A. Dulkys: tikėtina, kad iš Danijos gavus „AstraZeneca“ vakcinų, galėtume pradėti masinį skiepijimą | Diena.lt

A. DULKYS: TIKĖTINA, KAD IŠ DANIJOS GAVUS „ASTRAZENECA“ VAKCINŲ, GALĖTUME PRADĖTI MASINĮ SKIEPIJIMĄ

Jei būtų papildomai gauta „AstraZeneca“ vakcinos iš Danijos, tikėtina, kad Lietuvoje būtų pradėtas masinis vakcinavimas, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Priklausomai nuo situacijos, kuri būtų tuo metu, o labai tikėtina, kad tuo metu turėsime ir kitų vakcinų prioritetinių grupių skiepijimui, visai tikėtina, kad pradėtume masinį vakcinavimą“, – per Vyriausybės valandą Seime sakė A. Dulkys.

Anot jo, būtų sudaryta galimybė skiepytis visiems Lietuvos žmonėms, kurie manytų, kad „bendra vakcinos nauda didesnė už rizikas, sudarant galimybę kuo didesniam ratui Lietuvos žmonių sugrįžti į normalų gyvenimą“.

Premjerė Ingrida Šimonytė sakė neabejojanti, kad atsiras pakankamai norinčių pasiskiepyti „AstraZeneca“ vakcina.

„Beveik 174 tūkst. žmonių yra paskiepyti ta vakcina ir tos vakcinos likučiai tikrai nėra labai dideli. Jei ta vakcina būtų pasiūlyta visiems norintiems skiepytis, tikrai atsirastų pakankamai žmonių, kurie ateitų ir pasiskiepytų, įvertinę jos naudą ir teikiamą apsaugą“, – sakė premjerė.

Premjerė I. Šimonytė ketvirtadienį patvirtino, kad Lietuva prašo Danijos perduoti jai „AstraZeneca“ koronaviruso vakcinas.

Danija šią savaitę tapo pirmąja Europos Sąjungos šalimi, nusprendusia visiškai nebenaudoti „AstraZeneca“ vakcinos.

Pasak Lietuvos premjerės, kol kas nėra aišku, į kokius kiekius galėtų pretenduoti Lietuva ir kaip Danija nuspręs juos padalinti.

Anksčiau apie ketinimą prašyti Danijos nepanaudotos vakcinos pranešė ir Latvija.

Šalis sprendimą atsisakyti „AstraZeneca“ priėmė dėl įtariamo reto, bet rimto šalutinio poveikio, nepaisant Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos vaistų agentūros rekomendacijų tęsti skiepijimą šia vakcina.

Danijoje daugiau nei 140 tūkst. žmonių gavus anglų ir švedų kompanijos vakciną, užregistruoti du su skiepais susiję trombozės atvejai, kurių vienas buvo mirtinas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

klausyk

dulky? matosi likimas neveltui toki dave ir nedulkink zmonems smegenu nes prievartos negali buti o jei ne tai veiksmai bus tolygus karui pries zmonija uz ka teks atsakyt ISIDEMEK....senjoras....

Ar tai "melagiena"?

Amerikiečių medicinos prekių milžinės „Johnson & Johnson“ (J&J) gamykloje Baltimorėje nebebus gaminama „AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso, šeštadienį pranešė dienraštis „The New York Times“. Cituodamas kompanijos pareiškimą laikraštis nurodė, kad J&J rangovės „Emergent BioSolutions“ gamykla nuo šiol specializuosis savo vakcinos gamyboje. Tokiu žingsniu siekiama išvengti šią savaitę padarytos klaidos, dėl kurios buvo pripažinti netinkamomis 15 mln. vakcinos dozių. Buvo pranešta, kad gamyklos darbuotojai atsitiktinai supainiojo J&J vakcinos nuo COVID-19 ir kito preparato ingredientus, o gautas produktas neatitiko reikalavimų, todėl nebuvo leista jo naudoti. „Johnson & Johnson“ prisiėmė visą atsakomybę už tą incidentą".Įdomios paralelės. 1) Nebebus gaminama „AstraZeneca“ vakcina; 2) Gamyklos darbuotojai atsitiktinai supainiojo J&J vakcinos nuo COVID-19 ir kito preparato ingredientus 3) Gautas produktas (15 mln. dozių???) neatitiko reikalavimų. Tai kas supainiota ir kas nebus gaminama?

Skandinavai neskuba+

Jei ką domina, esu ne vien tik medikas, bet ir medicinos mikrobiologas. Ir gerai prisimenu pirmuosius jau nepriklausomos Lietuvos metus, kai Kopenhagos (vėliau - ir Gioteborgo) mikrobiologai Kaune ir Vilniuje teikė moralinę ir profesinę pagalbą ir realią paramą lietuviams. Todėl ir žinau Danijos pajėgumus aptariamoje srityje ne iš politikavimo specialistų. P.S. Esu neabejojantis vakcinacijos nauda. Ir tvirtinu, kad tik vakcinų dėka 20-jame amžiuje nepalyginamai sumažėjo sergančių imunoprofilaktikos priemonėmis valdomų ligų, pirmoje eilėje - vaikų tarpe.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS