A. Dulkys: prieš nesiskiepijančius gyventojus gali tekti imtis griežtesnių priemonių | Diena.lt

A. DULKYS: PRIEŠ NESISKIEPIJANČIUS GYVENTOJUS GALI TEKTI IMTIS GRIEŽTESNIŲ PRIEMONIŲ

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad ministerija jau ruošia scenarijus, kokių priemonių reikėtų imtis, jei epidemiologinė situacija dėl COVID-19 imtų vėl blogėti. Vis dėlto ministras tikina, kad jei rudenį prireiktų karantino, nuo COVID-19 pasiskiepiję gyventojai galėtų tikėtis švelnesnių karantino sąlygų.

„Taip, svarstome. Žiūrime kriterijus, svarstome scenarijus ir šiuo metu tai aptariame tarpinstituciniame lygmenyje, žiūrime į tai kaip į visumą, nes už to stovi ir šalies ekonomika. Ir, be abejo, matyt, pagrindinis skirtumas, kad dabar mes nebegalime naudoti to paties matymo, kuris buvo ankstesnių pandeminių bangų metu“, – žurnalistams po apsilankymo Palangos vakcinacijos centre teigė A. Dulkys.

„Viena pandemijos banga buvo, kai nebuvo nei patirties, nei žinojimo, nei vakcinų, nei testų. Kitą bangą mes jau pasitikome be vakcinų, bet jau turėdami testavimą. Dabar mes turime vakcinas, turime testavimą, vadinasi, čia turi veikti kitoks komplektas“, – pridūrė jis.

Vis dėlto ministras akcentavo, kad svarstant papildomas saugos priemones reikėtų galbūt daugiau sekti ne patį koronaviruso atvejų skaičių, o to pasekmes.

Jis teigė, kad „turėtume sekti ne tiek atvejų skaičiaus didėjimą, kiek žiūrėti, kokias tie atvejai sukelia pasekmes“.

„Tai reiškia, koks yra hospitalizacijos mastas, kokio sunkumo yra ligoniai, kaip pildosi sveikatos apsaugos sistema, ar pajėgia su tuo gyventi“, – vardijo ministras.

Anot jo, Vyriausybės prioritetas – kad rudenį visi moksleiviai eitų į mokyklas.

„Turime viską kartu padaryti. Galbūt gali tekti imtis ir griežtesnių priemonių ir dėl testavimo, ir dėl skiepijimosi, kad visi pasiektume rezultatą, kad rudenį mokymasis sugrįžtų į kontaktinį“, – kalbėjo ministras.

Mes dabar jau esame tame etape, kai nebeturime teisės ignoruoti pusės Lietuvos gyventojų, kurie pasiskiepijo. Ir jie taip pat turi teisę kelti klausimą, kad nebegalime naudoti tokių pačių priemonių. Mes norime gyventi normalų gyvenimą.

Rudenį karantinas būtų kitoks

A . Dulkys taip pat patikino, kad jei dėl situacijos blogėjimo rudenį prireiktų įvesti karantiną, jis, anot ministro, būtų kitoks. Jo teigimu, nuo COVID-19 pasiskiepiję gyventojai galėtų tikėtis švelnesnių karantino sąlygų.

„Mes dabar jau esame tame etape, kai nebeturime teisės ignoruoti pusės Lietuvos gyventojų, kurie pasiskiepijo. Ir jie taip pat turi teisę kelti klausimą, kad nebegalime naudoti tokių pačių priemonių. Mes norime gyventi normalų gyvenimą“, – sakė A. Dulkys.

Ministras teigė, kad pasiskiepijusiems gyventojams ir karantino metu galėtų galioti Galimybių pasas ar panašios priemonės, suteikiančios didesnes galimybes.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į kai kuriose šalyse kilusią diskusiją dėl privalomo skiepijimo. A. Dulkys pabrėžė, kad vakcinacijos apimtims Lietuvoje nedidėjant apie privalomą skiepijimą gali tekti svarstyti ir Lietuvoje.

„Mes dar nesame pasiekę to etapo, bet aš neslėpsiu, jeigu toliau didės grėsmės visos visuomenės sveikatai, valstybės interesams, tai yra ir valstybės nacionalinio saugumo klausimas, tai yra nejuokinga. Jeigu tų „zuikiaujančių“ ir toliau bus daugiau, gali tekti svarstyti ir kitas priemones“, – teigė A. Dulkys.

Ministras taip pat prakalbo ir apie galimybę tam tikrais atvejais apmokestinti COVID-19 testus.

„Testai kainuoja. Ir aš suprantu, kad kol kovojame su didžiule pandemijos banga, taip, mūsų yra interesas, kad valstybė tai finansuotų. Tačiau jeigu jau valstybė turi efektyvesnį būdą, jis yra pasiūlytas ir juo nenorima naudotis, labai natūralu, kad mes pradėsime diskutuoti, jog tam tikrais atvejais už testus reikėtų mokėti patiems“, – sakė A. Dulkys.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 279 tūkst. 488 žmonės, šiuo metu tebeserga 678. Ligoninėse gydomi 55 žmonės.

Lietuvoje mažiausiai vieną skiepą nuo koronaviruso yra gavę 46,1 proc. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (137)

Saulius

Iprasta medicinine kauke yra per silpna kad galetu apsaugoti nuo virusu.Vietoj jos reikia rinktis 2 arba 3 klases FFP apsaugines kaukes.

Ei Dulky

ar tau su galva viskas gerai ?? ar tu nepastebi, kad pradedi gąsdinti tautą ??ATSIPEIKĖK!!!

//.....

Kokių priemonių imsies prieš masė pabėgėlių, kurie ateina ne tik su teroro tikslais ir su virusiais,Skiepyk visus pabėgėlius.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS