A. Dulkys – apie beždžionių raupus Lietuvoje: staigaus augimo kol kas nematau | Diena.lt

A. DULKYS – APIE BEŽDŽIONIŲ RAUPUS LIETUVOJE: STAIGAUS AUGIMO KOL KAS NEMATAU

  • 21

Lietuvoje – jau trys beždžionių raupų atvejai, jie tarpusavyje nesusiję ir visi kol kas įvežtiniai. Anot medikų, užsikrėtusieji jaučiasi gerai ir gydosi namuose. Situaciją LNK pakomentavo ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Matyt, staigaus augimo kol kas nematyčiau. Žiūrint pagal kitų šalių situaciją, tarkime, Latvijoje pirmas atvejis buvo birželio pradžioje, o šiuo metu yra trys. Estijoje pirmasis atvejis buvo birželio pabaigoje, o šiuo metu yra aštuoni atvejai. Bet jeigu žiūrėtume į Europą ir pasaulį apskritai, tai skaičiai yra pakankamai dideli, nes, tarkime, birželio pradžioje visame pasaulyje buvo tūkstantis atvejų, o dabar – 23 tūkst. Dominuoja Europa – 73 proc. visų atvejų yra Europa“, – aiškino A. Dulkys.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Trys Lietuvoje užfiksuoti beždžionių raupų atvejai tarpusavy nėra susiję.

„Jie visi Lietuvos piliečiai. Juos visus vienija tai, kad jie grįžo į Lietuvą iš užsienio ir ta valstybė yra Vokietija. Bet asmenys tarpusavy nesusiję. Žinau, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) tikrai nustatė visus kontaktus, visi asmenys informuoti, gavo rekomendacijas“, – tvirtino A. Dulkys.

Pasak ministro, Lietuvos tarnybos į situaciją žvelgia ypač rimtai, jos nėra atsipalaidavusios.

Vakcinacija beždžionių raupų atžvilgiu yra kitokia. 

„Pasirodžius šiai informacijai, iš karto buvo parengtos rekomendacijos visoms gydymo įstaigoms, užsakyti antivirusiniai vaistai, vakcinos. Vakcinos turi atkeliauti rugpjūčio pabaigoje, o vaistų galime tikėtis rugsėjo mėnesį“, – sakė jis.

Vis dėlto vakcinų Lietuvą gaus pakankamai mažai.

„Vakcinacija beždžionių raupų atžvilgiu yra kitokia. Ji yra rekomenduojama ne masinei vakcinacijai, bet būtent tada, kai jau žinoma, kad šie žmonės turėjo artimą kontaktą su sergančiu asmeniu – tada jiems skirta vakcinacija. Antivirusiniai vaistai taip pat nėra prevenciniai, jie yra skirti gydyti sunkioms būklėms“, – pabrėžė ministras.

Taip pat skiepijami gali būti sveikatos apsaugos darbuotojai, kurie kontaktuoja su ligoniais.

A. Dulkys pabrėžė, kad dabar gyventojams svarbu laikytis elementarių higienos priemonių.

„Tie žmonės, kurie suserga, yra identifikuojami. Visi žmonės, apie kurių kontaktus žinoma, yra informuojami. Tada belieka laikytis elementarių taisyklių, t. y. jokių apsikabinimų, jokių bendrų rankšluosčių, patalynių, bendrų daiktų. Noriu akcentuoti, kad beždžionių raupais gali užsikrėsti visos amžiaus grupės ir visais būdais: ir nuo sergančio žmogaus, ir nuo gyvūno, ir nuo daiktų“, – aiškino A. Dulkys.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Lina Kazlauskytė

Jai viską uždraudžiate uždrauskite ir balius karuomėnyje baliai kiek viena karta visuose

Špricas \\\\\.../////

Jau apie tą nedašutėlį nei rašyti,nei skaityti nesinori.

Seime pavojus

Didžiausias židinys gali būti Seime.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS