ES agentūra: dėl omikron atmainos COVID-19 turi virsti endemine liga | Diena.lt

ES AGENTŪRA: DĖL OMIKRON ATMAINOS COVID-19 TURI VIRSTI ENDEMINE LIGA

Omikron varianto plitimas turi nulemti COVID-19 virtimą endemine liga, su kuria žmonija gali gyventi, tačiau kol kas ji vis dar yra pandeminė, antradienį paskelbė Europos vaistų agentūra (EVA).

EVA taip pat pareiškė abejonių dėl visos populiacijos skiepijimo ketvirtąja skiepų nuo COVID-19 doze ir sakė, kad stiprinamųjų dozių kartojimas nėra tvari strategija.

„Niekas nežino, kada tiksliai pasieksime tunelio galą, bet mes jį pasieksime“, – žurnalistams sakė Amsterdame įsikūrusios EVA vakcinų strategijos vadovas Marco Cavaleri (Markas Kavaleris).

„Didėjant populiacijos imunitetui ir atsiradus omikron [atmainai], greta vakcinavimo formuosis daug natūralaus imuniteto – mes greitai judėsime endemijoms artimesnio scenarijaus link“, – sakė jis, bet pabrėžė: „Neturėtume pamiršti, kad vis dar gyvename pandemijos [sąlygomis].“

M. Cavaleri taip pat atkreipė dėmesį į omikron atmainos plitimo nulemtą didžiulį krūvį sveikatos apsaugos sistemoms.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) anksčiau antradienį sakė, jog tikėtina, kad per ateinančius du mėnesius omikron variantu Europoje užsikrės daugiau kaip pusė žmonių.

PSO taip pat įspėjo, kad skiepų nuo COVID-19 stiprinamųjų dozių kartojimas nėra perspektyvi strategija. Panašiai kalbėjo ir Europos Sąjungos EVA.

„Jei laikysimės strategijos kas keturis mėnesius skiepyti stiprinamosiomis dozėmis, galiausiai potencialiai turėsime problemų dėl imuninio atsako“, – sakė M. Cavaleri.

„Antra, savaime aišku, egzistuoja populiacijos nuovargio dėl nuolatinio skiepijimo stiprinamosiomis dozėmis rizika“, – nurodė jis.

Šalims verčiau reiktų pradėti galvoti apie ilgesnius intervalus tarp stiprinamųjų dozių ir jų derinimą su šaltojo sezono pradžia, panašiai taip, kaip dabar skiepijama nuo gripo, sakė M. Cavaleri.

Atskirai EVA paskelbė, jog tyrimai patvirtino, kad nors omikron atmaina yra užkrečiamesnė, ja užsikrėtusių asmenų hospitalizacijos rizika yra perpus ar net tris kartus mažesnė nei delta atmainos atveju.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimui

Taip gerbiamasis, žmonės nesupranta, kad nuo vakcinų silpnėja imunitetas ir daug kas mirė nuo skiepų. Tegul silpnina nuodų visiems užteks. Neskiepytiems stiprios sveikatos ir stipraus imuniteto kuri turime.

Anonimas

Baisiausia kad žmonės daromi kaip konclagerio stovykloje, karo metu Hitlerio laikais.Nuo skiepų taps bejėgiais ir bejėgiais pasipriešinti ,kaip organizms apnuodinds begalybės skiepais. Nu negalima taip žmones naikinti ,tas vyksta pasaulinių mastu. Nejaugi tie kurie skiepyti ,nesupranta kas su jais dedasi.Papasakokite viešumoje kol gyvi, ka jaučiate ,priesinkites kol gyvi ir galite tą padaryti del savo ateities.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS