Gripas – kasmetinė našta: patarė, kaip apsisaugoti | Diena.lt

GRIPAS – KASMETINĖ NAŠTA: PATARĖ, KAIP APSISAUGOTI

  • 0

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento specialistai informuoja, kad kiekvienais metais paskutinę spalio savaitę Europoje minima gripo supratimo savaitė. Tai yra komunikacijos kampanija, rengiama Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), kuria siekiama didinti supratimo apie skiepų nuo gripo svarbą ir skatinti rizikos grupės žmonių vakcinaciją gripo sezono metu.

Gripo kasmetinė našta

Europos sąjungos Europos ekonominės erdvės šalyse kasmet gripu suserga iki 50 milijonų žmonių, 15 000–70 000 žmonių miršta nuo įvairių gripo komplikacijų.

Visame pasaulyje miršta 290 000–646 000 žmonių nuo kvėpavimo takų ligų, susijusių su gripu. Išaugus sergamumui gripu, valstybė patiria dideles socialines ir ekonomines išlaidas.

Lietuvoje 2018–2019 metais gripo sezono metu registruoti net 26 mirties nuo gripo komplikacijų atvejai, 2017–2018 metais registruota 14 mirties atvejų. Per 2018–2019 metų gripo sezoną Kauno apskrityje nuo A tipo gripo viruso komplikacijų mirė 7 asmenys (amžiaus intervalas 49–95 metai). Visi mirę asmenys buvo nepasiskiepiję nuo gripo, penki asmenys priklausė gripo rizikos grupėms ir galėjo pasiskiepyti nemokamai.

Dėmesys rizikos grupėms

Paprastai dauguma žmonių gripu serga lengvai, greitai pasveiksta. Tačiau Europos medikams kelia rūpestį vyresnio amžiaus asmenys, nėščiosios, maži vaikai ir asmenys, turintys sveikatos sutrikimų.

PSO, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras nėščiąsias išskiria kaip vieną svarbiausių gripo rizikos grupių. Nėščiųjų skiepijimas nuo gripo yra saugus ir efektyvus. Vakcinacija apsaugo ne tik besilaukiančią moterį, bet ir vaisių bei ką tik gimusį kūdikį.

Pagal Europos komisijos rekomendacijas Europos sąjungos narės turėtų padidinti rizikos grupių vakcinacijos apimtis taip, kad kasmet būtų paskiepijama ne mažiau kaip 75 proc. 65 metų amžiaus ir vyresnių asmenų ir ne mažiau kaip 75 proc. sergančių lėtinėmis ligomis. Lietuvoje sezoninio gripo vakcinacijos aprėptys 65 m. amžiaus ir vyresnių asmenų siekia iki 24,1 proc.

PSO rekomenduoja nuo gripo pasiskiepyti kuo didesniam sveikatos priežiūros darbuotojų skaičiui, norint apsaugoti tiek juos, tiek sustabdyti gripo virusų perdavimą pacientams (ypač rizikos grupių) gripo sezono metu.

Skiepai apsaugo nuo gripo

Primenama, kad kaip ir kasmet, Valstybės biudžeto lėšomis pasiskiepyti gali šie rizikos grupių asmenys:

* 65 metų ir vyresni asmenys;

* nėščiosios;

* asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose;

* asmenys, sergantys lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais (taip pat ir vaikai);

* sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, (taip pat ir odontologai).

Sezoninio gripo vakcinos efektyvumas priklauso nuo vakcinoje esančio ir aplinkoje cirkuliuojančio gripo viruso antigenų atitikimo, nuo skiepijamų asmenų imuniteto būklės ir amžiaus. Jei vakcinos antigenų sudėtis atitinka cirkuliuojančias padermes, asmenims iki 65 metų vakcinos efektyvumas siekia 70–90 proc.

Vakcinos efektyvumas asmenims ≥65 metų yra 30–40 proc., tačiau vakcina padeda siekiant išvengti sunkios ligos formos, komplikacijų ir mirties. Vakcina nuo gripo gaminama pagal PSO rekomenduojamą antigeninę sudėtį kiekvieniems metams, jos efektyvumas ir saugumas yra patvirtintas registracijos procedūrų metu.

Persirgus gripu, įgyjamas imunitetas, tačiau tik tam tikram viruso potipiui. Pasiskiepyti sezoninio gripo vakcina rekomenduojama kasmet prieš prasidedant gripo viruso plitimui, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai kovai su gripo virusu. Atkreipiame dėmesį, kad didžiausias besiskiepijančiųjų nuo gripo skaičius būna spalio–lapkričio mėnesiais.

Visais atvejais dėl sezoninio gripo skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS