Planas dėl Registrų centro: naujos patalpos, kuriamos rezervinės duomenų bazės | Diena.lt

PLANAS DĖL REGISTRŲ CENTRO: NAUJOS PATALPOS, KURIAMOS REZERVINĖS DUOMENŲ BAZĖS

Po incidento Registrų centre įstaigai bus suteikiamos patalpos buvusio Edukologijos universiteto pastate, toliau planuojama statyti valstybės duomenų saugyklą, o ateityje bus įrengtos ir rezervinės duomenų bazės.

Tokį planą siūlo sveikatos apsaugos bei ekonomikos ir inovacijų ministrai, penktadienį aptarę situaciją, kai vandeniui užliejus Registrų centro serverinę daugiau kaip savaitę neveikė e.sveikatos sistema.

„Perkelti tikrai ten (Edukologijos universitete) būtų saugiau, tokių rizių, kokios yra čia, ten nebūtų. Aišku, tam reikia laiko ir tas patalpas paruošti, bet jos yra rastos. Ateičiai yra pažiūrėta į priekį, dėl to vadinamo duomenų dubliavimo, kad netgi ne vienoj Lietuvos vietoj galėtų atsirasti tokie dubliuojantys duomenų saugojimo centrai“, – po susitikimo sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius spaudos konferencijoje teigė, kad ilgalaikėje perspektyvoje yra planuojama kurti duomenų bazių centrus, o pirmas žingsnis bus Registrų centrui suteikti papildomas patalpas Studentų gatvėje, buvusio universiteto patalpose.

„Registrų centras šiuo metu relokuotas trijose vietose, Tilto gatvėje, V. Kudirkos gatvėje ir Lvovo gatvėje, manom, kad viskas iš Tilto gatvės ir V. Kudirkos gatvės perkelta į Edukologijos universitetą, Studentų gatvę, taip pirmas ir greičiausias etapas“, – sakė R. Sinkevičius.

„Žiūrint į tolesnę strategiją valstybės duomenų saugojimas yra numatytas tik valstybei priklausančiose įmonėse, ir yra statyme įvardinti adresai, Gedimino 11 ir Sausio  13-osios gatvė, tai Televizijos bokštas. Šalia jo sutarta, kad LRTC pastatys duomenų saugyklas, atitinkančias saugumo, ventiliacijos, elektros tiekimo sąlygas ir palengva valstybės duomenų bazės migruos į tą saugyklą“, – kalbėjo R. Sinkevičius.

„Kitame etape bus statomos ir rezervinės duomenų bazės kitoj šiek tek lokacijoj“, – pridūrė ministras.

Praėjusią savaitę po Vilniuje vykusios liūties trūkus vamzdžiui buvo užpilta Registrų centro serverinė. Dėl to buvo sutrikusi daugelio įmonės valdomų sistemų veikla.

E.sveikatos sistema neveikė kiek daugiau nei savaitę, ji buvo atkurta antradienį popiet.

Be to, su Valstybinės ligonių kasos atstovais planuojama aptarti naujausią informaciją, susijusią su paslaugų atnaujinimu gydymo įstaigose.

Birželį daugiau kaip 80 proc. stacionarinių paslaugų apimčių atnaujinusios buvo 14 šalies ligoninių. 70–80 proc. paslaugų apimčių pasiekė 19 ligoninių, 50–70 proc. – 26, o devynios ligoninės teikė mažiau nei pusę stacionarinių paslaugų.

Šiuo metu gydymo įstaigoms siekiant kompensuoti dėl koronaviruso sumažėjusio pacientų srauto patirtus nuostolius, kas mėnesį mokama viena dvyliktoji metinės sutartinės sumos.

Pagal ministro nurodymą, sveikatos priežiūros įstaigos, norinčios išlaikyti tokį finansavimą, liepą turi būti atnaujinusios ne mažiau kaip 70 proc. stacionarinių ir ne mažiau kaip 80 proc. ambulatorinių paslaugų apimčių.

Serverius galėtų prižiūrėti Valstybinė ligonių kasa?

Po incidento su vandeniu užlietais e. sveikatos serveriais Registrų centre, juos prižiūrėti galėtų Valstybinė ligonių kasa ar kita sveikatos apsaugos sistemos įstaiga, sako ministras Aurelijus Veryga.

Tokią galimybę penktadienį trumpam iš atostogų į darbą grįžtantis ministras sako aptarsiantis su Registrų centro vadovu Sauliumi Urbanavičiumi ir ekonomikos ir inovacijų ministru Rimantu Sinkevičiumi.

„Jei yra problemos fizinės, su serverių laikymu, galbūt svarstysime variantus, kur mūsų sistemoje tokie serveriai galėtų būti laikomi. Turime Valstybinę ligonių kasą ir galbūt ten galėtų elektroninė sveikata persikelti. Kalbėsime apie visas įmanomas alternatyvas, kad ateityje panašūs dalykai nepasikartotų“, – LRT radijui penktadienį tvirtino jis.

A. Veryga tai pat patikino, kad iki minėto incidento ministerijos pagalbos dėl serverių sistemai nebuvo prašoma, o visi kiti su e. sveikata susiję „anksčiau išsakyti poreikiai buvo tenkinami“.

„Man keistai nuskambėjo pasakymai, kad buvo kreiptasi dėl kažkokių rezervinių pajėgumų iš Registrų centro – aš tokių kreipimųsi neprisimenu, jei kalbėti bendrai dėl atsarginių kopijų rezervo ar panašių dalykų“, – teigė jis.

Veikia sklandžiai, apkrovimai normalūs

Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius sako, kad e. sveikata veikia sklandžiai, rizikų nematoma.

„E. sveikata veikia skandžiai, apkrovimai normalūs, rizikų nematome. Komunikuojame ir prašome gydymo įstaigų, vaistinių, atsiradus nesklandumams, informuoti mus ir mes šalinsime juos neatidėliotinai”, – žurnalistams penktadienį sakė S. Urbanavičius.

„Tokių darbinių situacijų, susijusių su integracijomis, visą laiką buvo ir iki incidento. Sistema be galo didelė, labai daug integracijų su gydymo įstaigomis, vaistinėmis, ir tai yra ne vien Registrų centro atsakomybės klausimas, taip pat kitų integruotų sistemų priežiūra ir panašiai”, – pridūrė Registrų centro vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Ieva

Visas valstybinis sektorius yra apgailėtiname lygyje. Tiek švietimas, tiek gydymas, tiek va tokie dalykai, tiek visa kita. Jei nori kažko kokybiškai tai tik privačiam sektoriuje reikėtų to ieškoti. Jei būtų registrų centras privatitininkų rankose, tai vietoj savaitės neveikimo, būtų neveikia gal vos valandą, nes būtų turėję ir backupus ir būtų nelaikę tokių svarbių duomenų kažkokiam sušiktam rūsyje pas kažką namie...

:)))))

Patryjotai nori " komunizmo " ? Ten buvo pažadai viskas už dyką :) Seniai galvoju , jog labiausiai ilgisi sovietmečio " vieninteliai patryjotai " :) Tais laikais gavo profesorių vardus , pas gydytoją eini kada nori , visokios pažymos nemokamai .. .oh laikai buvo , ania patryjotai ? Matyt ne už tą " kovojote " ? Todėl dabar ir dergiate Lietuvos valdžią ?

Vėl papildomos išlaidos

iš mūsų visų kišenių. Jau nežiūrint kad vadinamas valstybine įmone(!) Registrų centras jau N metų lupa nuo Lietuvos piliečių baisius pinigus už kiekvieną šios įstaigos darbuotojų pasijudinimą, apiforminima ar išduodamą popierėlį. Kur dingo jų pelnas? Kai iš mūsų plėšti didžiules sumas tai savaime suprantama, o kai savo problemas spręsti - tai vėl mes apmokam?Jeigu valstybinė įmonė tai turi ir būti valstybinė. Išlaikoma valstybės, iš biudžeto į kurį plaukia visų mokesčių mokėtojų pinigai ir kt lėšos. O valstybės piliečiai turi naudotis tokios įmonės paslaugomis už dyką. KODĖL MES MOKAM DU O KARTAIS NET TRIS KARTUS UŽ TĄ PATĮ?!!!KUR TEISĖSAUGA?!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS