikiai jaučiu, kas man tinka, o kas ne ir pats. Reikia tik įsiklausyti į save.

Kam meluoti?

Juk tos išmaniosios technologijos kompensuojamos tik I tipo diabetu sergantiems? O ką daryti II tipui priskirtiems? badytis pirštus? net reikiamas juostelių kiekis nekompensuojamas, kompensuojama tik 25 vnt per mėnesį. o matuotis reikia bent tris kartus dienoje. Geriau nemeluokit....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS