COVID-19 sirgusi moteris mirė nuo kitų ligų: kodėl pateko į viruso aukų sąrašą? | Diena.lt

COVID-19 SIRGUSI MOTERIS MIRĖ NUO KITŲ LIGŲ: KODĖL PATEKO Į VIRUSO AUKŲ SĄRAŠĄ?

  • 30

Antradienį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) paskelbė, kad nuo COVID-19 Lietuvoje mirė penki asmenys. Vienas iš mirties atvejų užfiksuotas Marijampolės apskrityje – užgeso 53-ejų moters gyvybė. Dėl mirties priežasties užvirė tikra painiava.

Medikė: moters mirties priežastis – kitos ligos

Portalas antradienį skelbė, kad likus dienai iki antrojo Seimo rinkimų turo mirė COVID-19 sirgusi komisijos pirmininkė. Sekmadienį moteris vykusiuose Seimo rinkimuose turėjo užimti vienos rinkimų apylinkės pirmininkės pareigas. Buvo teigiama, kad 53-ejų moteris mirė nuo COVID-19, tačiau artimieji tikina, kad jie nežinojo, kad ši liga velionei buvo konstatuota.

Kadangi aprašyta situacija sukėlė daugiau klausimų, nei buvo gauta atsakymų, portalas kauno.diena.lt dar kartą dėl šio atvejo susisiekė su Marijampolės ligoninės atstovais. 

„Moters mirties priežastis yra kitos ligos, tačiau ši pacientė sirgo koronavirusu, – trečiadienį portalui teigė ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus vedėja Danutė Voverienė. – Koronaviruso testas moteriai buvo padarytas spalio 20 dieną, o teigiamą atsakymą ji gavo spalio 21 d. Tačiau tai, kad ji buvo užsikrėtusi koronavirusu, nebūtinai reiškia, kad dėl COVID-19 ji turėjo ir mirti. Mes tikrai taip galvojame ir šeimos gydytojo tokia pati nuomonė.“

freepik.com

Medikė teigė, kad 53-ejų moteris greitąją medicinos pagalbą kvietė dėl dusulio. „Tokia klinika galėjo būti dėl pagrindinio susirgimo, – sakė D. Voverienė. – Klinikinė mirtis įvyko greitosios medicinos automobilyje, ji buvo reanimuojama, kol vyko pas mus, ir pas mus moteriai buvo atlikta reanimacija. Kviečiant greitąją ji pati pateikė informaciją, kad serga koronavirusu.“

Portalui 53-ejų velionės dukra teigė, kad mama daug metų sirgo bronchine astma, turėjo lėtinių ligų.

Tačiau tai, kad ji buvo užsikrėtusi koronavirusu, nebūtinai reiškia, kad dėl COVID-19 ji turėjo ir mirti.

Antradienį NVSC atstovė Justina Petravičienė nurodė, kad: „Asmuo mirė spalio 24 d. Kai mes gauname informaciją iš ligoninių apie mirtį, tada ta informacija patenka į mūsų sistemą ir mes ją paskelbiame. Ši mirtis į sistemą yra įtraukta vakar. Pagal tai, kokie duomenys pateikti NVSC negalime spręsti, ar asmuo turėjo gretutinių ligų, nes tai nebuvo įvardinta“, – aiškino J. Petravičienė. Tad NVSC pateiktoje COVID-19 statistikoje ir buvo rašoma, kad 50-59 metų amžiaus grupei priklausantis asmuo mirė nuo koronaviruso, o ne nuo kitų ligų.

Pasiteiravus, kodėl galėjo būti suklysta visuomenei pateikiant statistinius COVID-19 duomenis, D. Voverienė nesiėmė vertinti situacijos. „Pas mus nurodyta, kad kitos ligos yra šalia. Kalbėjome su Marijampolės filialu (NVSC, aut.past.) ir jie pirmadienį pateikė informaciją, kad moteris mirė dėl kitų ligų, – aiškino medikė. – Šį savaitgalį mūsų ligoninėje nebuvo asmens, kuris mirtų nuo COVID-19, o ši moteris buvo vienintelė, kuri buvo užsikrėtusi koronavirusu, bet mirė nuo kitų ligų.“

Dar kartą pasiteiravus, kad galbūt kalbame ne apie tą patį asmenį, apie kurio mirtį nuo koronaviruso pranešė NVSC, medikė patikino, kad šis atvejis yra tas pats. „Gal ne taip suprato, negaliu pakomentuoti, – paklausta, kodėl galėjo įsivelti klaida teigė medikė. – Tai yra tas pats žmogus, vienintelis atvejis pas mus.“

Jei reikia, statistiką pakeičia

Peržiūrėjus kelių dienų NVSC pateiktus COVID-19 atvejų ir mirties statistinius duomenis, šis mirties atvejis tarp 50 - 59 metų amžiaus asmenų Marijampolės apskrityje yra vienintelis. 

Trečiadienį dar kartą susisiekus dėl marijampolietės mirties su NVSC specialistais, buvo teigiama, kad mirties faktą konstatuoja ir dėl priežasties sprendžia gydytojai, o ne visuomenės sveikatos specialistai.

„Šis mirties atvejis priskirtas prie mirties dėl COVID-19, nes kitokios informacijos šiuo metu NVSC nėra gavusi, – trečiadienio popietę teigė NVSC atstovė Justina Petravičienė. – Jeigu ekspertai pateiks kitokią informaciją ir nurodys, kad asmens mirties priežastis yra kita, atsižvelgus į ją, atitinkamai statistika bus keičiama, t. y. asmuo būtų vertinamas kaip užsikrėtęs COVID-19, bet miręs dėl kitų priežasčių.“

freepik.com

Pasiteiravus, ar dažnai tenka tikslinti mirčių nuo COVID-19 statistiką, NVSC atstovė teigė, kad šie atvejai yra reti. „Dėl tikslinimo – tai vienetiniai atvejai. Turėjome tokį atvejį, kai informaciją tikslinome dėl to, kad iš gydymo įstaigos buvo gauta informacija, jog užsikrėtusysis koronavirusu mirė dėl kitų priežasčių, tačiau tos dienos vakare iš gydymo įstaigos gavome patikslintą informaciją, kad asmens priežastis yra koronavirusas“, – teigė specialistė. 

Jeigu ekspertai pateiks kitokią informaciją ir nurodys, kad asmens mirties priežastis yra kita, atsižvelgus į ją, atitinkamai statistika bus keičiama.

Apie mirtį paskelbė po kelių dienų

Marijampolietės dukra Irma portalui kauno.diena.lt pasakojo, kad mamos mirtis buvo netikėta. „Mes nežinojome, kad mama serga koronavirusu, buvo užsiregistravusi tyrimui, nes turėjo atlikti rinkimų apylinkės pirmininkės pareigas. Ji buvo izoliacijoje, nes jos kolegės buvo užsikrėtę COVID-19, tad mama dirbo iš namų, – pasakojo dukra. – Ji daug metų sirgo bronchine astma, turėjo lėtinių ligų. Neseniai eidama į darbą ji įlipo į balą ir visą dieną darbe buvo šlapiomis kojomis. Nesame tikri, kad mama išties sirgo koronavirusu. Mamą į ligoninę išvežė šeštadienį ir jos gyvybė greitai užgeso.“

Marijampolės ligoninės Ryšių su visuomene specialistė Aistė Visockienė antradienį teigė, kad spalio 24 dieną mirusiai moteriai buvo nustatytas koronavirusas. „Koronavirusas buvo nustatytas ne pas mus. Greitoji teigė, kad jie žinojo, kad ji serga koronavirusu (buvo nustatytas spalio 21-22 dieną) ir jie rengėsi vykti kaip pas sergančiąją. Ligoninės priėmime nebuvo darytas tyrimas dėl koronaviruso, tačiau teigiamas atsakymas buvo matomas sistemoje. Ši moteris turėjo gretutinių ligų, tad, ar tikrai koronavirusas buvo mirties priežastis, atsakys teismo medicinos ekspertai“, – sakė ligoninės atstovė.

Kaip jau buvo rašyta antradienį, ir nors moteris mirė šeštadienį, informacija apie šį mirties atvejį oficialioje COVID-19 statistikoje atsirado tik po kelių dienų.

„Tiksliai atsakyti negaliu, bet greičiausiai dėl darbų gausos gydytojai nepranešė. Pirmadienį atėjusi skyriaus vedėja pranešė“, – teigė A. Visockienė.

NVSC atstovė J. Petravičienė nurodė, kad informacijos apie šią mirtį iš ligoninės sulaukė tik pirmadienį, apie pietus.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

Anonimas

Kalbama, kad mirusiojo artimieji gauna 1000 eur jei pasirašo, kad sutinka su diagnoze...

Juozas

Visi mirė turėdami gretutinių ligų .Ar tikrai tas karūnuotas slibinas taip pjauna žmones.? Gal praeitais ar užpraeitais metais daugiau mirė ar mažiau ? Valstybinė paslaptis ,statistikos skelbti niekas negali ar nenori ? Paskelbtų praeitų kelių metų mirčių tikrus duomenis kas mėnesį ,gal pradėčiau ir aš bijoti ?.

zxc

Nuo kada nuo astmos taip paprastai miršta žmogus? Nejuokinkit. Ot džiaugsmo runkeliams dabar, kad atsirado viena paini mirtis....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS