Dokumentas, kurį pravartu pasiimti į kelionę | Diena.lt

DOKUMENTAS, KURĮ PRAVARTU PASIIMTI Į KELIONĘ

  • 3

Europos sveikatos draudimo kortelė (ESDK) garantuoja nemokamą būtinąją medicinos pagalbą privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems Lietuvos gyventojams viešint Europos šalyse. Tuo ne kartą įsitikino Ignalinoje gyvenanti Inga Češulienė. Jos šeimai ir kitiems dviračių sporto mėgėjams ši kortelė padėjo kritinėse situacijose.

Pamokė kolegės nelaimė

Anksčiau profesionaliai sportavusi, o dabar vaikus treniruojanti ignalinietė teigia, kad turėti kelionėje ESDK ar ją laikinai pakeičiantį sertifikatą išties naudinga.

„Kadangi sportininkai privalo būti apdrausti nuo traumų ir nelaimingų atsitikimų, anksčiau daugelis galvojo, kad tokio draudimo vykstant į užsienį užtenka. Dėl to tokios kortelės dauguma neturėjo. Tačiau po vieno įvykio Lenkijoje, nutikusio prieš kurį laiką, visi buvome įspėti, kad vykstant į užsienį būtina ligonių kasoje pasiimti ESDK“, – teigia I. Češulienė.

Moteris prisimena, kaip tuomet traumą patyrusi dviratininkė, su kuria kartu vyko į ligoninę Lenkijoje, pateikė personalui turėtą traumų ir nelaimingų atsitikimų draudimo įrodymą, tačiau niekas jai nesuteikė būtinosios medicinos pagalbos. Nukentėjusioji ligoninės priimamajame praleido net kelias valandas. Išsiaiškinta, kad medikai nemokamai merginą apžiūrės tik tada, kai ji pateiks dokumentą, suteikiantį teisę gauti būtinąją medicinos pagalbą, už kurią sumokės mūsų šalies ligonių kasa. Taigi būtinoji pagalba jai buvo suteikta tik tada, kai mergina gavo iš Lietuvos šį dokumentą.

Buvusi sportininkė sako žinanti panašų atvejį, nutikusį ir Nyderlanduose. Todėl dabar ji sau ir vaikams turi ligonių kasų išduotas ESDK, taip pat atsakingai patikrina, ar kortelės vis dar galioja. I. Češulienė prisimena, kad dukrai išduota ESDK kartą jau teko pasinaudoti lankantis Ispanijoje. Tuomet, pasak moters, jokių problemų nekilo ir dukra būtinąją medicinos pagalbą gavo nemokamai.

Tokia patirtis dviračių sporto atstovę skatina ir treniruojamiems vaikams nuolat priminti, kad, prieš vykstant į kelionę, būtina pasiimti ESDK. Juk, anot pašnekovės, niekada nežinai, kas gali nutikti.

Gyventojai kaupia senas ESDK ir neapsižiūrėję pasiima jas į keliones.

Kortelę būtina vežtis

Ligonių kasos specialistai pastebi: kartais pasitaiko atvejų, kai internetu pateikiamas prašymas gauti ESDK, o atsiimti kortelės neatvykstama. Žmonės galvoja, kad užtenka gauti patvirtinimą e. paštu apie kortelės užsakymą, o atsiimti jos nebūtina. Klaidingai galvojama, kad suformuota kortelė tampa savaime galiojanti ir esą nereikia jos pateikti. Kita problema – dalis gyventojų nepateikia kortelės užsienio šalių gydymo įstaigoms, nors ją turi. Taip pat kartais manoma, kad ESDK turėjimas savaime per ją išdavusią įstaigą išsprendžia paslaugų kompensavimo klausimą.

Ligonių kasų specialistai atkreipia keliautojų dėmesį, kad duomenys apie ESDK turėjimą automatiniu būdu į užsienio šalių gydymo įstaigų duomenų bazes nepatenka, tad ESDK reikia ne tik turėti su savimi, bet ir būtinai pateikti, kad ES šalių gydymo įstaigos nepaprašytų pačių pacientų apmokėti jiems suteiktų būtinosios medicinos pagalbos paslaugų išlaidų.

Be to, pastebima, kad gyventojai kaupia senas ESDK ir neapsižiūrėję pasiima jas į keliones. Pateikus tokią kortelę užsienio gydymo įstaigoje, už būtinąją medicinos pagalbą tektų mokėti patiems ir tik vėliau būtų galima susigrąžinti išlaidas.

Daugiausia sumokėta Vokietijoje

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, praėjusiais metais ligonių kasos gyventojams išdavė beveik 218 tūkst. ESDK ir beveik 35 tūkst. jas pakeičiančių sertifikatų.

Pernai prireikė 18 mln. eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų apmokėti sąskaitoms už Lietuvos apdraustiems asmenims suteiktas būtinosios medicinos pagalbos paslaugas pagal pateiktas ESDK ar sertifikatus ES, Europos ekonominės erdvės šalyse, Šveicarijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Daugiausia – beveik 6 mln. eurų – buvo sumokėta už būtinąją pagalbą, suteiktą lietuviams Vokietijoje. Dar apie 1,7 mln. eurų kompensuota būtinoji medicininė pagalba Lietuvos apdraustiems asmenims, viešėjusiems Prancūzijoje, 1,3 mln. eurų – Švedijoje, 1,2 mln. eurų – Belgijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tam ar tai cha

jei esi pats,-i balvonas tai nekaltink kitų. Ligonių kasos išduoda. Kaune tokia prie Prisikėlimo bažnyčios(senosios). Tiksliau pasiieškok pats ar pati, bent protingos veiklos turėsi

cha

Balvonas žurnalistas galėjo ne tik pareklamuoti tą ESDK, bet ir parašyti kur ir kaip ją gauti. Tuo mūsų spauda ir skiriasi nuo Baltarusijos spaudos ir TV, kur tokie dalykai nepamirštami.

yja

mūsų šeima visuomet turim ne tik kortelę, bet ir papildomai draudžiamės. Keli eurai sukuria didesnes galimybes, o jei neprireikia tai ir puiku. Laimei nei karto neteko pasinaudot, bet draudžiamės visuomet visam kelionės laikui + 1 diena.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS