Gripas nusinešė dar dvi gyvybes | Diena.lt

GRIPAS NUSINEŠĖ DAR DVI GYVYBES

  • 11

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) patvirtino faktą, kad nuo gripo mirė dar du žmonės. Šiais metais ši pavojinga liga jau pasiglemžė 12 gyvybių.

Šį kartą liga nusinešė dviejų suaugusių žmonių gyvybes. Vienas žmogus mirė Kaune , o kitas –  Vilniaus apskrityje. Kaune asmuo mirė nuo gripo komplikacijų.

Sergamumas auga

ULAC medikai informuoja, kad sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šalyje ir toliau didėja. Gripo epidemija yra paskelbta 19 iš 60 savivaldybių, tarp jų – visuose didmiesčiuose.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras rekomenduoja epidemiją skelbti Radviliškio, Joniškio, Mažeikių, Klaipėdos, Kretingos, Šilutės, Rokiškio rajonų ir Palangos miesto savivaldybėms.

Penktąją šių metų savaitę (2019 m. sausio 28 d. – vasario 3 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 179,2 atv./10 tūkst. gyventojų. Pernai (2018 m.) tuo pačiu metu sergančiųjų buvo nežymiai daugiau – 179,6 atv./10 tūkst.  gyventojų.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 5-ąją savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, didžiausias – Alytaus administracinėje teritorijoje.

Penktąją šių metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyta 470 asmenų, iš kurių – 59 vaikai iki 2 m., 225 vaikai 2-17 m. amžiaus grupėje ir 186 suaugusieji. Intensyviosios terapijos skyriuje gydomi 33 asmenys, iš kurių – 16 vaikų ir 17 suaugusiųjų. Ligoninėje gydytos dvi nėščiosios.

2018–2019 m. gripo sezono metu iš viso registruota 12  mirties nuo gripo atvejų.

Situacija Kauno apskrities teritorijoje

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas informuoja, kad 5-osios metų savaitės duomenimis, sergamumas gripu ir ŪVKTI Kauno apskrityje siekia 197,7 atv./10 tūkst. gyventojų per savaitę. Didžiausias sergamumas registruotas Kauno mieste – 233,9 atv./ 10 tūkst. gyventojų per savaitę ir Raseinių rajone – 193,6 atv./10 tūkst. gyventojų per savaitę. Mažiausiai peršalimo ligomis serga Birštono gyventojai, kur rodiklis siekia 38,5 atv./10 tūkst. gyventojų per savaitę. Vaikų (iki 17 m.) sergamumas sudaro 52,8 proc. nuo bendro sergančiųjų gripu ir ŪVKTI skaičiaus.

Per savaitę sergamumas gripu ir ŪVKTI Kaune ir Kauno apskrities teritorijose padidėjo 11 proc., susirgimų gripu skaičius auga toliau – iki 2 492 atvejų. Gripas sudaro 22,4 proc. visų susirgimų. Gripo epidemija nuo š. m. sausio 29 d. paskelbta Kaišiadorių ir Raseinių rajonų savivaldybėse. Iš viso gripo epidemija paskelbta 6 Kauno apskrities savivaldybėse. Atsižvelgiant į tai, kad sergamumas gripu ir ŪVKTI nuosekliai didėja, rekomenduojama Kauno rajono savivaldybės teritorijoje skelbti gripo epidemiją.

Į Kauno ir Kauno apskrities ligonines per šių metų 5-ąją savaitę medicinos pagalbos dėl gripo kreipėsi 239 asmenys, iš kurių 20 suaugusiųjų ir 61 vaikas (0–17 m.) buvo hospitalizuoti.

Intensyvios terapijos skyriuose gydomi vienas suaugęs ir vienas vaikas (2-17m.). Užregistruotas vienas suaugusio asmens mirties atvejis Kaune nuo gripo komplikacijų.

Lyginant su ankstesniųjų metų tuo pačiu laikotarpiu, šiemet sergamumas gripu ir ŪVKTI Kauno apskrityje yra didesnis, išskyrus Jonavos ir Prienų rajonus. Pernai 5-ąją metų savaitę Kauno apskrityje sergamumo rodiklis siekė 186,1; Jonavos raj. – 215,9; Prienų raj. – 222,2; Kauno mieste – 220,5; Kauno rajone – 106,0 atv. 10 tūkst. gyventojų per savaitę.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 4-ąją metų savaitę iš Kaune paimtų ėminių išskirti 30 A tipo gripo virusų, iš jų 6 A(H3N2) ir 18 A(H1)v tipo. Lietuvoje per savaitę iš viso išskirta 325 A tipo gripo virusų, iš jų 150 A(H3N2) ir 155 A(H1) tipo.

Šiemet visiems susirgusiems gripu nustatytas A tipo virusas. Gripo virusas A sukelia ne tik epidemijas, bet ir pandemijas (pasaulinė naujo viruso potipio epidemija) dėl to, kad pasižymi dažnomis mutacijomis, dėl kurių kinta antigeninės viruso savybės.

Nuo dominuojančių gripo virusų apsaugo abi gripo vakcinos (trivalentė ir keturvalentė). Skiepyti sezoninio gripo vakcina rekomenduojama visą gripo sezoną.

Specialistai primena, kad nereikėtų pamiršti ir nespecifinių gripo bei ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų prevencijos priemonių.

Todėl rekomenduojama:

tinkamai ir dažnai plauti rankas, nusiplovus jas nusausinti;

vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;

vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;

laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo rekomendacijų – prisidengti nosį ir burną, vienkartines nosinaites nedelsiant išmesti, nusiplauti rankas;

neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;

gerai vėdinti patalpas;

susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, neiti į darbą, sergančių vaikų neleisti į vaikų ugdymo įstaigas, gydytis, kaip nurodė gydytojas;

sergantys gripu asmenys apsaugoti kitus gali dėvėdami medicinines kaukes, kurios sulaiko kvėpavimo takų sekretus kosint ar čiaudint, bei sveiki žmonės slaugydami sergantį asmenį taip pat turėtų dėvėti medicininę kaukę.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

zelemunčikas

Paskelbkite ligų sąrašą,kurias dar pajėgi išgydyti Lietuvos medicina.Pasistengsime sirgti tik tomis.

...

Ar tiesą žmonės kalba sakantys kad medikams uždrausta nepasiskiepijusius gydyt?

ata

Ant rimto tai nė vienas nuo gripo nemirė , tiesiog kam atėjo laikas , tai ir atidavė galus . O dabar iš to fakto daroma politika , kaltas Veryga ir valstiečiai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS