Dėl vabzdžių įgėlimų – panika | Diena.lt

DĖL VABZDŽIŲ ĮGĖLIMŲ – PANIKA

Klaipėdiečiai skundžiasi, kad šį pavasarį juos puola itin agresyvūs vabzdžiai. Dėl staiga kilusių alerginių reakcijų gyventojai plūsta į vaistines. Medikai įspėja, jog po tokių gyvių atakų gali prireikti net antibiotikų.

Sutino koja

Sode dirbusi klaipėdietė net nespėjo pastebėti, koks vabzdys staiga jai įgėlė į koją.

„Įkando ir nuskrido, tik šiek tiek panižo įkandimo vietą. Tačiau praėjus parai prasidėjo baisi alergija. Koja sutino taip, kad nesimatė jos kauliukų. Galų gale ėmė labai skaudėti visą pėdą, o koja tapo karšta, negalėjau net prisiliesti“, – pasakojo moteris.

Vaistinėje klaipėdietė išgirdo, kad ji – ne pirmoji atskubėjusi medikamentų.

„Nežinia, kas čia pasidarė. Buvo daug žmonių, kurie skundėsi, jog juos sugėlė kažkokie vabzdžiai. Man teko gerti antialerginius vaistus, nors niekada nėra kilę jokių alerginių reakcijų. Vaistininkės pasakojo, kad žmonės šluoja ne tik tepalus, skirtus naudoti įkandus vabzdžiams, bet ir repelentus“, – pasakojo klaipėdietė.

Puola grambuoliai

Po šiltos žiemos miestiečiai pastebi ir itin daug skraidančių grambuolių.

„Toks jų ciklas, kas ketveri metai jų padaugėja. O ir žiema šalta nebuvo, tad lervos neiššalo. Nieko stebėtino, taip jau nutinka gamtoje“, – tikino Pajūrio regioninio parko ekologas Erlandas Paplauskis.

Užmiestyje sodybą turintys klaipėdiečiai pasakojo, kad šiais metais jų sovietmečiu statytą trobelę užplūdo tiek daug grambuolių, jog vos spėjama juos naikinti.

„Sutemus grambuoliai nuklojo visą namo sieną. Suskrido į šviesą, nes viduje degė lempa. Vienu metu buvo galima pamatyti kelias dešimtis šių vabzdžių“, – tikino klaipėdietis.

Grėstų komplikacijos

Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamento vadovė gydytoja dermatovenerologė Jolanta Česienė tikino, kad ir pati visai neseniai buvo sukąsta uodų.

„Šįmet itin aktyviai puola vabzdžiai. Pačiai teko patirti, nors negaliu pasakyti, kad sulauktume daugybės pacientų. Gal žmonės kreipiasi į savo šeimos gydytojus ir tokie pranešimai ligoninių nepasiekia“, – aiškino J.Česienė.

Klaipėdietės istorija apie sutinusią koją gydytojos nenustebo.

„Jei įkąsta į koją, tikrai turėjo skaudėti, gali ir tempti, perštėti, koja gali parausti, karščiuoti. Įkandus vabzdžiui, su jo seilėmis į kraują patenka toksinai. Negydant gali pasireikšti smulkių kraujagyslių uždegimų. Net gali išsivystyti rožė, pakilti temperatūra“, – pasakojo medikė.

Į organizmą patekus toksinams, vystosi uždegimas, pasak J.Česienės, išsivysto edema arba tinimas, kuris užspaudžia smulkiąsias kraujagysles. Tada žmogui gali prireikti antibiotikų.

„Tada koja gali būti arba labai karšta, arba labai šalta. Jei žmogus alergiškas, reakcija gali išsivystyti labai greitai. Jei ne, alergija gali pasireikšti ir po dienos“, – pastebėjo J.Česienė.

Uodams – ne laikas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento specialistai duomenų apie vabzdžių sukeltus klaipėdiečius nerenka.

„Mes užsiimame tik užkrečiamosiomis ligomis, apsiribojame erkėmis. Alerginės reakcijos mus domintų tik tuomet, jei jos pasireikštų po skiepų. Šį pavasarį jau žinomi du atvejai, kai fiksuota Laimo liga. Laukiame ir uodų suaktyvėjimo, tačiau jiems orai dar per vėsūs. Uodai juk perneša maliariją“, – tikino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Pečkauskienė.

GALERIJA

  • Dėl vabzdžių įgėlimų – panika
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ww

Ikando sode kazkoks vabzdys i kairi sona is nugaros puses. Po dienos atsirado patinimas,paraudimas,o ikandimo vietoje balta deme. Po keliu dienu atsirado kraujosruvos taskines,tinimas nepraeina,jau nebeniezti,bet dabai uziena skausmo pliupsniai,lyg kazkas durtu su adata, labai skausminga. Gavosi kazkokia alergija,nors niekada anksciau neteko susidurti su tokiu reiskiniu. Kenciu ir laukiu,kada praeis. Pas gydytoja talona gauciau tik po savaites,tai dabar kaip ir nera prasmes. Anksciau tikrai zmones nebuvo tokie alergiski,ar tie vabzdziai dabar kokia zaraza uznesa,sunku suprasti.

butu

Labai gerai, jei gydytoja Cesiene papartu , kaip patekti konsultacijai , to labiau su įkandimų.

Kopa

Buvau su botais ir dzinsais....nesuprantu kas galejo sugelti..panašiai kaip dilgélè... visą savaitę buvo raudonos dèmès ir niežèjo.. dar dabar nyksta tik , nebèra niežèjimo...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS