Darbas naktimis: ar tikrai verta aukoti sveikatą? | Diena.lt

DARBAS NAKTIMIS: AR TIKRAI VERTA AUKOTI SVEIKATĄ?

  • 3

Darbas naktimis sukelia organizme tikrą chaosą ir gali padaryti ilgalaikės žalos sveikatai, perspėja mokslininkai, rašo naujienų portalas delfi.lt.

Naktinės darbo pamainos siejamos su didesne II-ojo tipo diabeto, širdies ligų ir vėžio rizika, rašo bbc.co.uk.

Žmogaus organizmas turi savo natūralų ritmą arba kūno laikrodį, kuris suderintas taip, kad žmogus naktimis miegotų, o dieną būtų aktyvus.

Kraujo testai parodė, kad įprastai 6 proc. genų – DNR slypinčios instrukcijos – buvo tiksliai sureguliuoti taip, kad būtų daugiau ar mažiau aktyvūs tam tikrais dienos periodais.

Kai tik savanoriai pradėjo dirbti naktimis, šis genetinis nustatymas dingo.

Tyrimai taip pat rodo, kad naktimis dirbančius žmones dažniau ištinka širdies infarktas.

Profesorius Hugh Pigginsas iš Mančesterio universiteto, tyrinėjantis organizmo laikrodžius, BBC sakė: „Šis tyrimas rodo, kad ūmūs efektai yra ganėtinai stiprūs“.

„Neįtikėtina, kad taip greitai pasireiškė toks stiprus poveikis. Veikiausiai darbas naktimis daro didesnę žalą negu manyta anksčiau“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

studentaite

as manau kad zurnalistas yra teisus. Naktinis darbas kenkia turbut vos ne dvigubai labiau nei badas ir gyvenimas pelesiniame namelyje. O gal pasiulymas skambetu taip: jei neturi turtingu teveliu- eik dirbti fabrike dieninej pamainoj, gi neverta gadinti sveikatos dirbant naktimis.

asbgt

,,kietas'' straipsnis- viskas zinoma ir taip. zurnalistas negudresnis uz penktoka

o ka daryti

kad ka daryti kad tu darbu taip lengvai nepasirinksi ir tenka dirbti tokius darbus, va, kad musu darbo kodeksas tokius darbus ivertina tik 1.5 karto brangiau nei dienini darba - cia blogai, nes sveikata tikrai brangiau kainuoja ir turetu toks darbas vertinamas buti maziausiai 2 k brangiau ( kaip ir darba svenciu diena). Tarp kitko naktinis darbas dar tik skaisiuojamas nuo 22 val iki 6 val. nors pamaina buna pvz 12 val nuo 20 val iki 8 val ryto. Ir tos rytines valandos tikrai buna labai sunkios.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS