Per 10 sausio dienų nupirkta 70 proc. daugiau termometrų | Diena.lt

PER 10 SAUSIO DIENŲ NUPIRKTA 70 PROC. DAUGIAU TERMOMETRŲ

  • 0

Pajutę peršalimo simptomus gyventojai skuba pasikonsultuoti su gydytojais ar vaistininkais. Pastebima, kad išaugo susidomėjimas vaistais peršalimui gydyti, labai žymiai pakito įsigyjamų termometrų kiekis. Vien per dešimt šių metų dienų jų parduoda 70 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai. 

Kasdien nuperkama po kelis šimtus termometrų.

Pasak „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovės Lauros Bielskės, susidomėjimas termometrais buvo juntamas jau praėjusiais metais, jis ypatingai išaugo pirmosiomis sausio mėnesio dienomis.

Pastebima, kad kartu su vaistais, vitaminais ir maisto papildais klientai teiraujasi ir kokybiškų termometrų. Šiomis dienomis vaistinėse dažniausiai perkami elektroniniai, skaitmeniniai, bekontakčiai termometrai. Beveik kasdien klientai pasiteirauja ir gyvsidabrinių termometrų, kurių vaistinėse saugumo sumetimais nėra beveik dešimtmetį.

Gyvsidabrinių termometrų seniai atsisakė

Pagal Europos Sąjungos (ES) direktyvas, gyvsidabriniai termometrai Lietuvoje neparduodami jau nuo 2009 m. Jais dažniausiai domisi vyresnio amžiaus žmonės. Tokiais atvejais vaistininkai primena, kad minimi termometrai uždrausti dėl saugumo priežasčių – nuodingų gyvsidabrio garų juos sudaužius. Be to, temperatūros rezultato reikėdavo laukti mažiausiai 7-10 min. Kaip alternatyva šiam termometrui siūlomas stiklinis termometras be gyvsidabrio.

Renkantis termometrą užtenka atsižvelgti į tai, kurie šeimos nariai juo naudosis. Šiuo metu vaistinėse galima rinktis iš 18 skirtingų rūšių termometrų.

Stikliniai termometrai pasižymi nedidele kaina, atrodo taip pat kaip ir senieji gyvsidabriniai termometrai. Vienintelis jų skirtumas nuo pastarųjų – sunkesnis „nukratymas“, nes užpildymui naudojamos saugios medžiagos nėra tokios judrios kaip gyvsidabris. Elektroniniai termometrai kainuoja šiek tiek daugiau, kūno temperatūrą užfiksuoja vos per 1 min. Patogu tai, kad pabaigus matavimą, termometras skleidžia garsinį signalą, automatiškai įsimena paskutinio matavimo duomenis ir pats išsijungia.

Kūdikiams – žindukai

Rinkos naujovėmis itin rekomenduojama pasidomėti tėvams, auginantiems mažus vaikus.

Patiems mažiausiems gaminami specialūs termometrai – žindukai. Jie atsparūs vandeniui, o rezultatas matomas jau po 16 s. Vaikų temperatūrai matuoti taip pat labai patogus bekontaktis termometras, matuojantis temperatūrą per atstumą kaktos paviršiuje. Jis brangesnis nei elektroniniai termometrai, tačiau juo galima išmatuoti temperatūrą net ir miegančiam vaikui, taip pat patikrinti pieno buteliuko, kambario ar vandens temperatūrą. Rezultatas matomas vos po 1-3 s.

Suaugusiems tinka visi išvardyti variantai, todėl lieka rinktis pagal patogumą („nukrėsti“, laikyti pažastyje ar matuoti per atstumą), matavimo laiką (nuo 1 s iki 10 min.), kitus papildomus poreikius (paviršiaus ir kambario temperatūros matavimas), suteikiamą garantiją, kainą. Šeimai su mažais vaikais rekomenduojamas bekontaktis termometras. Jis yra tikslesnis, greitesnis, patogumo ir turi papildomų funkcijų (kambario ir paviršiaus temperatūros matavimas). Pigesnis variantas – elektroninis lanksčiu galiuku atsparus vandeniui termometras.

Senus gyvsidabrio termometrus gyventojai gali nemokamai pristatyti į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles savo miesto savivaldybėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS