Elektroninės cigaretės: mažesnis blogis ar savęs apgaudinėjimas? | Diena.lt

ELEKTRONINĖS CIGARETĖS: MAŽESNIS BLOGIS AR SAVĘS APGAUDINĖJIMAS?

  • 0

Elektroninių cigarečių populiarumas vis auga. Mokslininkai teigia, kad jos padeda atsisakyti itin žalingų tradicinių cigarečių, tačiau taip pat primena, kad ir elektroninės cigaretės kenkia sveikatai. Beje, naujas prancūzų tyrimas rodo, kad elektroninės cigaretės nėra pats patikimiausias būdas atsisakyti tabako gaminių.

Elektroninės cigaretės neskleidžia dūmų – jos skleidžia garus, išgaunamus šildant tam tikrus cheminius mišinius. Nors tai skamba kaip potencialiai itin žalinga idėja, elektroninių cigarečių užpildų formulės yra tobulinamos laboratorijose ir iš jų bent jau teoriškai galima pašalinti visus vėžio sukėlėjus. Dėl to net ir nikotino turinčius užpildus naudojantys elektroninių cigarečių mėgėjai susiduria su žemesne vėžio rizika nei tie, kurie rūko tradicines cigaretes.

Elektroninių cigarečių populiarumas auga tradicinių rūkalų sąskaita. Daugybė žmonių atsisako tradicinių cigarečių pirkdami šiuos elektroninius prietaisus. Taip, beje, yra ne tik dėl sveikatos, bet ir dėl siūlomų skonių įvairovės bei patogumo. Kai kurie mokslininkai netgi manė, kad elektroninės cigaretės gali būti naudojamos kaip terapija, padedanti atsisakyti tradicinių rūkalų. Ir iš tikrųjų, nemažai rūkančių pamiršta cigaretes perėję prie elektroninių alternatyvų, tačiau daug prie jų sugrįžta.

Prancūzijos mokslininkai dvejus metus sekė 5400 kasdien rūkančių žmonių. Tarp jų – ir tradicinių, ir elektroninių cigarečių mėgėjai. Į tyrimą taip pat įtraukti 2025 žmonės, kurie anksčiau rūkė, tačiau šio blogo įpročio atsikratė. Mokslininkai norėjo palyginti dvi tradicinių cigarečių atsisakymo strategijas: visišką rūkymo atsisakymą ir perėjimą prie elektroninių cigarečių. Paaiškėjo, kad tie, kurie tradicines cigaretes pakeičia elektroninėmis, žymiai dažniau prie jų sugrįžta, nei tie, kurie visiškai meta rūkyti.

Mokslininkai negali paaiškinti, kodėl taip yra. Greičiausiai elektroninių cigarečių rūkymas šiems žmonėms neteikia tokio malonumo, kaip tradiciniai rūkalai. Kuomet žmogus visiškai meta rūkyti, jis sąmoningai atsisako visko, kas yra susiję su rūkymu. Tačiau kai kurie nori išsaugoti potyrius, tačiau sumažinti sveikatai daromą žalą. Kuomet paaiškėja, kad tie potyriai nėra identiški, žmogus nori sugrįžti prie tradicinių rūkalų.

Taigi, mokslininkai teigia, kad elektroninės cigaretės gali padėti sumažinti tradicinių rūkalų vartojimą, tačiau reikia pasitelkti ir kitas strategijas. Juolab, kad elektroninės cigaretės vis tiek kenkia sveikatai. Vienas Kalifornijos Universiteto San Franciske atliktas tyrimas parodė, kad kasdienis elektroninių cigarečių naudojimas padvigubina širdies smūgio riziką. Kitas tyrimas parodė, kad elektroninės cigaretės kenkia ir imuninėms ląstelėms. Todėl, jei tik įmanoma, rūkymo reikėtų visiškai atsisakyti, o ne vieną blogą įprotį pakeisti kitu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS