Geros savijautos receptas žiemai: sportas, vitaminai ir kokybiškas miegas | Diena.lt

GEROS SAVIJAUTOS RECEPTAS ŽIEMAI: SPORTAS, VITAMINAI IR KOKYBIŠKAS MIEGAS

  • 0

Atėjus tamsiajam metų periodui, net ir didžiausiems optimistams tenka ieškoti naujų būdų, suteikiančių energijos ir padedančių kovoti su apatija. Rudenį ir žiemą, kai labiausiai trūksta šilumos ir šviesos, dažniau juntamas liūdesys, lengviau pasiduoti negatyvioms emocijoms ir blogai nuotaikai, kartais net visai be priežasties. Specialistai tvirtina, jog sportas – pirmasis žingsnis, padėsiantis jaustis geriau.

Žiemą itin svarbi visavertė mityba, poilsio režimas, mokėjimas valdyti stresą. Nežinantiems, kaip viskam atrasti laiko ir pasirūpinti savimi, patariama pradėti nuo mažų pokyčių. Net neilga kasdieninė mankšta turi didelį poveikį savijautai ir pagerina gyvenimo kokybę.

Vietoje patogios lovos ir serialo – į sporto klubą

Sporto programų vadovė Neringa Jermalaitė teigia, jog šaltuoju metų laiku sporto klubuose išties galima pastebėti didesnius klientų srautus. Tarp jų – tiek aktyvų gyvenimo būdą palaikantys žmonės, vasarą teikę pirmenybę sportui lauke, tiek nauji klientai, vedami noro pradėti sportuoti ir pasiekti norimus rezultatus.

Tai, kad anksčiau visai nesportavę (arba labai mažai) žmonės nusprendžia pradėti žiemą, o ne vasarą – ne sutapimas. „Trumpėjant vakarams, daugiau žmonių renkasi užsiėmimus sporto klube, kurie padeda atsipalaiduoti. Žinoma, prisiversti nėra lengva. Tamsiais žiemos vakarais vilioja patogi lova ir geras serialas, tačiau pasistengus ir išsiugdžius tokį įprotį gera savijauta garantuota. Juk sportuoti galima ne tik individualiai, bet ir su artimaisiais, draugais, taip motyvuoti vienas kitą,“ – tikina N. Jermalaitė.

Tam, kad pavyktų išlaikyti naują įprotį, sportas turėtų būti maloni ir laukiama dienos dalis. Labai svarbu suprasti, kokio tipo treniruotės labiausiai patinka ir atpažinti savąjį ritmą. Dienos metą, kada norite sportuoti, taip pat galima pasirinkti individualiai – N. Jermalaitė tikina, jog nėra nustatyto laiko, kada organizmas geriausiai reaguoja į fizinį krūvį. Tai gali būti tiek rytas, prieš dienos darbus, tiek vakaras.

Stiprina pasitikėjimą savimi ir mažina stresą

Kalbant apie sporto naudą, dažnai vartojama endorfinų sąvoka, tačiau retas tiksliai suvokia jos reikšmę. Sporto metu organizme išsiskiriantys endorfinai – tai cheminė medžiaga, tarsi apgaunanti smegenis ir sumažinanti fizinį skausmą, kartu priverčianti jaustis geriau ir pozityviau.

Bet kokio tipo treniruotės mažina stresą, gerina miego kokybę ir suteikia pasitikėjimo savimi. Norint pajausti reikšmingus savijautos pokyčius, laiko sportui patariama atrasti kasdien. Tai gali būti pasivaikščiojimas, važinėjimasis dviračiu, krepšinio, futbolo treniruotės ar paprasta mankšta.

„Dabartinis gyvenimo tempas yra išties įtemptas, dienotvarkėje įterpti nors pusvalandį sporto jau yra iššūkis. Vis dėlto apsilankyti sporto klube kelis kartus per savaitę ir atlikti intensyvesnes mankštas yra tiesiog būtina, kad sustiprintume raumenis, palaikytume gerą širdies veiklą ir būtume atsparesni stresui bei virusams,“ – priduria „Lemon Gym“ sporto programų vadovė.

Gerai išvaizdai ir puikiai savijautai

Prie prastos savijautos prisideda ir žiemą puolančios ligos, peršalimai. Tam, kad jų išvengtume, svarbu atsisakyti žalingų įpročių, rūpintis pastoviu miego režimu, siūloma gerti arbatas su imbieru ir valgyti česnaką. N. Jermalaitė pabrėžia, jog vienas iš labiausiai organizmui kenkiančių faktorių yra stresas, tad būtina skirti dėmesį saviugdai, domėtis, kaip valdyti emocijas įtemptose situacijose. Išlaikyti ramybę padeda meditacija, joga.  

Maisto papildai ir vitaminai, kurių negauname pakankamai su maistu, taip pat stiprina imunitetą. Kadangi žiemos metu taip trūksta saulės, jos teigiamą poveikį gali pakeisti vitaminai C ir D.

Sportas, poilsis, saviugda, vitaminų ir maisto papildų vartojimas – visa tai padės gerinti savijautą ir stiprinti organizmą ne tik žiemą, bet ir pavasarį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS