Dantenų kraujavimas – pavojaus signalas apie rimtą ligą | Diena.lt

DANTENŲ KRAUJAVIMAS – PAVOJAUS SIGNALAS APIE RIMTĄ LIGĄ

  • 4

Kraujuojančios dantenos – vienas iš perspėjančių signalų, kuris gali prognozuoti dantis supančių audinių ligą.

Lengviausia dantenų ligos forma vadinama gingivitu, kuris sukelia tik nedidelį diskomfortą. Pagrindiniai gingivito požymiai – paraudusios, paburkusios, kraujuojančios dantenos, blogas burnos kvapas. Gingivitas gydomas atliekant profesionalią burnos higieną, tobulinant burnos higienos įgūdžius, skalaujant burną specialiais skalavimo skysčiais. Deja, jei gingivitas negydomas, jis gali persiformuoti į periodontitą (dar vadinama paradontozė), kuris žaloja aplinkinius danties audinius ir dantų pagrindą – žandikaulio kaulą.

Epidemiologinių tyrimų duomenimis, periodonto ligos – antra pagal dažnį priežastis, dėl ko Lietuvos gyventojai netenka dantų, Parodontozė yra beskausmė liga, todėl pacientai dažnai kreipiasi į gydytojus odontologus, kai liga jau būna smarkiai progresavusi. Pagrindinis periodonto ligų veiksnys yra dantų apnašos. Jose esantys mikroorganizmai sukelia periodonto audinių uždegimą ir nykimą. Bėgant laikui, minkštos dantų apnašos virsta dantų akmenimis, tuomet pradeda nykti aplink dantį esantis kaulas. Prie danties susiformuoja dantenų kišenė – plyšys, kuris eina pagal danties šaknies paviršių link šaknies viršūnės. Kišenėje kaupiasi apnašos, išoriškai nepastebimi akmenys, dauginasi uždegimą sukeliantys ir jį palaikantys mikroorganizmai. Būtina susirūpinti kai atsiranda jautrios, patinusios dantenos, iš kurių ne tik kraujuoja, bet ir pūliuoja, kai tarp dantų atsiranda tarpai, kinta dantų padėtis, atsiranda jų paslankumas, vizualiai pailgėja dantys („nusmunka“ dantenos). Labai svarbu neužleisti ligos – kilus nors menkiausiam įtarimui, laiku atvykti gydytojo periodontologo konsultacijai. Atvykus per vėlai – gydymas yra sunkus ir ilgas. Blogiausia ligos prognozė – dantų šalinimas. Dėl to labai didelis dėmesys turi būti skiriamas profilaktikai. Šią ligą galima kontroliuoti esant tinkamai burnos higienai bei nuolat lankantis pas specialistą.

Skaistė Jaraitė

Periodontitu suserga tikrai ne kiekvienas – kad jis atsirastų, turi susidaryti visa grandinė ligą skatinančių priežasčių: netaisyklinga asmeninė burnos higiena, pasikartojantys ir negydomi dantenų uždegimai, sisteminės ligos, genetika. Taip pat daug lemia ir jeigu žmogus rūko, dažnai patiria stresą.

Priklausomai nuo ligos stadijos, periodontitas gydomas nechirurginiu arba chirurginiu būdu:

1. Nechirurginio gydymo metu yra atliekamas šaknų apnašų nuvalymas ir poliravimas: mechaniniais instrumentais ir ultragarsiniu aparatu yra nuvalomos kietos ir minkštos dantų šaknų apnašos, esančios periodonto kišenėse, dantų šaknų paviršiai nupoliruojami. Nebelikus uždegimą sukeliančių veiksnių, dantenos gyja, nustoja kraujuoti ir pūliuoti, sumažėja dantenų paburkimas ir periodonto kišenės.

2. Chirurginio gydymo metu atskiriamos dantenos nuo dantų šaknų, suformuojant dantenų „lopą“. Pašalinamas uždegiminių dantenų perteklius. Dėl to sumažėja dantenų gylis ir atsiranda galimybė jų kišenėms gyti. Viską atlikus, dantenos yra susiuvamos. Procedūra visiškai neskausminga, atliekama vietiškai nuskausminus.

Kadangi periodontitą sukelia mikroorganizmai, ligos gydymo metu gali būti skiriami antibiotikai. Antibiotikai skiriami sistemiškai (tabletėmis) arba vietiškai, į dantenų kišenes dedant specialias antibiotikų juosteles.

Nereikia pamiršti, kad po periodontologinio gydymo būtina profilaktiškai lankytis pas gydytoją periodontologą, periodiškai atlikti profesionalią burnos higieną, siekiant užkirsti kelią akmenų susidarymui. Labai svarbu pačiam pacientui kruopščiai ir kokybiškai valyti dantis, tarpdančius. Jeigu dantų apnašos vėl kaupiasi, liga gali atsinaujinti. Susirgus pakartotinai, liga dažniausiai progresuoja labai greitai ir yra kur kas sunkiau gydoma.

Kiekvienas pacientas ir jo ligos atvejis yra individualus, todėl jau pirmojo apsilankymo klinikoje metu gydytojas odontologas kruopščiai išanalizuoja paciento burnos būklę, išmatuoja dantenų kišenes, įvertina kaulo tirpimą, dantų būklę ir nustato diagnozę bei parenka individualų gydymo metodą.

Ar jus kankina bent vienas iš šių simptomų?

1. Nemalonus burnos kvapas

2. Dantų apnašos, akmenys

3. Jautrios, skausmingos dantenos

4. Paraudusios, kraujuojančios, kartais net pūliuojančios dantenos

5. Pakitusi dantų padėtis

Nedelsiant kreipkitės į Skaistę Jaraitę„Kauno Denticijos“ gydytoją odontologę, kuri specializuojasi periodontologijos srityje. Nuolatos keliama kvalifikacija Lietuvos ir užsienio konferencijose bei kursuose, leidžia įgytas žinias pritaikyti kasdieninėje praktikoje ne tik gydant periodontitą, bet ir dantenų, burnos gleivinės ligas. Gydytojos didelė meilė savo darbui ir gebėjimas išgirsti paciento norus ir lūkesčius leidžia siekti tik geriausių rezultatų, grąžinti pacientams šypseną išsaugojus nuosavus dantis.


Odontologijos klinika „Kauno Denticija“

Vytauto pr. 14, Kaunas (greta autobusų ir geležinkelio stočių)

Tel. +370 37 220202

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...,pagrindine PRIEZSASTIS del KO...

gyventojai tai yra PAPRASTI PILIECIAI neSIRUPINA ir neGYDO DANTIS...,labai BRANGIOS ODONTOLOGU PASLAUGOS

...

ten brangu viskas

ana

Jūs mažiau reikalas užsakinėkit, o paslaugų kainas pamažinkit, gal dar žmonės grįš... Ne visi gali mokėti kelis šimtus už kanalo užtaisymą ir reklamos užsakymai turtingųjų klientų nepadaugins. Beje jai užsakot reklamą nurodykit iškart ir paslaugos kainą:(iš puslapio) Nuo 93 Eur už dantį. Tad visiems dantukams bus nei daug nei mažai apie 3000 Eur
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS