EVA rekomendavo leisti naudoti raupų vakciną skiepijimui nuo beždžionių raupų | Diena.lt

EVA REKOMENDAVO LEISTI NAUDOTI RAUPŲ VAKCINĄ SKIEPIJIMUI NUO BEŽDŽIONIŲ RAUPŲ

Europos Sąjungos farmacijos priežiūros agentūra penktadienį rekomendavo leisti raupų vakcina skiepyti nuo beždžionių raupų, kurių protrūkį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) gali pripažinti tarptautinio masto ekstremalia visuomenės sveikatai padėtimi.

„EVA vaistų žmonėms komitetas (CHMP) rekomendavo išplėsti raupų vakcinos „Imvanex“ indikacijas, įtraukiant suaugusių asmenų apsaugą nuo beždžionių raupų“, – sakoma Europos vaistų agentūros (EVA) pranešime.

Danijos bendrovės „Bavarian Nordic“ sukurta vakcina „Imvanex“ 2013 metais buvo registruota ES suaugusiųjų profilaktikai nuo raupų. 

Ji taip pat buvo laikoma potencialia vakcina nuo beždžionių raupų dėl beždžionių raupų ir raupų virusų panašumo.

Beždžionių raupai yra mažiau pavojingi ir mažiau užkrečiami nei raupai, kurie buvo išnaikinti 1980 metais.

Pirmieji ligos simptomai yra karščiavimas, raumenų, galvos ir nugaros skausmai, pasireiškiantys per penkias dienas po užsikrėtimo. Vėliau ant veido, delnų ir padų atsiranda į vėjaraupius panašių bėrimų, vėliau – odos pažeidimų, galinčių išplisti į kitas kūno vietas.

Ketvirtadienį PSO ekspertai svarstė, ar beždžionių raupų protrūkis turi būti pripažintas tarptautinio masto ekstremalia visuomenės sveikatai padėtimi ir pasiųstas aukščiausio laipsnio pavojaus signalas, kokį tik gali paskelbti ši Jungtinių Tautų agentūra.

Tai buvo antras PSO ekstremaliųjų situacijų komiteto posėdis dėl beždžionių raupų. JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) duomenimis, šios virusinės ligos atvejų nustatyta 71 valstybėje. Iš viso užregistruota beveik 15 400 atvejų.

Nuo gegužės pradžios apie beždžionių raupų atvejus vis dažniau pranešama iš šalių, nepriklausančių Vakarų ir Centrinės Afrikos regionui, kur ši virusinė liga ilgą laiką buvo endeminė.

EVA vaistų žmonėms komitetas atlieka mokslinį paraiškos vertinimą ir pateikia rekomendaciją, ar preparatas turėtų būti registruotas. 

Tačiau pagal ES teisę EMA neturi įgaliojimų leisti prekiauti vaistiniais preparatais skirtingose bloko šalyse. Leidimą suteikia Europos Komisija, kuri, remdamasi EMA rekomendacija, priima teisiškai privalomą sprendimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jūs čia rimtai?

Prie ko čia visuomenė?!Jei kažkas nevaldo savo organų,tai tegul patys už tai ir atsako:"Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), remdamasi statistiniais duomenimis, sudarė tipinį beždžionių raupais sergančių pacientų profilį. PSO ketvirtadienį Ženevoje pranešė, kad tai daugiausiai jaunesni nei 40 metų vyrai, gyvenantys Europoje ir turintys lytinių santykių su kitais vyrais. Dabartinio protrūkio labiausiai paveiktos šalys yra Vokietija, Didžioji Britanija ir Ispanija – čia registruota po daugiau kaip tūkstantį susirgimų."

SUSIJUSIOS NAUJIENOS