Gydomųjų galių turi ne tik beržo sula | Diena.lt

GYDOMŲJŲ GALIŲ TURI NE TIK BERŽO SULA

Gydomųjų savybių turi ne tik beržo sula, bet ir tošis, pumpurai, ir net vanduo, kuriame buvo virinta šio medžio žievė, LRT RADIJUI sako „Žolinčių akademijos“ prezidentė Danutė Kunčienė. Anot jos, beržo pumpurų tinktūra gali padėti nuo įsisenėjusio kosulio, tuberkuliozės ar odos ligų.

Beržo galybė slypi kiekvienoje šakelėje, kiekviename pumpurėlyje, sako D. Kunčienė, todėl naudinga ne tik sula, bet ir tošis, pumpurai, kurie gali būti naudojami dvylikapirštės žarnos ir skrandžio opaligei ar peršalimui gydyti.

D. Kunčienės teigimu, peršalus reikia paimti 0,5 stiklinės beržo pumpurų, 200 g sviesto ir 1 šaukštą spirito. „Į molinį indą sluoksniais sudėkite sviestą ir pumpurus ir 10–12 val. palaikykite karštoje orkaitėje, kad sviestas ištirptų. Maždaug po 12 valandų nukoškite ir supilkite spiritą. Vėliau šiuo tepaliuku įtrinkite krūtinę ir nugarą bei uždėkite vilnonį tvarstį“, – pataria žolininkė.

Kitas receptas, kalba D. Kunčienė, yra su degtine: reikia 50 g beržo pumpurų ir 300 g degtinės. Beržo pumpurus reikia užpilti degtine ir laikyti 10 dienų. Po 10 dienų įdėti medaus ir vartoti po 1 arbatinį šaukštelį su trupučiu vandens arba arbatos (arbata gali būti gysločio lapų) 15–20 min. prieš valgį.

Jei sergate tuberkulioze ar kankina įsisenėjęs kosulys, žolininkė pataria paimti 150 g beržo pumpurų, 1 kg liepų medaus, 1 stiklinę alijošiaus sulčių, 100 g alyvuogių aliejaus, 50 g liepų žiedų ir 2 stiklines vandens. „Iš pradžių ištirpinkite medų, supilkite alijošiaus sultis ir truputį  lėtai pakaitinkite. Kitame inde užvirkite 2 stiklines vandens, suberkite liepžiedžius ir pumpurus, viską pakaitinkite 2–5min., nukoškite ir sumaišykite su alijošiaus sultimis. Vartokite 3 kartus per dieną po vieną valgomąjį šaukštą“, – aiškina pašnekovė.

Pasak D. Kunčienės, beržo pumpurai gydo ir odą: „8–10 šaukštų pumpurų užpilkite 300 g degtinės ir palaikykite mėnesį vis papurtydami. Iš pradžių, kad oda neišsausėtų, patepkite kokiu nors tepaliuku, pavyzdžiui, sviestu, o po 2 valandų – ir šia tinktūra.“ Toks tepalas, tikina žolininkė, odą suminkština, praeina bėrimas ar sukietėjimas.

Beje, pabrėžia D. Kunčienė, gydomųjų savybių turi net vanduo, kuriame buvo virinta beržo žievė, – jis gydo dedervinę ir miežį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS